Saavutettavuus opintojaksoilla

Uusi saavutettavuusdirektiivin voimaan tulo on myös meillä E-kampuksella tuonut paljon oppimista tullessaan meillekin. Oletko sinä perehtynyt saavutettavuuteen jo omien opintojaksojesi osalta?

Xamkin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä on kerrottu yleisemmin Xamkin kotisivuilla täällä.

Saavutettavuuden huomioiminen on pääasiassa sisällöntuottajan vastuulla. E-kampuskin toki voi auttaa ja neuvomme sen minkä itse osaamme. Molempien Learn ja Open Learn -ympäristöjen ohjesivulta löytyy saavutettavuuden huomioimisen dokumentti. Siinä on esitetty tiivisti huomioitavat asiat. Ohjesivun löydät täältä.  

Lisäksi pidimme Digitools-webinaarin siitä miten Learn ja Open Learn -opintojakson aineistojen saavutettavuus huomioidaan, jossa tutustutaan siihen mitä tekstien, dokumenttien, ja videoiden osalta tulisi huomioida opintojaksolla. Webinaarin apuna käytetyn opintojaksopohjan löydät täältä. Webinaarista on tallenne, ja voit katsoa sen tästä.

Xamkilla on itseopiskelukurssi Open Learnissä nimellä Saavutettavuuskoulutus. Sen löydät täältä. Suosittelemme sitä jokaiselle. Kurssilta saat osaamismerkin Open Learniin, sekä suoritustodistuksen.

Muistathan huomioida opintojaksollasi, että jos laitat aiempien ryhmien kanssa otetut luentotallennevideot ja verkkotapaamiset tarjolle lukuvuodesta toiseen eli siten käytät niitä toistuvasti etkä tilapäisesti, tulee videoiden olla saavutettavia. Näihin videoihin tulee tehdä tekstitys vaikkapa Panopton automaattitoiminnolla, tai tarjota koko luennon kattava tekstivastine opintojaksolla videon vaihtoehtona.

Esimerkiksi Adobe Connect tallenteet eivät tue tekstitystä, joten lukuvuodesta toiseen käytettävät tallenteet tulee viedä Panoptoon ja tehdä näille tekstitys. Suoria linkkejä uusiin Adobe Connect luentoihin ei voi sellaisinaan käyttää kurssimateriaalina kuin väliaikaiskäytössä, jolloin ne olisivat esimerkiksi väliaikaisia suljetun ryhmän tallenteita, jotka poistuvat jaosta kohtuullisen ajan sisään. Sen hetkistä ryhmää varten tallenteita ei tarvitse tekstittää, sillä opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua itse luentoon.

Kaikki 23.9.2020 jälkeen tehdyt videot, äänitallenteet, sekä interaktiiviset tehtävät joissa näitä käytetään, tulee tekstittää tai varustaa tekstivastineella, jos niitä käytetään lukuvuodesta toiseen. Saavutettavuus ohjaa meitä suunnitelmallisuuteen videoiden ja äänitallenteiden käytössä ja olisi tärkeää jo videon suunnitteluvaiheessa miettiä missä tilanteissa ja kenelle kaikille videota tullaan käyttämään, sekä kuinka pitkään. Videon saavutettavuus tulisi huomioida jo sen suunnitteluvaiheessa.

Spread the love

Vastaa