E-kampuksen toinen webinaari

Maaliskuun lopulla pidettiin toinen kevään kolmesta webinaaristamme, ja aiheena oli Mobiilivideot opetusta rikastuttamassa. Webinaaria seuraa E-kampuslaisilta tilattavat opastukset ja itsenäinen opiskelu Moodle-kurssilla. Toivomme webinaarin innostavan osallistujia miettimään videoiden roolia opetuksessa, niin opiskelijan kuin opettajankin näkökulmasta, ja jopa kokeilemaan mobiilivideoita opetuksessa.

Videoita voi tehdä oppilas itsenäisesti, oppilasryhmässä, tai niitä voi ottaa opettajakin itsestään ja tietokoneen näytöstään tarpeen mukaan. Videoperustaisilla tehtävillä opetuksesta saadaan monimediaisempaa ja käytettävyydeltään monipuolisempaa. Henkilö, jonka on vaikea keskittyä lukemaan tekstejä, tai saada niistä tukea ajatteluprosesseilleen, voi hyötyä isosti videon mahdollisuudesta yhdistää vaikkapa liikkuminen tai jonkin asian näpertely samalla kun kuuntelee ja vilkuilee oppisisältöjä.

Videoita tallentaessa on hyvä omata perustaidot kuvauksesta ja olosuhteisiin vaikuttamisesta, jotta videosta tulee mahdollisimman laadukas. Projektimaisissa töissä laatu ei usein ole pääosassa, eikä kannata täydellisyyteen pyrkiäkään. Paljon voi kuitenkin ottaa haltuun päteviä vinkkejä lyhyeltäkin videolta, esimerkiksi Moodle-kurssimme videoita katsomalla. Moni hyötyy myös luentotallenteellamme esiintyvän Mirva Pilli-Sihvolan videoiden opetuskäytön puheenvuorosta, jossa herätellään ajatuksia videoviestinnän pedagogiikasta. Kurssilta löytyy myös monia esimerkkejä siitä, miten mobiilivideoita on hyödynnetty Xamkin opetuksessa.

Webinaarissamme käsitellyt asiat voit vilkaista videolta alta, tai klikkaamalla linkkiä tästä.

Webinaarimme Moodle-kurssin löydät klikkaamalla tästä. Ohjeet ja videot on koottu sinne talteen, ja kurssille ei ole salasanaa, mutta on avoinna vain Xamkin tunnuksen omaaville henkilöille.

 

Pohdintaa

Kurssin hallinnolliselta puolelta voisin kertoa, että tämä uudenlainen tapa kouluttaa yhdessä tiiminä, jakaa hommia, sekä suunnitella opittava sisältö niin että kurssin asioita on mahdollista opiskella itsenäisesti myöhemmin, oli hyvin opettava. Voi olla, että siitä tulee arkea myös amk:n opetuksessa muuallakin, tai ehkäpä se jo on, mutta ei vain näy meille muulle henkilökunnalle. Tiiminä kouluttaminen näkyy itselläni yamk-opinnoissa Tampereen ammattikorkeakoulussa omilla kursseillani, jossa kurssit on suunniteltu niin että niitä pitää monta opettajaa, ja poissaolot lähiopetuksesta korvataan tehtävillä ja kurssit voi tehdä tarvittaessa valtaosin etänä. Paras vaihtoehto olisi hyödyntää livevideota opetuksen yhteydessä, jotta luennoitava opetus luokassa olisi mahdollista kokea myös etänä. Ryhmätehtävien tekeminen luokassa onkin vaikeampi korvata ja vaatii erilaisen tehtävän poissaolijoille. Opinnoissa materiaalin haltuunotto voi olla haastavaa kaiken arjen keskellä, joten videot ovat siitä hyviä että niillä saa lyhyessä ajassa otettua paljon haltuun. Haasteena on resurssit videoiden tekemiseen. Vaatii myös rohkeutta käydä tekemään videoilta kylmiltään, ja näyttää niitä muillekin. Toisaalta, kun ne kerran on tehty, niitä voi hyödyntää monipuolisesti erilaisissa tehtävissä ja aineistoissa. Loppuna vinkiksi: Rohkeasti vain kokeilemaan! Uskalla myös epäonnistua ja tehdä ihan hyvää, aina ei tarvitse olla täydellistä videota ja puhua virheettömästi. Sallitaanhan opiskelijoillekin hapuilu opittavissa asioissa.

Spread the love

Vastaa