Videopalvelut eli minne tallentaisin videoni

Otin videon mobiililaitteella tai kameralla, minne videon voisi laittaa tarjolle?

Ratkaisuja on monta, mutta esittelen tässä yleisimmät:

1) YouTube
2) Office 365 Video -palvelu
3) Xamkin mediapalvelin

Näistä palveluista videon voi linkittää Staffiin tai Studentiin, tai vaikkapa Moodleen, tai sähköpostiviestiinkin. Kaikkialle minne voi laittaa siis linkin.

Videot kannattaa ennen latausta käsitellä, jos mahdollista, jotta tiedostokoko pienenee. Voit aina kysyä apua, tukiyksikkömme ovat sitä varten!

  1. YouTube. Tätä käyttääksesi tarvitset Google-tilin, eli esimerkiksi Gmail-sähköpostin. Sinun tulee luoda tilillesi kanava, ja sen jälkeen voit ladata sinne videoita. Maksimiaika yhdelle videolle on 15 minuuttia. Jos haluat ladata pidemmän videon, sinun tulee vahvistaa tilisi ja saat sen jälkeen oikeuden ladata jopa 128 gigan videoita. Lisätietoja täällä. Voit määritellä videon julkiseksi, yksityiseksi, tai vain linkin saaneille näkyväksi. Opiskelijoiden kanssa voi käyttää yhteistä uutta gmail-sähköpostitunnusta, jolla kaikki kirjautuvat ja katsovat videokanavaa, tai lataavat sen tunnuksella ja salasanalla videoita omalle kanavalle. Tällöin video kannattaa julkaista yksityisenä, koska kirjautumalla sen näkee kuitenkin. YouTube on julkaisukanavana useimmiten helpoin, koska se löytyy monesta mobiililaitteesta valmiina vaihtoehtona kun käyt jakamaan videota suoraan mobiililaitteesta. Tällöin on useimmiten kuitenkin asennettava laitteeseen myös YouTube-sovellus ja kirjauduttuva sinne sisään. Tämän voi opettaja tehdä oppilaille valmiiksikin, jos käytetään yhteistä mobiililaitetta (esim. opiskelijaryhmässä yksi kiertävä iPad).
  2. Office 365 Videot -palvelu. Tämä palvelu toimii koulun omalla tunnuksella ja salasanalla ja löytyy samasta paikkaa kun muutkin Office Online -sovellukset. Kirjaudu osoitteeseen http://portal.office.com omalla koulun sähköpostillasi, ja jo sähköpostisi kirjoitettuasi, sivuston pitäisi siirtää sinut koulun omalle kirjautumissivulle. Kirjaudu sivulle niin , että kirjaat tunnuksesi muodossa tunnus@kyamk.fi tai tunnus@mamk.fi tai tunnus@xamk.fi. Tunnus on sama tunnus millä kirjaudut koneelle. Salasana on myös sama. Kun olet kirjautunut, löydät Video-palvelun muiden palvelujen (Word Online ym.) joukosta. Lisää siellä itsellesi oma kanava ja voit ladata sille videon. Opiskelijoiden kanssa voit käyttää luomaasi kanavaa niin, että annat heidän tunnuksilleen oikeudet katsoa videot kanavalta. Tällöin voit julkaista videot yksityisenä, ja jakaa kanavan videot vain tietyn porukan katsottavaksi. Kanavan videoiden maksimikokoa tai aikaa ei ole tiedossa, mutta ainakin 1.4 gigan video on sinne latautunut.
  3. Xamkin mediapalvelin. Koululla on myös oma palvelintila videoille. Mediapalvelin on tarkoitettu kuitenkin vain todellä pitkille ja videokuvan tarkkuutta tarvitseville videoille, ja sinne usein laitetaankin vain ammattikameroilla otettuja videoita. Yksi esimerkki tälläisestä videosta voisi olla tapahtuman tai luonnon taltiointi. Saat videosi mediapalvelimelle ottamalla yhteyttä Timo Juuriseen tai Matti Strengelliin, ja toimittamalla heille videon muistitikulla, ulkoisella kovalevyllä, tai dvd:llä. He laittavat videon palvelimelle ja antavat sille linkin, jonka voi laittaa paikkaan mistä videon tulee näkyä.
Spread the love

Vastaa