Kirjasto- ja oppimisteknologiapalvelut järjestää 6.2. Kotkassa ja 7.2. Kouvolassa uuden koulutuksen teematyöpajamaiseen tapaan toteutettuna. Koulutuksen nimi on Tablettitietokoneet opettajan ja opiskelijan tukena. Koulutuksen alussa käydään tablettitietokoneen peruskäyttöä läpi esittelyn kautta, ja sen jälkeen jakaudutaan ryhmiin osallistujien kiinnostuksien mukaan.
Perusteissa kouluttaja esittelee seuraavat perustoiminnot tablettitietokoneen käytöstä:
Tabin perusteet 1h:
- käynnistys ja sammutus
- lukitus ja pääsykoodi
- asetukset (wlan, pääsykoodi jne).
- wlaniin liittyminen (avoin, salattu salasanalla, avoin kirjautumisella, 3g:llä luotu wlanyhteys, verkon vaihtaminen, mistä näkee onko tabi wlanissa, lentokonetila)
- tietoturvasta hieman asiaa (pääsykoodi, salasanojen ja selainhistorian nollaus, dokumenttien poisto)
- Selaimen käyttö, näppäimistön käyttö, välilehdet, kirjanmerkit, pikakuvakkeet työpöydälle
- Sormieleet (zoomaus, vieritys, palaaminen työpöydälle, avoimet sovellukset missä)
- Tekstin valinta, kopiointi, kursorin paikan siirto sanan keskelle korjauksiin
- Kameran käyttö, kuvan ottaminen, kameran vaihto etukameraan, vaihto videoon, otettujen kuvien/videoiden löytäminen
- kuvankaappauksen ottaminen tabin näytöstä
- sovelluksien asennus ja poisto, päivittäminen
- PDF:n lukeminen padilla, dokumenttien järjestäminen kansioihin
- Tablettitietokoneen yhdistäminen projektoriin
Perusteiden tarkoituksena on vain havainnollistaa ja luoda tilaisuus osallistujille mahdollisuus kysyä kysymyksiä käytöstä. Koulutuksen tarkoituksena on päästä itse tekemään opetukseen ja opiskeluun liittyvää toimintaa, joten perusteiden opetteluun ei koulutuksessa käytetä aikaa esittelyä enempää. Perusteet voi tulla ottamaan haltuun työpajoihimme, joita pidetään joka toinen viikko keskiviikkoisin. Koulutuksessa ei edellytetä mobiilaitteiden perusteiden hallintaa, ja kouluttaja on jokaisen ryhmän kanssa tekemässä yhdessä oppimistehtävää.
Käytämme esittelyosuudessa iPadia, mutta koulutustilaisuudessa on mukana myös Windows Surface -padi sekä Samsungin Android-padeja, ja oppimistehtävät voi tehdä myös näiden avulla. Koulutukseen voi myös halutessaan tuoda oman tablettitietokoneensa mukaan.
Ryhmissä toteutetaan omat oppimistehtävät liittyen ryhmän valitsemaan aiheeseen. Valittavat aiheet ovat sisällöntuottaminen mobiililaitteilla, tiedonhaku ja sen somelähteet, muistiinpanot medialla rikastettuna, e-kirjojen lukeminen ja lainaus, sekä vuorovaikutus etäopiskelijaryhmässä.
Tabi opetuksessa 2h:
Tutustumme tabletin käyttöön opetuksen apuna ja sen roolia opettajan tai oppilaan sekä oppilasryhmän käytössä lähiopetuksessa.
- sisällöntuottaminen (kuvat/videot opiskelijoilla teetettynä/opettajaa kuvaten kertausta varten, äänileikkeet verkkoon/podcasts, valkotaulu ja äänileike -tallennevideo, kuvakollaasit/sarjakuvat, esityksien teko, nukkenäytelmä)
- tiedonhakuväline (kesken tunnin, ryhmätyön, mitä sivustoa/(some)palvelua käyttää tiedonhaussa)
- muistiinpanot, kuvien ja äänileikkeiden ottaminen osaksi niitä (synkronointi tietokoneen ja puhelimen välillä, muistiinpanojen järjestäminen kansioihin, yhteiset jaetut muistiinpanot)
- opetusmateriaalien/e-kirjojen lukulaite (oppimisen paikkariippumattomuus, offline-sisällöt, kirjojen lainaus kirjastosta padiin)
- vuorovaikutus muiden kanssa (reaaliajassa chatissa, dokumenttien tekeminen verkossa, blogin kirjoittaminen tunnilla ryhmässä, tunnilla tehtävät verkkopohjaiset ryhmätyöt)
Koulutukseen pääsee ilmoittautumaan 3.2 asti osoitteessa http://kirpa.xamk.fi.
- Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikko 2024 - 29.4.2024
- Näin pääset alkuun videoiden kanssa - 23.4.2024
- Kurssit kuntoon syksyksi -teemaviikko 2023 - 25.4.2023