Moodle tarjoaa opettajalle hyviä välineitä oppimisprosessin suunnitteluun ja ajastamiseen. Pääsyn rajoittamisen avulla voit tarjota opiskelijalle joustavan oppimispolun, ohjata lisäaineistoa sitä tarvitseville tai ajastaa opintojakson sisältöjä avautumaan automaattisesti.
Pääsyn rajoittaminen sisältää useita erilaisia ehtoja, joiden avulla opettaja hyvin joustavasti määritellä sen, milloin Moodlen eri aktiviteetit näkyvät ja kenelle. Esimerkiksi tehtävät ja tentit sisältävät itsessään mahdollisuuden ajastukseen, mutta pääsyn rajoittaminen tarjoaa samoja ominaisuuksia ja paljon muuta myös aineistolle aktiviteettien lisäksi.
Mikäli opintojakso ei ole vielä alkanut, voit rakentaa ensin opintojakson kaikki aktiviteetit sekä aineistot ja lisätä lopuksi etenemispolun pääsyn rajoittamisen avulla.
Case: Opiskelijoiden joustava eteneminen
Opintojakson voi suorittaa joustavasti niin, että opiskelijan täytyy tutustua ensin aineistoon ja tehdä sen perusteella tehtäviä tai tenttejä. Oppimisprosessi on suunniteltu niin, että opiskelijan tulee edetä opintojaksolla tietyssä, ennalta määrätyssä järjestyksessä.
Yllä olevassa kuvassa opiskelijan prosessi on suunniteltu niin, että hän näkee ensin Johdatus-osiosta Orientoiva aineisto –dokumentin, jonka avattuaan hän näkee siihen liittyvät tehtävät. Ensimmäinen aihe –osion sisältö avautuu vasta kun ensimmäisen osion tehtävät ja tentti on suoritettu hyväksytysti.
Aktiviteetteja ja niiden suoritusperusteita valitessa on hyvä miettiä, missä vaiheessa tarvitaan opettajan toimia, jotta opiskelija voi edetä aineistossa eteenpäin. Yllä olevassa esimerkissä opiskelija ei pysty etenemään Ensimmäisen aiheen sisältöihin, mikäli opettaja ei arvioi hänen tehtäväänsä.
Case: Lisäaineistoa ja –harjoituksia
Rajoita pääsy –toiminnon avulla voi myös kohdistaa lisäaineisto tai –tehtäviä niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat sitä eniten. Voit määritellä sekä aktiviteetin että arvosanan, jonka perusteella jokin aihe tai yksittäinen aineisto näytetään. Rajoitus voidaan määritellä paitsi yksittäiselle aktiviteetille, niin myös kokonaiselle aiheelle, kuten alla oleva esimerkki näyttää.
Case: Aineiston ajastaminen
Aineiston ajastamiseen pääsyn rajoittaminen toimii myös hyvin. Voit myös yhdistää ajastamisen ja tehtävien suorittamiseen liittyvät ehdot.
Alla olevassa esimerkissä koko aihe on ajastettu näkymään tiettynä ajakohtana. Siihen on mahdollista yhdistää esimerkiksi aineiston ja tehtävien avautuminen opiskelijan etenemiseen perustuen.
Kuinka nämä esimerkit on rakennettu?
Jokaisessa Moodlen aktiviteetin ja aineiston asetuksista löytyy Rajoita pääsy –osio, jonne ehdot määritellään. Ehdot määritellään aina siihen aktiviteettiin, jonka toimintaa halutaan tavalla tai toisella rajoittaa. Vaihtoehtoja on useita ja oikean vaihtoehdon valinta riippuu monesta tekijästä.
Osa ehdoista on käytettävissä sekä aineistolle ja aktiviteeteille. Esimerkiksi Arvosana-ehdon voi kuitenkin täyttää vain sellainen aktiviteetti, josta opiskelija saa arvioinnin. Ryhmä ja ryhmittely –ehdot ovat käytettävissä vain, jos opettaja on luonut opintojaksoalustalle pienryhmiä. Mikäli haluat rajoittaa jonkun aineiston vain tiettyjen opiskelijoiden saataville, voit määritellä ehdon ”Käyttäjäprofiili”-osiossa.
Erilaisia ehtoja kannattaa kokeilla rohkeasti, koska jos määritellyt ehdot eivät syystä tai toisesta toimikaan halutulla tavalla, pääsyn rajoitukset on helppo purkaa. Sen jälkeen aktiviteetit ja aineistot toimivat perinteiseen tapaan.
- Pilvipalvelut työn helpottajina - 27.4.2017
- Oppimisprosessin rakentaminen Moodlessa - 23.2.2017
- H5P – uudenlaisia oppimistehtäviä - 14.2.2017