OneDrive – opinnäytetöiden kielenohjaajan apu

Sanotaan, että opettajan vuosi alkaa elokuussa, kun lukuvuosi alkaa. Uuteen alkuun mielletään uusia lupauksia. Olen jo muutamana syksynä luvannut itselleni, että opettelen uuden lukuvuoden aikana pari uutta välinettä ja samalla toimintatapaa. Toissa vuonna opettelin sähköisen kalenterin käytön ja luovuin paperisesta kalenterista. Tämä siksi, että liian usein huomasin, että paperikalenterini oli joko työpöydällä tai kotona, kun piti sopia kollegan kanssa tapaamisista. Nyt kalenteri kulkee näppärästi mukana sekä työkännykässä että omassa kännykässäni.

Viime syksynä päätin opetella käyttämään OneDrivea opinnäytetöiden ohjauksessa. Olen suomen ja viestinnän lehtori, ja työnkuvaani kuuluun opinnäytetöiden kielenohjaus. Lukuvuosittain ohjaan rutkasti yli sata työtä. Reilun kymmenvuotisen työurani aikana olen kokeillut monenmoisia menetelmiä opinnäytetöiden ohjaukseen ja opparidokumenttien käsittelyyn. Jo aika päivää sitten luovuin paperisten versioiden ”pyörittelystä” jo ihan ekologisista syistä (n. 40 sivua x 100  = 4 000 sivua) ja hoidin ohjaukset s-postin välityksellä (+ toisinaan puhelinkeskustelut) siten, että opiskelija liittää opinnäytetyönsä s-postinsa liitteeksi. Viime syksystä lähtien opastin opiskelijani toimittamaan työnsä minulle OneDriven kautta. Opiskelija siis jakaa tiedoston kanssani OneDrivessa, eli lähettää tiedoston linkin minulle s-postitse ja pääsen siten lukemaan ja kommentoimaan työtä. Tarkemmat ohjeet on tässä, ja etenkin kohta 3.7. OneDriven käytössä on se etu, että pääsen käsiksi aina senhetkisen versioon opinnäytetyöstä.  Kuten arvaatte, toisinaan opinnäytetöitä lähetetään minulle luettavaksi ruuhkaan asti ja opiskelija joutuu odottamaan viikosta kahteen, että saa kommentit työstään minulta. Kaksi viikkoa on pitkä aika opiskelijalle. Siinä ajassahan ehtii kirjoittaa jo monta lukua opinnäytetyöhön!

Monesti olen kuullut, että näytöltä lukeminen ja kommenttien merkitseminen kommenttitoiminnolla ovat hidasta puuhaa. Niin varmasti aluksi onkin. Hitaampaa minulle olisi opinnäytetöiden tulostaminen ja tulosteiden palauttaminen. Kun opiskelija jakaa OneDrivessä tiedoston, pääsee jokainen lukemaan tiedoston nykyistä muotoa, mikä on suuri etu verrattuna entiseen.

Toivon, että sinäkin haastat itsesi ja opettelet jonkin uuden välineen ja toimintatavan (Pepin lisäksi) tänä lukuvuonna. Ota rohkeasti yhteyttä omaan digimentoriisi, me autamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *