Vieraita Valko-Venäjältä

E-kampuksen vieraana oli eilen ryhmä valkovenäläisiä vieraita. Minskiläisen Belarus State Universityn Business and Management Technology Schoolin (SBMT) e-learning yksikkö kävi Kotkan kampuksella tutustumassa korkeakouluumme ja verkko-oppimisratkaisuihimme. Heidän yliopistossaan verkko-opetuksen ja digioppimisen ratkaisujen kehittäminen on keino lisätä korkeakoulun vetovoimaisuutta ja houkuttelevuutta myös kansainvälisten opiskelijoiden näkökulmasta. Verkko-opetusratkaisuilla on tärkeä rooli myös koulutuksen kehittämisessä eurooppalaisia standardeja vastaavalle tasolle. Vierailun suomalaisessa partnerikorkeakoulussa mahdollisti EU-rahoitteinen MOST -projekti. Ryhmän muodostivat e-learning yksikön johtaja, ohjelmointiosaaja, pedagoginen asiantuntija sekä teknologiavastaava.  Ryhmän johtajana ja tulkkina toimi kansainvälisten palveluiden yksikön johtaja.  Suurin osa ryhmästä vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa.

Esittelimme vieraillemme etä- ja verkko-opetusratkaisujamme ja -välineitämme sekä sitä, kuinka tuemme opettajiamme verkko-opetuksen kehittämisessä. Vieraitamme kiinnostivat erityisesti videoiden opetuskäyttöön liittyvät ratkaisut.  Videoneuvottelun, Adobe Connectin ja Skypen avulla saimme mukaan keskusteluun myös E-kampuksen päällikön Pekka Uotilan  sekä Tommin Savonlinnasta, Timon Mikkelistä ja Riikan Kouvolasta.

SBMT:n e-learning tiimi ja E-kampuksen edustajat päivän päätteeksi yhteiskuvassa greenscreenin edustalla.

Oli ilahduttavaa todeta, että digiopetuksen kehittämiseen liittyvät haasteet ja osittain myös ratkaisut ovat yhteisiä. Näiden asioiden suhteen puhuimme samaa kieltä, vaikka keskusteluihin tulkkia tarvittiinkin. Mielenkiintoista  oli myös tutustua heidän etäopetusratkaisuihinsa.  Verkkoympäristönä heillä oli pietarilaisen yrityksen kehittämä eLearning Server.  Kyseinen ympäristö ei ole toiminnallisuuksiltaan yhtä monipuolinen kuin Moodle, joten rinnalla käytetään muita työkaluja täydentämään toiminnallisuuksia. Mm. LearningApps.orgin työkalut tuntuivat olevan aktiivisessa käytössä, myös opiskelijoiden työkaluina. Pedagogiikassa korostui yhteisöllisyys ja opiskelijoiden osallistaminen. Myös flipped class -ajattelu oli tuttua heille. Vieraat esittelivät myös tapaansa hyödyntää opetuksessa video scribing -menetelmää eli piirrosvideoita.  Opiskelijat esimerkiksi tutustuvat johonkin käsitteeseen tai ilmiöön ja laativat sitten esityksen asiasta piirrosvideota käyttäen. Valmiit tuotokset jaetaan opiskelijoiden kesken ja ne toimivat myös oppimateriaalina. Opettajan rooli on siis laatia sopivat tehtäväksiannot ja ohjata opiskelijoita prosessin aikana.

Keskusteltavaa riitti vaivatta koko päivän ajaksi. Pitkän päivän päätteeksi kävimme vielä tutustumassa rakenteilla olevaan tenttiakvaarioon. Jo aikaisemmin viikolla vieraamme olivat pääseet näkemään ambulanssisimulaattorin ja saaneet asiantuntevan esittelyn simulaattorin ”isältä”, Seppälän Juhanilta.

Vierailu oli kaikin puolin onnistunut. Vieraamme saivat kotiin viemiseksi paljon uusia ideoita ja ajatuksia ja mekin opimme paljon uutta.

Spread the love

Vastaa