Opiskelijakokemus: työharjoittelu ulkomailla – Puolassa työskentelevä Harri kertoo

Harri Riihimäki on Puolan Gdanskissa työharjoitteluaan suorittanut, myyntiä ja markkinointia monimuotoisesti opiskeleva alanvaihtaja. Harri kertoo kokemuksestaan opiskella Suomessa ja työskennellä ulkomailla.

Kerro Harri itsestäsi ja taustoistasi. 

Olen Harri Riihimäki, 28-vuotias myyntiä ja markkinointia monimuotoisesti opiskeleva. Asun Puolan Gdanskissa, jossa työskentelen Kemiralla ostajana. Työskentelin 8 vuotta sosiaalialalla, pääasiassa lastensuojelussa ja vammaistyössä. Sosionomiksi valmistuin 2015, mutta jo 2016 aloitin opinnot myynnin ja markkinoinnin tradenomiksi. 

Olen kiinnostunut finanssialasta ja rahoitusasioista sekä Supply Chain Management kiinnostaa. Olen sijoittaja ja kirjoitan harrastuksena talousaiheista blogia. Talousaiheisen blogin vuoksi minua ovat haastatelleet mm. Helsingin Sanomat, Taloussanomat, Nordnetin rahapod ja Ostan Asuntoja podcastissakin olen ollut äänessä. Olen sijoittanut kahdeksaan asuntoon, joita vuokraan. Tavoitteeni on olla taloudellisesti riippumaton ennen kun täytän 50 vuotta. 

Miten päädyit opiskelemaan uudestaan ja vaihtamaan alaa?

Havahduin jossain vaiheessa, että en tule etenemään työssäni haluamallani tavalla. Tein laskelmia ja totesin, ettei sosiaalialan maisterin tutkinto työmääräänsä nähden tuo riittävän suurta palkankorotusta ja työtkin säilyisivät käytännössä samanlaisina. En enää nähnyt itselleni sopivia etenemisen mahdollisuuksia. 

Olin aloittanut sijoitusharrastuksen vuonna 2013. Kaupallinen ala kiinnosti ja näin siinä itselleni kannattavampia etenemisen mahdollisuuksia. Siksi päädyin opiskelemaan uutta alaa. Onnekseni työni sosiaalialalla mahdollisti etäopiskelun.

Kerro opinnoistasi. Miten olet opintojasi toteuttanut?

Olen kulkenut omaan tahtiini opinnoissa. Tavoitteenani on ollut nopeampi valmistuminen. Ensimmäisen vuoden olin polkuopiskelijana. Olen saanut hyväksiluettua kursseja aikaisempien opintojeni vuoksi. Aloitin jo ensimmäisenä vuotena opinnäytetyönkin, mutta sitä viimeistelen nyt opintojeni loppusuoralla. Viimeiset kurssit suoritin kesällä verkko-opintoina. Aluksi tavoitteeni oli valmistua kahdessa vuodessa, mutta nyt työharjoittelu ja työskentely ulkomailla on pidentänyt opintojani 2,5 vuoteen.

Miten päädyit ulkomaille?

Löysin Twitterin kautta työpaikan. Opintoihin kuuluu pakolliset työharjoittelut. Laskin kannattavuuksia. Helsingissä trainee ei olisi ollut yhtä kannattava kuin lähteä ulkomaille harjoitteluun. Helsingissä palkka pienempi ja kalliit asumiskulut, kun taas ulkomaille lähtemisestä saa tukia, jotka tekevät harjoittelusta kannattavamman. 

Hidastaako ulkomailla työskentely opiskelutahtia?

Hieman, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Kannattaa ottaa huomioon, että ulkomaille muuttaessa, menee noin pari kuukautta sopeutumiseen. Voi mennä pidempäänkin henkilöstä ja kohdemaasta riippuen. Erityisesti kieli hankaloittaa arjen hallinnassa, jos kohdemaan kanssa ei ole yleisesti yhteistä kieltä. Asioiden hoitaminen ja tavallisen arjen eläminen ottaa aikansa. Kun arki lähtee kulkemaan, pystyy työn lisäksi ottamaan verkkokursseja. Etänä on paljon mahdollisuuksia opiskella. 

Mikä on ollut haastavaa?

Ajanhallinta tulee saada kuntoon. Pitää suunnitella aikataulut ja pysyä niissä. Etänä opiskelu ja ulkomailla työskentely samanaikaisesti vaatii itseohjautuvuutta.

Mikä on ollut helpompaa?

Ne ammatilliset kurssit, jotka liippaavat lähelle työtä, jota jo tekee. Teoriaa opiskellessa näkee heti, miten se viedään käytäntöön ja miten se toimii.

Olen opiskellut Lean-kursseja ja nyt johdan työpaikalla projektia joka liittyy lean-periaatteeseen.

Haluaisitko kertoa, mikä on ”Lean”?

Lean on lähtöisin japanilaisen Toyotan kehittämästä toimintamallista. Käytetään teollisuudessa sekä asiantuntijatyössä, mutta on nyt levinnyt muillekin toimialoille. Leanin ydinajatus on kehittää tuotantoa tehokkaammaksi, poistaa virheitä sekä olla joustava. Prosessien jatkuva kehittäminen kuuluu Lean-ajatteluun. 

Suositteletko ulkomaille lähtöä muillekin?

Olisi hyvä jokaiselle kokea ja nähdä kulttuurien moninaisuutta sekä mitä kansainvälisyys on. Kaikki ulkomailla saatu oppi antaa hyvää ja uutta perspektiiviä kotimaan työmarkkinoille. Lisäksi ulkomailla työskentely opettaa pärjäämään ja vahvistaa sitä puolta. 

Kaikkia tietenkin kiinnostaa tietää, että meinaatko jäädä ulkomaille?

Toistaiseksi kyllä! En tiedä milloin palaan takaisin Suomeen. Minulla on täällä vakituinen ja mielekäs työ sekä marokkolainen tyttöystävä. Olemme molemmat maahanmuuttajia täällä Puolassa. Siksi ei tietoa missä elämämme tulevaisuudessa jatkuu. Kaikki on vielä auki. 

Mitä haluaisit sanoa niille, jotka miettivät ulkomailla työskentelyn mahdollisuutta?

Ei kannata pelätä ja vieroksua Itä-Eurooppaa. Täällä on järkevästi kasvava talous ja hyvät työmahdollisuudet. Töitä on paljon tarjolla erilaisissa ”business centereissä”. Palkka on paikallisen mediaanin yläpuolella ilman työkokemusta. Puolassa työttömyysaste on erittäin matala ja kielitaitoiset voivat valita työpaikkansa sekä neuvotella palkkansa. Suosittelen!

Kiitos Harri! Onnea ja menestymistä sinne maailmalle! Jos sinuakin talous- ja finanssiasiat kiinnostavat, käy lukemassa Harrin Nuukablog -blogia.

Minna Hirvonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *