Open Learn, mikä se muuten on? En tiennyt että voi olla kaksi Learniä.

Aika moni aloittava opiskelija on nyt ihmetellyt kahden oppimisympäristön välillä toimimista ja sekoittanut Xamkin oppimisympäristöt Open Learnin, sekä Learnin keskenään. Eikä ihme, onhan nimetkin hyvin samanlaiset. Ehkä se on osalle henkilöstöstämmekin vielä epäselvää, mikä näiden kahden ero on. Tässäpä selvennöstä. 


Tänä vuonna opiskelijoiden orientaatio opintoihin on ollut Open Learn -moodleympäristössä (http://open-learn.xamk.fi). Opiskelijat aloittavat sieltä, ja sitten siirtyvät vain Xamk ja Haka-kirjautumisella toimivaan suljetumpaan Learn-ympäristöön, jossa meidän verkkokurssit pääsääntöisesti ovat. Tehdyt kurssit eivät näy kuin omassa ympäristössään, ja opiskelijat hämmentyvät kun niitä ei näe Learn-ympäristössä kun eivät hahmottaneet aluksi toimivansa Open Learnin alla. 


Open Learniin voi itserekisteröityä kuka vaan maailmassa, omalla yksityisellä sähköpostillaan. Tai sinne voi kirjautua Xamk kirjautumisella, mutta moni opiskelija ei tiedä (vielä) miten tunnukset haetaan, tai ne eivät ole vielä voimassa kun orientaatiota haluaisi jo päästä tekemään. Myös muiden ammattikorkeakoulujen tunnuksilla voi kirjautua Haka-kirjautumisen kautta, ja tehdä meidän kursseja siellä, tai tutustua ihan mielenkiinnosta vaikka meidän itseopiskelukursseihin (mm. Teams-kurssi josta saa suoritustodistuksenkin, hyvä lisäapu oman ammattitaidon todistamiseen tietoteknisissä hommissa ja etätyöskentelyssä). 


Open Learn mahdollistaa sen, että Xamkin opintojakson voi haluttaessa siirtää myös kopiona sinne, ja siitä voi tehdä vaikkapa ihan kansainvälisen, ilman että teemme Xamk tunnuksia kaikille osallistujille. Myös muiden organisaatioiden ja yritysten henkilöt voivat osallistua opintojaksoille sujuvasti, samanlaisilla oikeuksilla kuin opettaja tai opiskelija. Tämä helpottaa ja toivottavasti lisää työelämäyhteistyötä. Myös Xamkin eri yksiköt ja hankkeet hyötyvät siitä että meillä on avoin ympäristö johon voi laittaa sertifiointikoulutuksia ja oppimiskokonaisuuksia tarjolle. Ympäristön avoimuus sallii myös sen, että kuka vaan voi käydä tutustumassa Xamkiin jo orientaatiojakson kautta, ja saada varmuutta siihen, hakisiko Xamkiin opiskelijaksi joko ihan tutkintoon, tai vaikka vain avoimen amk:n kautta. Open Learn on siis meidän avoin oppimisympäristö, joka on vasta lähivuosina syntynyt, ja odotamme sen tuovat helppoutta moneen asiaan, kunhan sen saa tukevasti jaloilleen ja kaikille tutuksi. 

Spread the love

Vastaa