Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikko 2024

E-kampus toteuttaa yhteistyössä muiden Xamkin toimijoiden kanssa kevään 2024 Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikon Teamsissa viikolla 21 (20.-24.5.). Viikon tavoitteena on tarjota ideoita ja matalan kynnyksen tukea omien opintojaksototeutusten päivittämiseen ja kehittämiseen. Voit myös saada ideoita vaihtoehtoisten suoritustapojen laatimiseen opintojaksolle ennen kesälomalle lähtöä. Tule mukaan innostumaan ja tekemään kurssit kuntoon syksyä varten!    

Kurssit kuntoon syksyksi –teemaviikko aloitetaan maanantaina Digi.peda -seminaarilla. Digi.peda -seminaari on vuosittain toistuva tapahtuma, jossa esitellään digiopetuksen uusia tuulia ja jaetaan hyviä käytäntöjä. Seminaarissa myös julkistetaan vuoden Digiope -palkinnon saaja.   

Tiistaista perjantaihin tarjotaan verkkosisältöjen myötä osallistujille ideoita ja inspiraatiota, ajatuksenvaihtoa ja pohdintaa, sekä kädet savessa tekemistä. Voit tutustua vaikkapa tekoälyn mahdollisuuksiin tai kurkistaa etukäteen tulevan Learn-päivityksen sisältöön.  Lisäksi tiistaina käynnistyy loppuviikon ajan klo 13-14 toistuvat Digibuffetit, joissa esitellään kevään pedavalmennettavien kehityshankkeita.   

Tapahtumat ovat avoimia kaikille Xamkin opettajille ja muulle henkilökunnalle.    

Katso ohjelma ja tarkemmat kuvaukset sekä lisää Outlook-kalenteriisi valitsemasi sisällöt Luxin henkilöstön tapahtumakalenterissa. Henkilöstön tapahtumat ja sisäiset koulutukset -kalenteri

Voit myös ladata itsellesi ohjelmajulisteen. Ohjelmajuliste (PDF)

Tässä vielä päiväkohtainen ohjelmasisältö alla kuvamuotoisena.

Näin pääset alkuun videoiden kanssa 

Mitä vaihtoehtoja on tehdä videotallenne opetusmateriaalista tai -tapaamisesta, ja mitä tulisi huomioida? 

Tallennevideota tehtäessä, kannattaa miettiä jo ennen tallennusta, tuleeko tallenteesta oppimateriaali, vai opetusmateriaali.  

Oppimateriaali = aina avoin, avoimella julkaisualustalla julkaistu, toimituksellisen prosessin läpi käynyt ja arvioitu itsenäinen teos, jota voidaan käyttää oppimateriaalina useilla eri opintojaksoilla ja eri koulutuksissa pitkän aikaa. Täyttää julkaisutiedonkeruussa tarkoitetut julkaisun vaatimukset. Tekijä tekee sopimuksen julkaisemisesta. Julkaisusta maksetaan Xamkissa palkkio. 

Opetusmateriaali = opettajan itsensä laatima, yleensä yhtä opintojaksoa varten tuotettu opetusmateriaali, jota tyypillisesti jaetaan suljetussa oppimisympäristössä ja päivitetään usein. Ei täytä kaikilta osin julkaisutiedonkeruussa tarkoitettuja julkaisun vaatimuksia. Tekijä ei tee erillistä sopimusta. 

Miten tallennetaan? 

Voit tallentaa opiskelijoiden kanssa tapaamisen Zoomissa tai Teamsissä käynnistämällä tallennuksen tapaamisen aikana. Jos taas teet videon itsenäisesti, voit käyttää myös Panopto Recorderia Xamkin videopalvelu Panoptosta käynnistäen (video.xamk.fi –> Create – Panopto for Windows), tai tehdä videon PowerPointin tallennustyökalulla, mikäli haluat tehdä diaesityksen äänellä ja/tai kamerakuvalla.  

Minne video tallentuu? 

Teamsin tallenteen paikka määräytyy sen mukaan, onko verkkotapaaminen käynnistetty tiimin kanavalla Meet now/Pikakokous -toiminnolla, vai onko verkkotapaaminen ajoitettu Teamsin tai Outlookin kalenteriin ja sieltä käynnistetty. Jos tapaaminen on tiimin kanavalla, tallenne löytyy Teams-tiimin Sharepoint-sivuston tiedostoista. Jos tapaaminen on tehty kalenteriin, tallenne löytyy tietokoneesi Recordings/Tallenteet -kansiosta OneDrivesta.   

Zoom tallenne löytyy tietokoneeltasi Documents/Omat tiedostot – Zoom -kansion alta. Tallenne syntyy vasta kun lopetat Zoom-tapaamisen, ja voit tehdä vain yhden tallennepätkän per kokous, sillä useamman luomisessa tulee usein teknisiä vikoja tallenteisiin. Kun tapaaminen suljetaan, Zoom prosessoi tallenteen, jossa kestää jonkun aikaa. Vasta prosessoinnin jälkeen tallenne löytyy tietokoneeltasi.  

Panoptolla tehty video tallentuu Panopton pilvitallennustilaan, yleensä siis Panopton My Folderiin, tai tallennetta aloittaessasi määritettyyn kansioon, joka on oletuksena se, missä olet viimeksi ladannut tai luonut videon ollessasi järjestelmässä.   

PowerPointissa esitykseen tehnyt äänet ja videokuvat näkyvät esityksessä suoraan, ja se tallentuu sinne, minne olet tallentanut PowerPoint-esityksen viennin tallenna-toiminnolla.  

Missä tallenne on tehty? Mistä tallenne löytyy? Milloin tallenne arkistoituu automaattisesti? 
Teams OneDrive Tallenteet-kansio / Recordings-kansio sekä Microsoft Stream -palvelu 120pv 
Panopto Recorder Panopton pilvestä My Folder –kansio, tai ennalta määritetty muu Panopto-kansio  Kun videota ei ole käytetty kahteen vuoteen. 
Zoom Tietokoneen Omat tiedostot / Document –kansion Zoom-kansio Ei arkistoidu automaattisesti.  
PowerPoint Tietokoneen paikallinen kansio, tai muu valittu tallennuskansio OneDrivesta. Ei arkistoidu automaattisesti. Jos tunnus lakkaa, OneDriven sisällöt häviävät. 

Kauan tallennevideo säilyy saatavilla ja kenelle? 

Teamsin videoiden pikalinkit löytyvät aina tiimin kanavalta tai kokouksen keskustelusta, jos olet niissä tallennuksen aloittanut. Näissä näkyvyysaika on rajattu ja videon katseluoikeudet on määritelty vain kanavaan kuuluville, tai vain kokoukseen kutsutuille ja osallistuneille.  Kanavan ilmoitus tallenteesta ja kokouksesta pysyy näkyvillä tiimin keskusteluissa 48 tuntia. Itse video on kuitenkin vielä löydettävissä tiimin Sharepointista Recordings-kansiosta, jos tallennevideo on tehty tiimissä Meet now –aloitetussa kokouksessa, eikä se sieltä arkistoidu itsekseen. Normaalin ajastetun kokouksen tallenne on saatavilla OneDriven Recordings/Tallenteet -kansiossa 120 päivää. Voit halutessasi muuttaa tallenteen vanhentumisaikaa tai poistaa sen kokonaan. Vanhemisajan näet, kun otat OneDriven verkkoversiossa tiedostonimen kolmen pisteen valikosta kohdan Details/Tiedot.  Automaattisen arkistoitumisen OneDriven Recordings/Tallenteet -kansiossa voit välttää myös siirtämällä tallenteen eri kansioon.  
 
Panopto-tallenteiden elinkaari on oletuksena kaksi (2) vuotta viimeisestä katselusta, jonka jälkeen ne poistuvat automaattisesti ensin roskakoriin ja 180 vuorokauden jälkeen lopullisesti roskakorista. Tarvittaessa elinkaarta jatketaan perustellusta tarpeesta. 

Zoom-tallenteet säilyvät paikallisesti tallentajan tietokoneella, eivätkä arkistoidu. Sama pätee PowerPoint-tallenteisiin, jos ne on tallennettu paikalliseen kansioon tietokoneelle. Näistä molemmat tulee sijoittaa jonnekin saataville, kuten OneDriveen tai Panoptoon, jos videot halutaan antaa linkillä katseltavaksi.  

Tarvitseeko video tehdä saavutettavaksi ja mitkä ovat vaihtoehdot? 

Videot tulee aina tehdä saavutettaviksi. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on, jossa sen voi jättää tekemättä. 

Yleinen käytäntö videoiden suhteen on, että jos videotallenne on vain osallistujille, eikä sitä laiteta jakoon muille, saavutettavuudesta ei tarvitse huolehtia tallenteen osalta.  

Jos videota ei tarvitse tehdä saavutettavaksi, sitä ei tarvitse ladata Panoptoon, vaan voit käyttää tallenteen omaa linkkiä, jonka otat OneDriven videotiedostosta, tai annat videon olla tiedostoissa katseltavana tiimiläisille.  

Jos taas teet videosta pysyvän tallenteen, jota käytät monilla eri toteutuksilla ja ryhmillä pidemmän ajan, tulee siihen tehdä tekstitys (esimerkiksi Panopton automaattinen tekstitys -toiminnolla), tai antaa videon katsojille saataville tekstivastine, eli esimerkiksi videon sisällön käsikirjoitus tai litterointi. Teams osaa tehdä litteroinnin automaattisesti, ja sen voi ladata kokouksen tallenteen luota kokouksen kalenterimerkinnästä, mutta kieli tulee vaihtaa heti tallenteen alussa oikeaksi. Tekstit eivät välttämättä muodostu puheesta virheettömästi. Jos teet PowerPointissa tai Teamsissa videon, voit käynnistää myös automaattisen tekstityksen jo tallennuksen aikana, jolloin tekstitys syntyy samalla kun puhut ja näkyy osallistujille sekä tallenteella itse videokuvassa. PowerPointissa tekstitettävän äänen täytyy olla englanniksi, jotta PowerPointin tekstitys tulee oikein, ja asetukset täytyy korjata ennen aloittamista siten, että valitset kielilähteeksi englannin, tekstityskieleksi joko englannin tai suomen, ja sitten ruksaat kohdan tekstitä aina.  

Jos teet videon Zoomilla, ja se tulee tehdä saavutettavaksi, tulee video ladata Panoptoon ja luoda siellä tekstitys, tai antaa katsojille dokumentti videon käsikirjoituksesta, tai muu tekstivastine.  

PowerPointilla luotu video viedään mp4-muodossa oman tietokoneen tiedostoihin, josta sen voi ladata Panoptoon, jossa tehdään tekstitys Panopton automaattinen tekstitys -toiminnolla. Jos dioilla on jo samat puhutut asiat tekstinä näkyvissä, ei tekstitystä tarvitse tehdä.  

Sekä Zoom että Panopto tekevät tehdystä videosta aina myös äänitiedoston. Jos et halua tehdä tekstitystä, tai sen korjailuja, voit hyödyntää myös Wordin verkkoversion toimintoa, joka tekee äänitiedostosta litteroinnin, eli muuttaa puhutut äänet tekstiksi, jonka voi tiedostona asettaa näkyville videon yhteyteen, ja joka tekee siitä saavutettavan.  
 

Minne kannattaa siirtää? 

Jos käytät videota lyhytaikaisesti eli vain yhdelle ryhmälle, etkä laita sitä saataville muille toteutuksille, ja osallistujilla on ollut mahdollisuus osallistua tallennettuun verkkotapaamiseen, voit säilyttää videon OneDrivessa ja jakaa sieltä linkillä. 

Jos teet tallenteesta pidemmän ajan videon, jota hyödynnät myös myöhemmin ja laitat sen saataville verkon kautta, kannattaa tallenne siirtää Xamkin videopalvelu Panoptoon. Tallenne on tällöin tehtävä myös saavutettavaksi. Panopton etuina on se, että videoon voi aina jättää myös kommentteja, joten sitä voi käyttää myös tehtävänä. Panoptossa videot ovat myös mainosvapaita, ja oikeudet videon käytön hallintaan pysyvät organisaation sisällä.  Panoptossa videon käyttöaika on myös ennakoitavissa ja määritettävissä, sillä video arkistoituu vasta kahden vuoden käyttämättömyyden jälkeen.  
 

Miten kannattaa jakolinkki ottaa, ja laittaako vanhenemisaikaa vai ei? 

Jakolinkki OneDriven tiedostoon kannattaa ottaa tiedoston selausnäkymästä hiiren oikealla näppäimellä, ja luoda linkki OneDriven omalla Share-toiminnolla. Tallenne on suositeltavaa sijoittaa eri kansioon kuin Recordings/Tallenteet -kansioon, jotta se ei vanhene huomaamattasi. Samalla pääset määrittämään, tuleeko jakolinkille vanhentumisaika vai ei. Asettamisella vanhenemisajan voit määrittää, että tallenne ei ole vapaasti saatavilla kuin tietyn ajan ja tietyille linkin vastaanottajille, joten sitä ei tarvitse tehdä saavutettavaksi.  

Miten tuoda Learniin videosisällöt käytettäväksi, kun keinoja on monia? Linkittäisinkö videon jako-osoitteen, toisinko videot tiedostoina alustalle, jakaisinko videoiden Panopto-kansion saataville, vai laittaisiko videon esiin upotettuna, tai osana H5P aktiviteettia? 

Voit tuoda videoiden linkit Learniin jakamalla linkin lisää aktiviteetti tai aineisto –toiminnolla, valitsemalla aineiston muodoksi ohjeteksti, tai verkko-osoiteaineistolla. Jos video näkyy suoraan upotettuna, etkä tätä halua, voit ottaa ominaisuuden pois päältä valitsemalla välilehtien oikeasta laidasta lisää – suodattimet – multimediapluginit – pois käytöstä. Tällöin video palaa näkymään vain linkkinä. Tämä on suositeltava tapa.  

Learn alustalle ei kannata tuoda videoita tiedostoina, sillä tiedostokoko estää alustan mahdollisen kopioinnin jatkossa itsenäisesti uudelle alustalle. Osa videoista menee tiedostokooltaan myös yli alustan sallitun rajoituksen, eikä siten suostu liittymään alustalle. Alustalle sijoitettuihin videoihin on myös mahdoton tehdä tekstitystä. 

Käyttäessäsi videoita opetusmateriaalina, voit luoda Panoptossa oman kansion opintojaksolle, ja ladata tai siirtää haluamasi videot tämän kansion alle. Jos tarkoitus on linkittää videoita useammalle opintojaksolle, tai toistuvasti, on videot jaettava kansion alta Anyone with a link –oikeuden sisältävällä linkillä. Tämä tyyli takaa, että videot toimivat linkeiltään myös tulevissa opintojaksokopioissa.  

Learnin opintojakson videon jakamisen katseluoikeutta voi rajata opintojaksokohtaiseksi sillä, että luot opintojaksollesi Learnissä yhteyden Panoptoon Panopto-lohkon avulla, mikä synnyttää Panoptoon opintojaksolle oman kansion. Tämän kansion sisälle voit ladata tai siirtää haluamasi videot. Nämä videot toimivat vain niille, ketkä ovat opintojaksolla, eikä videoita voi katsoa ilman Learn kirjautumista ja opintojakson osallistujaroolia. Tämän kansion videoita voi linkittää opintojaksolle Learnin Ulkoinen työkalu -toiminnon kautta. Valitset vain asetuksissa Ennalta määritetty työkalu -valikosta kohdan Panopto, ja kansiosta haluamasi videon/videot. Voit myös luoda kyseiseen opintojakson omaan Panopto-kansioon (Video)Panopto -aktiviteetilla oman palautuskansion, jonne opiskelijoille voi antaa oikeuden ladata tekemiään videoita Learnin aktiviteetin kautta. Jos haluat, voit myös sallia opiskelijoiden näkevän toistensa palauttamia videoita, tekemällä muutoksen alakansion asetuksiin. Panoptossa. Video(Panopto)-aktiviteetti vaatii aina vielä alakansion määrittämistä Create Assignment folder -toiminnolla Panopton puolelta, jotta oikeus ladata videoita opiskelijoiden toimesta onnistuu. Jos jaat videioita vain itse, tätä määritystä ei tarvitse tehdä. Opiskelijat tulee myös ohjeistaa menemään Video(Panopto)-tehtävässä ensin luodun alakansion alle, ja sitten vasta palauttamaan videonsa Create – Upload Media –toiminnolla. Tähän voi ohjata nimeämällä Learnin Video(Panopto)-palautuskansion esimerkiksi nimellä Palauta videosi tänne. Huomioi, että tämä jakotapa ei toimi tulevissa opintojakson kopioissa, vaan linkitys Panoptoon pitää tehdä uudelleen Panopto-lohkon avulla, ja laittaa videot kyseisen uuden Panopto-kansion alle aiemmasta kansiostaan. Huomioi, että siirto lopettaa videoiden toimivuuden aiempaan opintojaksoon. Toistuvassa opintojakson kopioinnissa onkin järkevämpää luoda oma pysyvä kansio opintojaksojen käyttöön Panoptoon, josta linkittää yksittäiset videot sen sijaan opintojaksolle jako-oikeudella Public Unlisted – Anyone who has the link.  

Videon upottaminen Learniin Panopton videon upotuskoodilla on yleisesti käytetty keino videoiden jakamiseen opintojaksolla. Huomioithan kuitenkin, että on hyvä jakaa myös alkuperäinen videon jakolinkki saataville, jotta videota voi katsoa myös isommalla näkymällä halutessaan. Videon voi upottaa Learniin Lisää aineisto tai aktiviteetti toiminnolla, Ohjeteksti-aktiviteetilla, valitsemalla editorista kohdan </>, ja liittämällä avautuvalle koodipuolelle Panoptosta Share – Embed –kohdasta kopioidun upotuskoodin, ja tallentamalla Ohjetekstin.  

Jos tarkoituksenasi on luoda videoihin kysymyksiä, voit laittaa videot Panoptoon ja linkittää sieltä osaksi H5P Interactive Video -aktiviteettia. Linkityksen osoite tulee ottaa Panopton videon asetuksien kohdasta Outputs – View Podcast, jotta video toimii H5P-tehtävässä. Interactive video -tehtävässä voit liittää videoon kysymyksiä ja laittaa pisteytyksen. Halutessasi voit määrittää asetuksissa myös millä pistemäärällä video kirjautuu tehdyksi opiskelijan edistymisenseurannassa ja käyttää sitä taas rajoittamaan alustalla etenemistä, kunnes vaadittava osaamistaso on saavutettu. H5P interaktiivinen video -tehtävä ei kirjaa videoiden katselukertoja Panoptolla videon viralliseksi käytöksi, joten videota on syytä avata yleisellä jakolinkillä aina ajoittain, ettei se arkistoidu käyttämättömänä, ja poistu Panopto-järjestelmästä kahden vuoden jälkeen luomisesta.  

Kenelle video näkyy ja miten näkyvyyttä voi rajata tai avata? 

Videon voi tallentaa OneDriveen, tai Panoptoon. Oletuksena Teamsilla tehty tallennevideo on OneDrivessa Recordings-kansiossa ja näkyy linkkinä kokouksen Keskustelu-välilehden julkaisussa vain kokoukseen osallistuneille. Jos jakolinkin ottaa OneDriven kautta tallennevideon Share-toiminnolla, voi oikeuksia antaa laajemmin. OneDrivessa eniten käytetty Share-toiminnon oikeustyyppi on Copy link –tekstin oikealla puolella olevan ratasikonin (Link Settingsin) kautta otettu Anyone, jolloin videolinkki toimii kaikille sen saajille.  Samalla voi määrittää halutessaan vanhenemispäivän linkin toimivuudelle, sekä sen, voiko käyttäjä myös muokata tiedostoa, vai vain katsella. Tarkempaa oikeuksien rajaamista voi tehdä jakamalla tallennevideon vain organisaation jäsenille, jolloin käyttäjältä vaaditaan Xamkin Microsoft-kirjautuminen, tai henkilökohtaisesti käyttäjän omalle sähköpostille.  

Jos tallennevideo on tehty Zoomissa, tallentuu tallennevideo vain tallentajan tietokoneelle paikallisesti Zoom-nimiseen kansioon, eikä se näy muille. Tallennevideo on vielä tällöin erikseen vietävä Panoptoon tai OneDriveen, josta voi ottaa sille jakolinkin. 

Videon lataaminen Panoptoon tekee videosta oletuksena yksityisen, eikä se näy muille. Jos sen jakaa Share-toiminnolla, voi oikeuksia antaa laajemmin. Panoptossa eniten käytetty Share-toiminnon oikeustyyppi on Anyone with a link, jolloin videolinkki toimii kaikille sen saajille.  Tarkempaa oikeuksien rajaamista voi Panopton videolle tehdä jakamalla sen vain henkilökohtaisesti sähköpostiosoitteelle, tai yhdistämällä Learn-opintojakson Panoptoon Panopto-lohkolla, ja sijoittamalla jaettavan videon/videot opintojakson oman Panopto-kansion sisälle. Kyseisen kansion asetuksia tulee tällöin myös muuttaa, ja aktivoida Create Assignment Folder -asetus. Tällöin Learn-kirjautuminen ja opintojakson Opiskelija-rooli takaavat oikeudet nähdä videot, joita opettaja voi Panopto-aktiviteetilla tuoda esille opintojakson sisältöihin.  

Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikko 2023

E-kampus toteuttaa yhteistyössä muiden Xamkin toimijoiden kanssa kevään 2023 Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikon Teamsissa viikolla 21 (22.-26.5.). Viikon tavoitteena on tarjota ideoita ja matalan kynnyksen tukea omien opintojaksototeutusten päivittämiseen ja kehittämiseen. Voit myös saada ideoita vaihtoehtoisten suoritustapojen laatimiseen opintojaksolle ennen kesälomalle lähtöä. Tule mukaan innostumaan ja tekemään kurssit kuntoon syksyä varten!    

Kurssit kuntoon syksyksi –teemaviikko aloitetaan maanantaina Digi.peda -seminaarilla. Digi.peda -seminaari on vuosittain toistuva tapahtuma, jossa esitellään digiopetuksen uusia tuulia ja jaetaan hyviä käytäntöjä. Seminaarissa myös julkistetaan vuoden Digiope -palkinnon saaja.   

Tiistaista perjantaihin tarjotaan verkkosisältöjen myötä osallistujille ideoita ja inspiraatiota, ajatuksenvaihtoa ja pohdintaa, sekä kädet savessa tekemistä. Voit tutustua vaikkapa tekoälyn mahdollisuuksiin tai kurkistaa etukäteen tulevan Learn-päivityksen sisältöön.  Lisäksi tiistaina käynnistyy loppuviikon ajan klo 13-14 toistuvat Digibuffetit, joissa esitellään kevään pedavalmennettavien kehityshankkeita.   

Tapahtumat ovat avoimia kaikille Xamkin opettajille ja muulle henkilökunnalle.    

Katso ohjelma ja tarkemmat kuvaukset sekä ilmoittaudu valitsemiisi sisältöihin Luxin henkilöstön tapahtumakalenterissa. Henkilöstön tapahtumat ja sisäiset koulutukset -kalenteri

Voit myös ladata itsellesi ohjelmajulisteen. Ohjelmajuliste (PDF)

Tässä vielä päiväkohtainen ohjelmasisältö alla kuvamuotoisena. Ei muuta kuin ilmoittautumisia tekemään. Jos et saa ilmoittautumislomaketta auki, voit olla yhteyksissä myös sähköpostitse: xinfo.e-kampus@xamk.fi.

Julistekuva KKS viikosta.

E-kampuksen webinaarit opettajille ja muulle henkilökunnalle syksy 2022 ja kevät 2023 

Webinaaritarjonta koostuu syksyllä ja keväällä perinteiseen tapaan Digipeda-, Digitools- ja Pedagoodies-webinaareista. Joulukuussa voit tulla seuraamaan myös Digibuffetia. 

Syksy 2022 

Syksyllä 2022 järjestetään myös Digi&Peda-kahveja verkossa. Tapaamisissa ihmetellään yhdessä erilaisia digioppimiseen liittyviä teemoja. Digi&Peda-kahvien ajankohdat ovat:  

keskiviikko 5.10. klo 14–14:30 
perjantai 21.10. klo 9–9:30  
keskiviikko 9.11 klo 14–14:30 
perjantai 25.11. klo 9–9:30 

Digitools-webinaari tarjoaa uusia työkaluja opetuksen käyttöön, ja tänä syksynä otamme verkkoneuvottelujärjestelmä Zoomin haltuun. Webinaarien lopussa on mahdollista kokeilla Zoom-tapaamista yhdessä muiden osallistujien kanssa. Zoomin perusteet -webinaari pidetään Teams-verkkoseminaarina:  

tiistaina 11.10. klo 13–14 
torstaina 10.11. klo 10–11  
perjantaina 9.12. klo 13–14  

Syksyllä järjestetään myös Peppi-Learn -integraation info- ja keskustelutilaisuus, jossa kerrotaan mitä kaikkea integraatio mahdollistaa ja miten opettaja voi omassa työssään sitä hyödyntää. Tilaisuus järjestetään verkossa:  

maanantaina 17.10. klo 10–11 

Digipeda-webinaarissa pohditaan keskustelujen kautta digiopetuksen pedagogisia haasteita ja mahdollisuuksia. Syksyn webinaarissa keskustellaan opintojaksototeutusten joustavuuden merkityksistä. Digipeda-webinaari pidetään verkossa:  

tiistaina 18.10. klo 13–14 

Pedagoodies-webinaarissa esitellään Xamkin opintojakson laaduntekijöiden mukaisia hyviä käytäntöjä eri koulutusaloilta ja toimintaympäristöistä. Pedagoodies pidetään verkossa: keskiviikkona 16.11. klo 14-15:15 

Digibuffet on katettuna verkossa 7–14.12. Digibuffetissa esitellään syksyn pedavalmennettavien kehittämishankkeita ja -kokeiluja. Digibuffetit järjestetään:  

keskiviikkona 7.12. klo 12–13:15  
torstaina 8.12. klo 12–13:15  
maanantaina 12.12. Klo 12–13:15  
tiistaina 13.12. Klo 12–13:15  
keskiviikkona 14.12. klo 12–13.15 

Kevät 2023 

Keväällä pidetään webinaaritarjonnan lisäksi myös Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikko, joka alkaa maanantaina 22.5. Digi.peda-seminaaripäivällä. Webinaarien ajankohdat ovat seuraavat:  
Digipeda 23.2. klo 13–14  
Digitools 22.3. klo 13–14  
Pedagoodies 18.4. klo 13–14:15 

E-kampuksen järjestämät tapahtumat ovat avoimia kaikille Xamkin opettajille ja muulle henkilökunnalle. Ilmoittaudu valitsemiisi sisältöihin Luxin Henkilöstön tapahtumat ja sisäiset koulutukset -kalenterissa. Osa tapahtumista voi vielä puuttua kalenterista, mutta on tulossa sinne syksyn edetessä. 

Laita päivämäärät jo kalenteriisi! 

Lokakuu 2022Digi&Peda-kahvit  
5.10. klo 14 sekä 
21.10. klo 9 
Digitools-webinaari 11.10. klo 13 Peppi-Learn -info 17.10. klo 10 Digipeda-webinaari  
18.10. klo 13 
Marraskuu 2022Digi&Peda-kahvit 9.11. klo 14 Digitools-webinaari  
10.11. klo 10 
Pedagoodies-webinaari 
16.11. klo 14 
Digi&Peda-kahvit  
25.11. klo 9 
Joulukuu 2022Digibuffet  
7.12. sekä 8.12. klo 12 
Digitools-webinaari  
9.12. klo 13 
Digibuffet  
12.12. sekä 13.12. klo 12 
Digibuffet  
14.12. klo 12 
Helmikuu 2023Digipeda-webinaari  
23.2. klo 13 
Maaliskuu 2023Digitools-webinaari 22.3. klo 13 
Huhtikuu 2023Pedagoodies-webinaari 
18.4. klo 13 
Toukokuu 2023Digi.peda-seminaari  
22.5. klo 9:30 
Kurssi kuntoon syksyksi -teemaviikko 22.5.–26.5.

Zoom tulee, AC poistuu

Adobe Connect järjestelmä poistuu ja sen korvaajana on otettu käyttöön paljon toivottu Zoom -järjestelmä. Zoom on verkkoneuvottelujärjestelmä, jolla voi toteuttaa tapaamisia, pienryhmätyöskentelyä sekä webinaareja.  

E-kampus järjestää syksyn aikana useita käyttökoulutuswebinaareja, joissa esitellään Zoomin peruskäyttöä. Koulutukset järjestetään Teams-webinaareina. Webinaarin jälkeen on mahdollisuus kokeilla Zoomin käyttöä yhdessä kouluttajien kanssa.    

Teams on yhteinen työskentelyalustamme ja jatkossakin Xamkissa ensisijainen verkkoneuvottelusovellus. Zoomia voi käyttää niissä tilanteissa, joissa itse arvioi sen olevan tarkoitukseen paremmin soveltuva väline. E-kampus tarjoaa ja järjestää koulutusta ja opastusta Zoomin itsenäisen käytön tueksi.    

Zoomin käyttöönoton myötä pitkään palvellut Adobe Connect -järjestelmä poistuu kokonaan käytöstä. Adobe Connectin uudempi palvelin ac.xamk.fi on käytettävissä elokuun 2023 loppuun saakka. Huomathan, että aktiivikäytöstä jo kesällä 2021 poistettu palvelin flax.xamk.fi, poistuu alkuperäisen aikataulunsa mukaisesti lopullisesti käytöstä jo tammikuussa 2023.    

Zoom perehdytykset:  

  • ti 06.09. klo 13.00 Zoom perusteet haltuun -webinaari  
  • ke 14.09. klo 10.00 Zoom perusteet haltuun -webinaari  
  • ti 11.10. klo 13.00 Zoom perusteet haltuun -webinaari  
  • to 10.11. klo 10.00 Zoom perusteet haltuun -webinaari  
  • pe 09.12. klo 13.00 Zoom perusteet haltuun -webinaari  

Ilmoittaudu webinaareihin Luxin henkilöstön tapahtumat ja sisäiset koulutukset -kalenterissa.  

Luxin henkilöstön tapahtumat ja sisäiset koulutukset –kalenteri 

Halutessasi voit heti aloittaa Zoomin käytön myös itsenäisesti pikaohjeen avulla.   
​​​​​​​Pikaohje Zoomin käyttöön 

Kysymykset Zoomiin tai AC:hen liittyen voi jättää Xinfoon lomakkeella Palvelupyyntö – E-kampus tai sähköpostilla xinfo.e-kampus@xamk.fi 

Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikko (vko 20) 2022

E-kampus toteuttaa yhteistyössä muiden Xamkin toimijoiden kanssa kevään 2022 Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikon Teamsissa viikolla 20 (16.–20.5). Viikon tavoitteena on tarjota ideoita ja matalan kynnyksen tukea omien opintojaksototeutusten päivittämiseen ja kehittämiseen. Voit myös saada ideoita vaihtoehtoisten suoritustapojen laatimiseen opintojaksolle ennen kesälomalle lähtöä. Tule mukaan innostumaan ja tekemään kurssit kuntoon syksyä varten!   

Kurssit kuntoon syksyksi –teemaviikko aloitetaan maanantaina Digi.peda -seminaarin 10-vuotisjuhlaseminaarilla. Digi.peda -seminaari on vuosittain toistuva tapahtuma, jossa esitellään digiopetuksen uusia tuulia ja jaetaan hyviä käytäntöjä. Seminaarissa myös julkistetaan vuoden Digiope -palkinnon saaja.  Blogimme Digi.peda -seminaarisivulta löydät lisätietoa ja ohjelman. Digi.peda -seminaarin sivu

Tiistaista perjantaihin tarjotaan verkkosisältöjen myötä osallistujille ideoita ja inspiraatiota, ajatuksenvaihtoa ja pohdintaa, sekä kädet savessa tekemistä. Lisäksi tiistaina käynnistyy loppuviikon ajan klo 12-13 toistuvat Digibuffetit, joissa esitellään kevään pedavalmennettavien kehityshankkeita.  

Keskiviikkona järjestetään viikon ainoat lähitapaamiset kampuksittain, verkostoitumiseen ja kuulumisten vaihtoon tarkoitetut livekahvit, jonne voit tulla ilmoittautumatta mukaan. 

Tapahtumat ovat avoimia kaikille Xamkin opettajille ja muulle henkilökunnalle.   

Katso ohjelma ja tarkemmat kuvaukset sekä ilmoittaudu valitsemiisi sisältöihin Luxin henkilöstön tapahtumakalenterissa. Henkilöstön tapahtumat ja sisäiset koulutukset -kalenteri 

Voit myös ladata itsellesi ohjelmajulisteen. Ohjelmajuliste (PDF)

Tässä vielä päiväkohtainen ohjelmasisältö alla kuvamuotoisena. Tekstiversion voi lukea Luxin uutisesta. Luxin uutinen 27.4.22.

päiväohjelma kuvana
Kurssit kuntoon syksyksi -viikon ohjelma

Ennatysmäärä osallistujakertoja teemaviikolla

Ennätysmäärä osallistujakertoja Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikolla 

E-kampus järjestää vuosittain Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikon toukokuussa. Tämän vuoden teemaviikolla oli tarjolla valtava määrä mielenkiintoista ohjelmaa Xamkin eri edustajilta. Uutta viikolla oli sisällön jakaminen kolmeen alateemaan: saavutettavuus ja selkeys, aktivointi verkko-opetuksessa sekä työelämäyhteistyö. Mukana sisällöntuottajina oli niin opettajia, digimentoreita, TKI-toimijoita, työelämän edustajia, hallinto ja laatupalveluiden sekä kirjastohenkilökuntaa kuin E-kampuksen asiantuntijoita.  

Teemaviikon tapahtumat kiinnostivat  

Teemaviikko toteutettiin tällä kertaa kokonaan verkossa Teams-kokouksina. Tapahtumissa oli yhteensä huikeat 679 osallistujakertaa, joka on teemaviikon tähänastinen ennätys. Kiitos kaikille osallistuneille! Suosituimmat tapahtumat olivat Ohjaus verkko-opintojaksolla ja Opintojakson arviointi Learn-ympäristössä, joihin osallistui yhteensä 114 henkilöä. Teemaviikko on selkeästi tavoittanut yleisönsä ja pysyy E-kampuksen tarjonnassa jatkossakin. 

Tallenteet videopalvelu Panoptossa  

Osa teemaviikon tapahtumista tallennettiin. Lyhytaikaista käyttöä varten tehtyjen tallenteiden linkit on lähetetty sähköpostilla tapahtumiin ilmoittautuneille. Pidempiaikaista käyttöä varten tehdyt tallenteet on julkaistu videopalvelu Panoptossa ne ovat katsottavissa kahden vuoden ajan. 

Merkitse osallistumisesi ESSiin  

Teemaviikon tapahtumiin osallistumiset kannattaa Xamkin henkilökunnan myös merkitä koulutukseksi PersonecESS-järjestelmään, koska ne ovat Xamkin tarjoamaa henkilöstökoulutusta.  
 
E-kampukselta ohjausta ja neuvontaa  

Haluamme muistuttaa, että E-kampukselta saa ohjausta ja neuvontaa teemaviikolla esitettyihin teknisiin toiminnallisuuksiin ja välineisiin sekä pedagogisiin ratkaisuihin. Olethan siis rohkeasti yhteydessä meihin Xinfon kautta! Viikon 28 (12.-16.7.) olemme suljettuna, muutoin palvelemme läpi koko kesän.  

Sisällöntuottajaksi teemaviikolle? 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ensi vuoden teemaviikon ohjelman ja teemojen suunnitteluun sisällöntuottajan roolissa, olethan yhteydessä E-kampukseen hyvissä ajoin.  

Kurssit kuntoon syksyksi -viikko 2021

E-kampus järjestää vuosittain Kurssit kuntoon syksyksi -viikon viikolla 20. Tänä vuonna kaikki viikon tapahtumat järjestetään verkon yli Teamsilla ja mukana järjestämässä on muitakin Xamkin toimijoita. Teemaviikon aikana järjestetään erilaisia webinaareja, digikahvi- ja digibuffet-tilaisuuksia, sekä tietoiskuja. Tapahtumien ajankohdat ja ilmoittautumisen löydät koulutuskalenterista.

Digikahvitilaisuuksissa opettajat voivat työstää ja tehdä haluamiaan päivityksiä omille opintojaksoilleen, kysyä kysymyksiä, sekä saada vertaistukea muilta osallistujilta. Digikahvitilaisuuksissa on paikalla E-kampuksen asiantuntijat.

Digibuffet tarjoaa tilaisuuden tulla seuraamaan Xamkin opettajien omia kehityshankkeita esiteltyinä.

Teemaviikon käynnistää maanantaina kirjaston webinaari liittyen e-aineistojen rajoituksiin, linkityksiin ja käyttäjäryhmiin. 

Maanantain Pedagoodies-webinaarissa esitellään Xamkin opintojakson laatukriteerien mukaisia hyviä käytäntöjä eri koulutusaloilta ja toimintaympäristöistä liittyen työelämäyhteistyöhön.

Tiistain Digipeda-webinaarissa keskustellaan ryhmätyöskentelyn tasa-arvoisuudesta, ja siinä tuodaan myös esiin ryhmätyöskentelyn haasteita ja mahdollisuuksia verkkotapaamisissa sekä verkko-opetuksessa yleensä.

Torstain Digitools-webinaarissa esitellään digityökaluja opetuksen tueksi. Aiheina ovat Powerpointin livetekstitys-toiminto, Forms-kyselyn käyttö Teams-kokouksen aikana, sekä erityyppisten Padlet-seinien käyttöä opetuksen aktivoinnin tukena. 

Lue myös Staffin tiedote.

Lataa tapahtumat ohjelmajulisteena itsellesi.

Tapahtumat ovat avoimia kaikille Xamkin opettajille ja muulle henkilökunnalle. 

Tervetuloa osallistumaan viikon tapahtumiin ja hyödyntämään digikahveja ja tarjolla olevaa ohjausta ja esittelyjä!

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu webinaareihin koulutuskalenterissa.

Kuva ohjelmasta
Kuva ohjelmatarjonnasta Kurssit kuntoon syksyksi 2021 -viikolta.

Saavutettavuus opintojaksoilla

Uusi saavutettavuusdirektiivin voimaan tulo on myös meillä E-kampuksella tuonut paljon oppimista tullessaan meillekin. Oletko sinä perehtynyt saavutettavuuteen jo omien opintojaksojesi osalta?

Xamkin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä on kerrottu yleisemmin Xamkin kotisivuilla täällä.

Saavutettavuuden huomioiminen on pääasiassa sisällöntuottajan vastuulla. E-kampuskin toki voi auttaa ja neuvomme sen minkä itse osaamme. Molempien Learn ja Open Learn -ympäristöjen ohjesivulta löytyy saavutettavuuden huomioimisen dokumentti. Siinä on esitetty tiivisti huomioitavat asiat. Ohjesivun löydät täältä.  

Lisäksi pidimme Digitools-webinaarin siitä miten Learn ja Open Learn -opintojakson aineistojen saavutettavuus huomioidaan, jossa tutustutaan siihen mitä tekstien, dokumenttien, ja videoiden osalta tulisi huomioida opintojaksolla. Webinaarin apuna käytetyn opintojaksopohjan löydät täältä. Webinaarista on tallenne, ja voit katsoa sen tästä.

Xamkilla on itseopiskelukurssi Open Learnissä nimellä Saavutettavuuskoulutus. Sen löydät täältä. Suosittelemme sitä jokaiselle. Kurssilta saat osaamismerkin Open Learniin, sekä suoritustodistuksen.

Muistathan huomioida opintojaksollasi, että jos laitat aiempien ryhmien kanssa otetut luentotallennevideot ja verkkotapaamiset tarjolle lukuvuodesta toiseen eli siten käytät niitä toistuvasti etkä tilapäisesti, tulee videoiden olla saavutettavia. Näihin videoihin tulee tehdä tekstitys vaikkapa Panopton automaattitoiminnolla, tai tarjota koko luennon kattava tekstivastine opintojaksolla videon vaihtoehtona.

Esimerkiksi Adobe Connect tallenteet eivät tue tekstitystä, joten lukuvuodesta toiseen käytettävät tallenteet tulee viedä Panoptoon ja tehdä näille tekstitys. Suoria linkkejä uusiin Adobe Connect luentoihin ei voi sellaisinaan käyttää kurssimateriaalina kuin väliaikaiskäytössä, jolloin ne olisivat esimerkiksi väliaikaisia suljetun ryhmän tallenteita, jotka poistuvat jaosta kohtuullisen ajan sisään. Sen hetkistä ryhmää varten tallenteita ei tarvitse tekstittää, sillä opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua itse luentoon.

Kaikki 23.9.2020 jälkeen tehdyt videot, äänitallenteet, sekä interaktiiviset tehtävät joissa näitä käytetään, tulee tekstittää tai varustaa tekstivastineella, jos niitä käytetään lukuvuodesta toiseen. Saavutettavuus ohjaa meitä suunnitelmallisuuteen videoiden ja äänitallenteiden käytössä ja olisi tärkeää jo videon suunnitteluvaiheessa miettiä missä tilanteissa ja kenelle kaikille videota tullaan käyttämään, sekä kuinka pitkään. Videon saavutettavuus tulisi huomioida jo sen suunnitteluvaiheessa.

Videoiden palautus kurssilla nyt helpompaa

Videon palautukset oppilaiden toimesta ovat yleistyneet ja YouTubeen tai OneDrive-kansioon lataamisen rinnalle on tullut vaihtoehdoksi Panopto (http://video.xamk.fi). Tässä opettajille pikaohje Panopto-aktiviteetin käyttämiseen.

Panoptoon latauskansio luodaan Learnin kurssilla, ensin lisäämällä Panopto-lohko, klikkaamalla siinä linkkiä jolloin yhdistyminen ja kansio syntyy Panoptoon. Sitten lisäät opintojaksolle aktiviteetin nimeltä Video (Panopto). Aktiviteetin kohdalta pääset kansioon Panoptoon. Siellä pitää vielä mennä rattaasta asetuksiin ja klikata kohtaa Create assignment folder. Ja tallentaa. Valmista! Tänne voivat opiskelijat ladata videonsa, eivät he näe toisten opiskelijoiden palautuksia. Opiskelijat klikkaavat aktiviteettia, menevät kansioon, ottavat Create-napin alta kohdan Upload. Ja eikun lataamaan. Tämä on helppo ja kooltaan rajoittamaton tapa tuoda videoita opettajan näkyville. Oikeuksiakaan ei tarvitse säätää. Tässä vielä ohjevideo: http://bit.ly/panoptoonpalautus