Ennatysmäärä osallistujakertoja teemaviikolla

Ennätysmäärä osallistujakertoja Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikolla 

E-kampus järjestää vuosittain Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikon toukokuussa. Tämän vuoden teemaviikolla oli tarjolla valtava määrä mielenkiintoista ohjelmaa Xamkin eri edustajilta. Uutta viikolla oli sisällön jakaminen kolmeen alateemaan: saavutettavuus ja selkeys, aktivointi verkko-opetuksessa sekä työelämäyhteistyö. Mukana sisällöntuottajina oli niin opettajia, digimentoreita, TKI-toimijoita, työelämän edustajia, hallinto ja laatupalveluiden sekä kirjastohenkilökuntaa kuin E-kampuksen asiantuntijoita.  

Teemaviikon tapahtumat kiinnostivat  

Teemaviikko toteutettiin tällä kertaa kokonaan verkossa Teams-kokouksina. Tapahtumissa oli yhteensä huikeat 679 osallistujakertaa, joka on teemaviikon tähänastinen ennätys. Kiitos kaikille osallistuneille! Suosituimmat tapahtumat olivat Ohjaus verkko-opintojaksolla ja Opintojakson arviointi Learn-ympäristössä, joihin osallistui yhteensä 114 henkilöä. Teemaviikko on selkeästi tavoittanut yleisönsä ja pysyy E-kampuksen tarjonnassa jatkossakin. 

Tallenteet videopalvelu Panoptossa  

Osa teemaviikon tapahtumista tallennettiin. Lyhytaikaista käyttöä varten tehtyjen tallenteiden linkit on lähetetty sähköpostilla tapahtumiin ilmoittautuneille. Pidempiaikaista käyttöä varten tehdyt tallenteet on julkaistu videopalvelu Panoptossa ne ovat katsottavissa kahden vuoden ajan. 

Merkitse osallistumisesi ESSiin  

Teemaviikon tapahtumiin osallistumiset kannattaa Xamkin henkilökunnan myös merkitä koulutukseksi PersonecESS-järjestelmään, koska ne ovat Xamkin tarjoamaa henkilöstökoulutusta.  
 
E-kampukselta ohjausta ja neuvontaa  

Haluamme muistuttaa, että E-kampukselta saa ohjausta ja neuvontaa teemaviikolla esitettyihin teknisiin toiminnallisuuksiin ja välineisiin sekä pedagogisiin ratkaisuihin. Olethan siis rohkeasti yhteydessä meihin Xinfon kautta! Viikon 28 (12.-16.7.) olemme suljettuna, muutoin palvelemme läpi koko kesän.  

Sisällöntuottajaksi teemaviikolle? 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan ensi vuoden teemaviikon ohjelman ja teemojen suunnitteluun sisällöntuottajan roolissa, olethan yhteydessä E-kampukseen hyvissä ajoin.  

Kurssit kuntoon syksyksi -viikko 2021

E-kampus järjestää vuosittain Kurssit kuntoon syksyksi -viikon viikolla 20. Tänä vuonna kaikki viikon tapahtumat järjestetään verkon yli Teamsilla ja mukana järjestämässä on muitakin Xamkin toimijoita. Teemaviikon aikana järjestetään erilaisia webinaareja, digikahvi- ja digibuffet-tilaisuuksia, sekä tietoiskuja. Tapahtumien ajankohdat ja ilmoittautumisen löydät koulutuskalenterista.

Digikahvitilaisuuksissa opettajat voivat työstää ja tehdä haluamiaan päivityksiä omille opintojaksoilleen, kysyä kysymyksiä, sekä saada vertaistukea muilta osallistujilta. Digikahvitilaisuuksissa on paikalla E-kampuksen asiantuntijat.

Digibuffet tarjoaa tilaisuuden tulla seuraamaan Xamkin opettajien omia kehityshankkeita esiteltyinä.

Teemaviikon käynnistää maanantaina kirjaston webinaari liittyen e-aineistojen rajoituksiin, linkityksiin ja käyttäjäryhmiin. 

Maanantain Pedagoodies-webinaarissa esitellään Xamkin opintojakson laatukriteerien mukaisia hyviä käytäntöjä eri koulutusaloilta ja toimintaympäristöistä liittyen työelämäyhteistyöhön.

Tiistain Digipeda-webinaarissa keskustellaan ryhmätyöskentelyn tasa-arvoisuudesta, ja siinä tuodaan myös esiin ryhmätyöskentelyn haasteita ja mahdollisuuksia verkkotapaamisissa sekä verkko-opetuksessa yleensä.

Torstain Digitools-webinaarissa esitellään digityökaluja opetuksen tueksi. Aiheina ovat Powerpointin livetekstitys-toiminto, Forms-kyselyn käyttö Teams-kokouksen aikana, sekä erityyppisten Padlet-seinien käyttöä opetuksen aktivoinnin tukena. 

Lue myös Staffin tiedote.

Lataa tapahtumat ohjelmajulisteena itsellesi.

Tapahtumat ovat avoimia kaikille Xamkin opettajille ja muulle henkilökunnalle. 

Tervetuloa osallistumaan viikon tapahtumiin ja hyödyntämään digikahveja ja tarjolla olevaa ohjausta ja esittelyjä!

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu webinaareihin koulutuskalenterissa.

Kuva ohjelmatarjonnasta Kurssit kuntoon syksyksi 2021 -viikolta.

Saavutettavuus opintojaksoilla

Uusi saavutettavuusdirektiivin voimaan tulo on myös meillä E-kampuksella tuonut paljon oppimista tullessaan meillekin. Oletko sinä perehtynyt saavutettavuuteen jo omien opintojaksojesi osalta?

Xamkin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä on kerrottu yleisemmin Xamkin kotisivuilla täällä.

Saavutettavuuden huomioiminen on pääasiassa sisällöntuottajan vastuulla. E-kampuskin toki voi auttaa ja neuvomme sen minkä itse osaamme. Molempien Learn ja Open Learn -ympäristöjen ohjesivulta löytyy saavutettavuuden huomioimisen dokumentti. Siinä on esitetty tiivisti huomioitavat asiat. Ohjesivun löydät täältä.  

Lisäksi pidimme Digitools-webinaarin siitä miten Learn ja Open Learn -opintojakson aineistojen saavutettavuus huomioidaan, jossa tutustutaan siihen mitä tekstien, dokumenttien, ja videoiden osalta tulisi huomioida opintojaksolla. Webinaarin apuna käytetyn opintojaksopohjan löydät täältä. Webinaarista on tallenne, ja voit katsoa sen tästä.

Xamkilla on itseopiskelukurssi Open Learnissä nimellä Saavutettavuuskoulutus. Sen löydät täältä. Suosittelemme sitä jokaiselle. Kurssilta saat osaamismerkin Open Learniin, sekä suoritustodistuksen.

Muistathan huomioida opintojaksollasi, että jos laitat aiempien ryhmien kanssa otetut luentotallennevideot ja verkkotapaamiset tarjolle lukuvuodesta toiseen eli siten käytät niitä toistuvasti etkä tilapäisesti, tulee videoiden olla saavutettavia. Näihin videoihin tulee tehdä tekstitys vaikkapa Panopton automaattitoiminnolla, tai tarjota koko luennon kattava tekstivastine opintojaksolla videon vaihtoehtona.

Esimerkiksi Adobe Connect tallenteet eivät tue tekstitystä, joten lukuvuodesta toiseen käytettävät tallenteet tulee viedä Panoptoon ja tehdä näille tekstitys. Suoria linkkejä uusiin Adobe Connect luentoihin ei voi sellaisinaan käyttää kurssimateriaalina kuin väliaikaiskäytössä, jolloin ne olisivat esimerkiksi väliaikaisia suljetun ryhmän tallenteita, jotka poistuvat jaosta kohtuullisen ajan sisään. Sen hetkistä ryhmää varten tallenteita ei tarvitse tekstittää, sillä opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua itse luentoon.

Kaikki 23.9.2020 jälkeen tehdyt videot, äänitallenteet, sekä interaktiiviset tehtävät joissa näitä käytetään, tulee tekstittää tai varustaa tekstivastineella, jos niitä käytetään lukuvuodesta toiseen. Saavutettavuus ohjaa meitä suunnitelmallisuuteen videoiden ja äänitallenteiden käytössä ja olisi tärkeää jo videon suunnitteluvaiheessa miettiä missä tilanteissa ja kenelle kaikille videota tullaan käyttämään, sekä kuinka pitkään. Videon saavutettavuus tulisi huomioida jo sen suunnitteluvaiheessa.

Videoiden palautus kurssilla nyt helpompaa

Videon palautukset oppilaiden toimesta ovat yleistyneet ja YouTubeen tai OneDrive-kansioon lataamisen rinnalle on tullut vaihtoehdoksi Panopto (http://video.xamk.fi). Tässä opettajille pikaohje Panopto-aktiviteetin käyttämiseen.

Panoptoon latauskansio luodaan Learnin kurssilla, ensin lisäämällä Panopto-lohko, klikkaamalla siinä linkkiä jolloin yhdistyminen ja kansio syntyy Panoptoon. Sitten lisäät opintojaksolle aktiviteetin nimeltä Video (Panopto). Aktiviteetin kohdalta pääset kansioon Panoptoon. Siellä pitää vielä mennä rattaasta asetuksiin ja klikata kohtaa Create assignment folder. Ja tallentaa. Valmista! Tänne voivat opiskelijat ladata videonsa, eivät he näe toisten opiskelijoiden palautuksia. Opiskelijat klikkaavat aktiviteettia, menevät kansioon, ottavat Create-napin alta kohdan Upload. Ja eikun lataamaan. Tämä on helppo ja kooltaan rajoittamaton tapa tuoda videoita opettajan näkyville. Oikeuksiakaan ei tarvitse säätää. Tässä vielä ohjevideo: http://bit.ly/panoptoonpalautus

Open Learnin itseopiskelukurssit

Xamkissa on käynnistelty uutta konseptia nimeltä Staff Academy. Tätä varten on luotu oma kategoriansa oppimisympäristöömme Open Learniin (http://open-learn.xamk.fi). Kategorian alta löytyy nyt kolme avointa kurssia, Teams, Exam-tenttijärjestelmä, sekä TKI Roadshow (tämä vain Xamk henkilökunnalle Xamk hankeasioista).

Open Learniin voi kuka tahansa kirjautua käyttäjäksi, joten osa kursseista on salasanan takana, etteivät ne näy ihan kenelle vain. Pyrimme kuitenkin avoimuuteen, ja mahdollistamaan hyvien materiaalien, ohjeiden, sekä suoritustodistusten hyödyntämisen myös ulkopuolisille.

Staff Academyyn lisätään jatkuvasti uusia kursseja. Kursseista tehdään saman tyylisiä itseopiskelukursseja, joiden lopussa niiden suorittamisesta saa osaamismerkin Open Learn -ympäristöön, sekä epävirallisen suoritustodistuksen. Ensimmäinen itseopiskelukurssi on ollut Teams, jolla niin henkilökunta kuin opiskelijat ovat voineet ottaa haltuun M365-ympäristöön kuuluvaa Teams verkkokokousjärjestelmää. Teams-kurssi on ollut käytössä nyt jo toista vuotta, joten oli aika ottaa siitä tilastoja näkyviin. Tässä ne teillekin tutkittaviksi:

Open Learn tilastoja: TEAMS 27.1.2021

Osallistujia nyt mukana kurssilla: 1379

Opiskelijatunnuksella mukana kurssilla: 981

Muut kuin opiskelijat mukana kurssilla: 398

Yli vuosi käymättä kurssilla: 104

Käyttänyt vuonna 2020: 1275

Latasi todistuksen vuonna 2020 eli on 100% suoritettuna: 239

Edistymismerkintöjä käyttäjällä aikaankatsomatta: 767

Tehnyt 100% kurssista aikaankatsomatta kpl: 406

Tehnyt 100% kurssista aikaankatsomatta prosenttina käyttäjistä: 29,4 %

Edistymismerkintöjä saaneista teki loppuun eli 100% prosentteina 52,9%

Aika hyvät tilastot vai mitä? Olisiko sinulla ideaa mistä haluaisit itseopiskelukurssin Staff Academyyn? Laita viestiä sähköpostitse xinfo@xamk.fi ja mainitse että se on viesti E-kampukselle.

Open Learn, mikä se muuten on? En tiennyt että voi olla kaksi Learniä.

Aika moni aloittava opiskelija on nyt ihmetellyt kahden oppimisympäristön välillä toimimista ja sekoittanut Xamkin oppimisympäristöt Open Learnin, sekä Learnin keskenään. Eikä ihme, onhan nimetkin hyvin samanlaiset. Ehkä se on osalle henkilöstöstämmekin vielä epäselvää, mikä näiden kahden ero on. Tässäpä selvennöstä. 


Tänä vuonna opiskelijoiden orientaatio opintoihin on ollut Open Learn -moodleympäristössä (http://open-learn.xamk.fi). Opiskelijat aloittavat sieltä, ja sitten siirtyvät vain Xamk ja Haka-kirjautumisella toimivaan suljetumpaan Learn-ympäristöön, jossa meidän verkkokurssit pääsääntöisesti ovat. Tehdyt kurssit eivät näy kuin omassa ympäristössään, ja opiskelijat hämmentyvät kun niitä ei näe Learn-ympäristössä kun eivät hahmottaneet aluksi toimivansa Open Learnin alla. 


Open Learniin voi itserekisteröityä kuka vaan maailmassa, omalla yksityisellä sähköpostillaan. Tai sinne voi kirjautua Xamk kirjautumisella, mutta moni opiskelija ei tiedä (vielä) miten tunnukset haetaan, tai ne eivät ole vielä voimassa kun orientaatiota haluaisi jo päästä tekemään. Myös muiden ammattikorkeakoulujen tunnuksilla voi kirjautua Haka-kirjautumisen kautta, ja tehdä meidän kursseja siellä, tai tutustua ihan mielenkiinnosta vaikka meidän itseopiskelukursseihin (mm. Teams-kurssi josta saa suoritustodistuksenkin, hyvä lisäapu oman ammattitaidon todistamiseen tietoteknisissä hommissa ja etätyöskentelyssä). 


Open Learn mahdollistaa sen, että Xamkin opintojakson voi haluttaessa siirtää myös kopiona sinne, ja siitä voi tehdä vaikkapa ihan kansainvälisen, ilman että teemme Xamk tunnuksia kaikille osallistujille. Myös muiden organisaatioiden ja yritysten henkilöt voivat osallistua opintojaksoille sujuvasti, samanlaisilla oikeuksilla kuin opettaja tai opiskelija. Tämä helpottaa ja toivottavasti lisää työelämäyhteistyötä. Myös Xamkin eri yksiköt ja hankkeet hyötyvät siitä että meillä on avoin ympäristö johon voi laittaa sertifiointikoulutuksia ja oppimiskokonaisuuksia tarjolle. Ympäristön avoimuus sallii myös sen, että kuka vaan voi käydä tutustumassa Xamkiin jo orientaatiojakson kautta, ja saada varmuutta siihen, hakisiko Xamkiin opiskelijaksi joko ihan tutkintoon, tai vaikka vain avoimen amk:n kautta. Open Learn on siis meidän avoin oppimisympäristö, joka on vasta lähivuosina syntynyt, ja odotamme sen tuovat helppoutta moneen asiaan, kunhan sen saa tukevasti jaloilleen ja kaikille tutuksi. 

Verkkotapaamisten linkin antaminen opiskelijalle

Välillä opettajilta tulee niin hyviä kysymyksiä, että niiden ratkaisut on pakko jakaa muillekin.

Opetuksessa käytetään nyt paljon verkkohuoneita, mutta miten jakaa se huoneen osoite opiskelijoille? Tässä yksi vaihtoehto.

📆 Käytä Learnin opintojakson omaa kalenteriaLisää kurssillesi lohko nimeltä Kalenteri. Sen saa kolmen vaakaviivan valikosta sivun vasemmasta yläreunasta, ja + Lisää lohko on siellä alimpana. Jos se ei näy, loitonna ruutua useammalla CTRL ja miinusmerkin painalluksella kunnes se näkyy. Sinulla pitää olla kurssin etusivu esillä ja muokkaustila päällä, että se löytyy sieltä. Lisää lohko, ja se ilmestyy kurssin oikeaan reunaan.

📆 Lisää merkintä opintojakson kalenteriin. Kun klikkaat kalenterilohkosta kalenterin esiin, tai otat sen kolmen vaakaviivan valikosta, valitse kohta Uusi tapahtuma, tai vain klikkaa oikeaa päivää. Laita otsikko (Verkkotapaaminen), aika, ja klikkaa kohtaa Näytä lisää. Tuo kuvaus-kenttään Teams-kokouksen tai AC-huoneesi verkko-osoite liittämällä/kirjoittamalla, ja valitse koko teksti vielä CTRL + A näppäinkomennolla tai maalaamalla, klikkaa editorityökaluista ketjukuvaketta, ja liitä verkko-osoite myös linkin kohteeksi sen kenttään. Kirjoita sijainti-kohtaan vielä Teams tai Adobe Connect tms missä pidät tapaamisen, ja Tallenna. Valmista.

🤩 Opiskelijat voivat nähdä nyt kokouslinkin suoraan kurssialustalla, sekä Learnin työpöydällä, avata merkinnän, ja liittyä kokoukseen kopioimalla osoitteen sieltä. Mielellään Teams- tai AC-sovelluksella, tai vaihtoehtoisesti Chrome tai Edge-selaimella (tällöin Learniin täytyy tulla myös tällä selaimella ja riittää linkin klikkaus kalenterista, mutta ominaisuuksia voi karsiutua kokoustamisesta tällä tyylillä).

Kurssit kuntoon syksyksi -viikko 11.-15.5.2020

E-kampus järjestää vuosittain Kurssit kuntoon syksyksi -viikon kaikilla Xamkin kampuksilla viikolla 20. Tänä vuonna kaikki viikon tapahtumat järjestetään verkon yli. Teemaviikon aikana järjestetään erilaisia webinaareja, digikahvitilaisuuksia, sekä tietoiskuja. Viikkoa edeltää Xamkin kirjaston järjestämät Aineistot haltuun -webinaarit, jotka ajoittuvat viikolle 19. Esittelyssä ovat RT tietoväylän ja SFS Onlinen käyttö, avoimet aineistot ja CC-lisenssit, E-kirjojen käyttö opintojaksolla, MOT-kielipalvelu, Kaakkurin suosikkilistan käyttö opetuksessa, sekä erilaisten opiskelijaryhmien vaatimusten huomioiminen oppimateriaalin valinnassa. Kirjaston webinaarien ajankohdat ja ilmoittautumisen löydät koulutuskalenterista: http://kirpa.xamk.fi

Digikahvitilaisuuksissa opettajat voivat työstää ja tehdä haluamiaan päivityksiä omille opintojaksoilleen, kysyä kysymyksiä, sekä saada vertaistukea muilta osallistujilta. Digikahvitilaisuuksissa on paikalla E-kampuksen asiantuntijat.

Teemaviikon webinaarit järjestetään Teams-verkkotapaamisissa sekä Adobe Connect -huoneissa osoitteessa http://flax.xamk.fi/kurssitkuntoon1 sekä http://flax.xamk.fi/kurssitkuntoon2. Suosittelemme käyttämään Adobe Connect -sovellusta ja asentamaan sen jo ennen webinaaria täältä: https://learn.xamk.fi/local/staticpage/view.php?page=AdobeConnect_fi

Lue myös Staffiin laitettu tiedote: https://staff.xamk.fi/ajankohtaista/sisaiset-uutiset/Sivut/Kurssit-kuntoon-syksyksi–viikko-11-15.5.2020.aspx

Voit ladata ohjelmajulisteen tästä: https://bit.ly/kks_ohjelma

Viikon webinaaritarjonta:

 • Maanantaina 11.5. 
  • Klo 13-14.00 Digigoodies-webinaari, jossa esitellään digiopetuksen hyviä käytäntöjä ja uusia tuulia 
   Ohjelma:  
   13.00-13.20 Automaattisen arvioinnin kehittäminen, Miia Liukkonen, lehtori, Informaatioteknologian koulutusyksikkö
   13.20-13.40 Ammattiruotsin -opintojakson sisällön/rakenteen esittely, Riitta Savolainen, lehtori, Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
   13.40-14.00 Intercultural competence – Diploma of Higher Education in Tourism and Business Management in Finland, Slaveya Hämäläinen, lehtori, Yhteisten opintojen koulutusyksikkö, ja Sara Czabai-Leppänen, lehtori, Liiketalouden koulutusyksikkö
   Paikkana Adobe Connect: https://flax.xamk.fi/ekampus
 • Tiistaina 12.5.  
  • Klo 10-11 Tekisinkö videoartikkelin? – Oona Hurme
   Paikkana Teams: https://bit.ly/35lEdtV
  • Klo 12-12.45 Teams-verkkotapaamisen suora lähetys YouTube-kanavalle – Manu Eloaho, Darcmedia
   Paikkana Microsoft Teams: https://bit.ly/suoralahetys
  • Klo 13-14 Digipeda-webinaari: Läsnäolo digitaalisessa opettajuudessa – Paneelisteina ovat lehtori Päivi Korhonen Xamkista, monimuotopedagogiikan suunnittelija Maarit Ignatius Karelia amk:sta sekä opiskelijaedustaja Xamkista.
   Paikkana Adobe Connect: https://flax.xamk.fi/ekampus
  • Klo 14-15 Helppoa videoeditointia Premiere Rush sovelluksella – Matti Strengell
   Paikkana Adobe Connect: https://flax.xamk.fi/kurssitkuntoon2/
 • Keskiviikkona 13.5. 

Tapahtumat ovat avoimia kaikille opettajille ja muulle henkilökunnalle. 

Tervetuloa osallistumaan viikon tapahtumiin ja hyödyntämään digikahveja ja tarjolla olevaa ohjausta ja esittelyjä!

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu webinaareihin http://kirpa.xamk.fi

Vuorovaikutuksesta vaihtoehto automatisoinnille?

eAMK-hankkeen seminaaripäivässä 16.5. oli vierailevana puhujana professori Gilly Salmon . Professori Salmon on maailman johtavia ajattelijoita digitaalisen ja sulautuvan oppimisen kentällä. Seminaaripuheenvuorossaan Salmon korosti, että laadukkaaseen lopputulokseen pääseminen edellyttää opetuksen suunnittelun ja jakelun tarkastelemista erillisinä prosesseina. Tästä näkökulmasta opettaja on oppimisen muotoilija, jonka tärkein tehtävä on laadukkaiden oppimispolkujen rakentaminen oppijoille. Salmonin viesti opettajille oli: kun hoidat suunnitteluvaiheen kunnolla, voit opetuksen toteutuksen vaiheessa keskittyä oppimisen ohjaajan rooliin.

Salmonin viiden askeleen malli ja sen päälle rakentuva Carpe Diem –suunnittelumenetelmä on luotu aikana, jolloin hän toimi British Open Universityssä. Mallin pohjana on todellisista opiskelijaryhmistä tehdyt havainnot siitä, miten ryhmän oppiminen etenee ja millaista tukea ryhmä tarvitse missäkin vaiheessa. Suunnittelumalli tarjoaa vaiheistetun prosessin, jonka avulla luodaan laadukas oppimiskokemus. Suunnittelumallin ytimessä on oppimista ohjaavien aktiviteettien (eTivities) eli oppimistehtävien rakentaminen. Oppimistehtävien avulla opiskelijaa ohjataan eteenpäin oppimisen polulla ja tuetaan opiskeltavaan aiheeseen liittyvien kynnyskäsitteiden (threshold concepts) ymmärtämisessä. Taitavasti laaditut tehtävät myös tuottavat opettajalle tietoa opiskelijan ymmärryksen kehittymisestä. Oppimistehtävillä on yhdenmukainen rakenne ja ne ovat aina kaksivaiheisia: ensin oppija tuottaa yksilöllisen tuotoksen. Sen jälkeen hän tutustuu muiden tuotoksiin ja tuottaa niiden pohjalta jotakin.

Mallin mukaan tehtävät muodostavat opiskelijan polulle rakennustelineet, joiden avulla opiskelija etenee kohti parempaa ymmärrystä ja entistä parempia oppimisen taitoja. Malli kuvaa uutta tietoa luovan oppimisyhteisön kehittymistä viiden portaan kautta, joihin jokaiseen liittyy omat haasteensa. Avaimet onnistuneen oppimisprosessiin ovat kuhunkin kehitysvaiheeseen sopivat tehtävät ja oikein ajoitettu ohjaus. Opiskelijoiden ei oleteta heti opiskeluprosessin alussa hallitsevan opittavan asian ydinkäsitteitä tai yhteisöllisen oppimisen taitoja, vaan liikkeelle lähdetään perusasioista.

Salmon itse käytti prosessin vertauskuvana vuorikiipeilyä ryhmässä. Ensin pitää ottaa haltuun tarvittava välineistö ja toimintatavat, tutustua porukkaan ja muodostaa käsitys siitä, mihin ollaan menossa. Sitten lähdetään liikkeelle kohti tavoitetta. Matkalla yhteistyön muodot tiivistyvät ja kehittyvät ja vähitellen ryhmän yhteisen tavoitteen merkitys kasvaa henkilökohtaisia tavoitteita merkityksellisemmäksi.  Päätepisteessä prosessia ja sen merkitystä reflektoidaan henkilökohtaisesta näkökulmasta. Onnistuneen prosessin tuloksena osallistujille on muodostunut uudenlaisia näkemyksiä  ja uudenlaista ymmärrystä, jota voi soveltaa omaan työhön. Opettajan (jota Salmon kutsuu eModeratoriksi) tärkeä tehtävä ja avaintaito onkin opiskelijoiden tuotosten yhteen vetäminen ja yhteen kutominen. Sitä kautta hän tukee oppijoita kokonaiskuvan ja asiayhteyksien hahmottamisessa ja keskeisten käsitteiden ymmärtämisessä. Vaatii kuitenkin malttia, että antaa opiskelijoiden ensin tuottaa omat näkemyksensä.

Salmonin malli perustuu asynkroniseen vuorovaikutukseen, jossa toimitaan ryhmänä, vaikka kukin osallistuu omaan aikaansa – yhteisen aikataulun puitteissa. Malliin perustuvilla opintojaksoilla on pyöritetty jopa usean tuhannen opiskelijan ryhmiä. Se voisi siis hyvin soveltua automatisoinnin vaihtoehdoksi suurryhmätoteutuksille. Erityisesti sellaisille, joissa on olennaista keskeisten käsitteiden ymmärtäminen ja erilaisten näkökulmien hahmottaminen. Tällaisia teemoja löytyy varmasti monilta eri aloilta – vai mitä arvelette?

Tallenne professori Salmonin puheenvuorosta löytyy eAMK-hankkeen YouTube-kanavalta . Lisätietoja Carpe Diem -menetelmästä ja viiden askeleen mallista on saatavilla professorin nettivivustolta https://www.gillysalmon.com/ Mallin soveltamista amk-opintojen suunnitteluun esitteli Xamkin Digi.peda -seminaarissa keväällä 2019 verkkopedagogiikan suunnittelija Ilona Laakkonen JAMKista. Linkki tallenteeseen löytyy Digi.peda -seminaarin sivulta. E-kampuksen verkko-opetuksen koordinaattorit Mirva Pilli-Sihvola ja Tiina Parkkonen ohjaavat mielellään menetelmän soveltamisessa.

Kurssit Kuntoon -viikko kampuksilla

E-kampus järjestää vuosittain Kurssit kuntoon -viikon kaikilla Xamkin kampuksilla. Teemaviikon aikana järjestetään erilaisia webinaareja, digi- ja teematyöpajoja sekä tietoiskuja.

Digityöpajoissa opettajat voivat työstää ja tehdä haluamiaan päivityksiä omille opintojaksoilleen. Pajoissa on paikalla digimentoreita, tietoasiantuntijoita sekä E-kampuksen osaajia.

Teemaviikon webinaarit järjestetään osoitteessa http://flax.xamk.fi/ekampus. Suosittelemme käyttämään Adobe Connect -sovellusta ja asentamaan sen jo ennen webinaaria täältä: https://moodle.xamk.fi/mod/page/view.php?id=706389

Kurssit Kuntoon -viikko on teemoitettu niin että maanantai on varattu vain Digigoodies-webinaarille klo 13-14.15. Digigoodies -webinaarisarjassa tekijät itse esittelevät digiopetuksen hyviä käytäntöjä. Kuvauksen esityksistä voit lukea täällä: https://kirpa.xamk.fi/course/1942

Tiistai on teemoitettu keskittymään verkkokurssin kokonaisuuteen. Keskiviikkona teema on verkon työkalut. Torstain teema on ohjaus. Perjantaina keskitytään opetusvideoiden mahdollisuuksiin.

Tiistaista perjantaihin jokaisella kampuksella alkavat päivittäiset digityöpajat, joihin voi mennä itse valitsemansa asian kanssa tai käyttää siellä aikaa perehtymällä itseä kiinnostavaan asiaan. Kaikkiin digityöpajoihin voi ilmoittautua täällä, tai tulla vain paikan päälle: https://kirpa.xamk.fi/

Lue myös Staffiin laitettu tiedote: https://staff.xamk.fi/ajankohtaista/sisaiset-uutiset/Sivut/Kurssit-kuntoon-syksyksi-2019-ohjelma.aspx

Viikon webinaaritarjonta:

 • Maanantaina 13.5. 
  • Klo 13-14.15 Digigoodies-webinaari, jossa esitellään digiopetuksen hyviä käytäntöjä ja uusia tuulia  
 • Tiistaina 14.5.  
  • Klo 9-10 Webinaari: Matemaattiset digiratkaisut – Tommi Pälli  
  • Klo 10-11 Webinaari: Lyhyesti tekijänoikeuksista verkossa ja CC-lisenssit – Terhi Kaipainen   
  • Klo 13-14 Webinaari: Verkkokurssin kokonaisuus 
 • Keskiviikkona 15.5. 
  • Klo 10-10.30 Webinaari: Laatukriteerit ja pedagoginen kehittämisohjelma verkko-opetuksen kehittämisen työkaluina? – Eeva Kuoppala ja Mirva Pilli-Sihvola  
   –> Webinaarin jälkeen mahdollisuus osallistua Verkko-opetuksen laatutyöpajaan klo 10.30-11.30, tila 244
  • Klo 12-13 Webinaari: (Sähköisten) aineistojen käyttö opintojaksoilla. Miten huomioida eri opiskelijaryhmät (tutkinto-opiskelijat, avoimen/täydennyskoulutuksen opiskelijat, muiden Amkien opiskelijat) – Tapio Salmela 
  • Klo 13-14 Webinaari: Verkon työkalut 
  • Klo 14-15 eAMK webinaari: Saavutettavuus verkko-opintojaksolla (https://jamk.zoom.us/j/309598665?status=success
 • Torstai 16.5. 
  • Klo 10-11 Webinaari: E-aineiston (kirjan, artikkelin) linkitys Moodleen – Terhi Kaipainen  
  • Klo 13-14 Webinaari: Ohjaus verkossa 
 • Perjantai 17.5. 
  • Klo 12-12.30 Webinaari: Tietoisku – Opintojaksopalaute osaksi opetuksen kehittämistä – Susanna Voutila, laatuasiantuntija
  • Klo 13-14 Webinaari: Opetusvideot  
    

TERVETULOA MUKAAN! 
 
Webinaarit toteutetaan E-kampuksen AC-huoneessa: http://flax.xamk.fi/ekampus ja niihin on mahdollista osallistua kaikilta kampuksilta. Webinaarit taltioidaan ja ovat myöhemmin katsottavissa Staffissa. Tarkemmat ohjeet AC:n käyttöön: 
https://moodle.xamk.fi/mod/page/view.php?id=706389