Tekijänoikeudet ja sosiaalinen media

Usein näkee kirjoitetun erilaisista uhkakuvista, joita sosiaalinen media ja aineiston helppo kopioiminen, remixaaminen jne. saa aikaiseksi.

Mutta asia voi toimia toisinkin päin. Sosiaalisen median perusominaisuudet nopeus ja helppo jakelu voivat myös edesauttaa tekijänoikeusloukkausten ilmituloa ja loukkausten oikaisua. Kannattaa lukea oheinen blogipostaus: ”LA times et al.: Do You Have to Suck the Swet out of my Balls now that I am Dead?”. Itse postauksen ohella kannattaa ehdottomasti lukea myös kommentit, joita alkuperäinen teksti on saanut.

Postaus herättää minussa lähinnä kahdenlaisia ajatuksia: 1) Ei kannata olla asioissa täysin musta-valkoinen, kun syyllisiä milloin mihinkin pahaan maailmassa etsitään. ”Syyllinen” ei aina ole se ilmeisin. Se voi olla arvovaltainen, luotettava mediatalokin. 2) Sosiaalisesta mediasta voi joskus olla aivan oikeasti apua. Sosiaalinen media voi toimia myös vääryyksien oikaisemisen välineenä ja epäkohtien merkittävänä esiintuojana. Ei neljäntenä, vaan viidentenä valtiomahtina, kuten HS:n vieraskynäkirjoituksessakin todetaan.

Osku

 

Spread the love

Vastaa