Suullinen viestintä verkossa

Saksan ja englannin opettajana olen joutunut miettimään kuinka toteuttaa suullisen kielitaidon opetusta verkossa. Seuraavat välineet sopivat minusta aineen kuin aineen digiopetukseen.

Vocaroo-äänitysohjelma

Jos pelkkä ääni riittää, Vocaroo on kätevä ja helppo netin ilmainen äänitysohjelma. Vocaroo.com Yksi punainen rec-nappi, oman äänitteen voi kuunnella ja nauhoittaa uudelleen, jos ei ole tuotokseen tyytyväinen.

Vocaroo_kokeilu_2

Opiskelijat lukevat minulle esim. saksan ääntämisharjoituksia nauhalle ja palauttavat äänitelinkin Moodleen. Minä kuuntelen ja puhun palautteeni uudelle ääninauhalle ja lähetän opiskelijalle sähköpostilla. Vocaroosta voi lähettää suoraan linkin opiskelijan sähköpostiin, mutta tällä lukukaudella olen ruvennut laittamaan linkin omasta sähköpostistani, viime talvena muutama opiskelijapalaute joutui hukkaan ja sain tehdä palautteet uudelleen. Näin minulle jää myös palautelinkki vähäksi aikaa talteen sähköpostiin. Vocaroo-äänite säilyy useamman kuukauden ajan aktiivisena, huomasin että n. vuoden ikäiset eivät enää toimi. Ääninauhalle voi lukea ääneen vaikka kurssiohjeistuksen tai viikonlopun kauppalistan eli tämä ei liity pelkästään kieltenopetukseen.

PowerPoint ja ääni

PowerPointiin voi helposti lisätä äänen Lisää-valikosta. Näin opiskelijat ovat tehneet esim. Markkinoinnin englannin kurssille ”perinteisiä” esitelmiä. Dian päälle ilmestyy kaiuttimen kuva ja siitä klikkaamalla saa äänen kuuluviin Slide show:ssa. Näppärät opiskelijat ovat myös ajastaneet esityksensä niin, että diat vaihtuvat ja ääni kuuluu automaattisesti. Olen jakanut opiskelijat viiden hengen ryhmiin ja heidän pitää palauttaa esitelmänsä Moodlen keskustelualueelle ja kommentoida toistensa esitelmiä. Useimmiten lähetän itse opiskelijalle suullista palautetta esitelmästä Vocaroolla, suullinen palaute on monta kertaa nopeampi antaa kuin kirjoittaa sähköpostia ja tuntuu opiskelijasta henkilökohtaiselta.

Jos sinulla on olemassa hyvä luokassa käyttämäsi PowerPoint-opetusmateriaali voit näin lisätä siihen äänen ja tallentaa tiedoston esim. Moodleen opiskelijoille kuunneltavaksi. Tähän löytyy ehkä kehittyneempiäkin sovelluksia, mutta näin vanha materiaali uudistuu pienellä vaivalla.

Office365-videokanava

Ensi syksynä haluaisin toteuttaa Markkinoinnin englannin verkkokurssilla neuvottelutehtävän. Ehkä opiskelijaryhmä voisi nauhoittaa neuvottelun Business Skypen tallennus-toiminnolla ja julkaista videon ryhmälle Xamkin Office365-palvelun videokanavalle. Tuo videokanava onkin oiva paikka opiskelijoiden kuvaamille videoille. Perusta opintojaksollesi videokanava, lisää opiskelijoidesi sähköpostiosoitteet (editoija) kanavan asetuksista ja opiskelijat voivat siirtää videot sinne. Videokanavalle pitää tallentaa joku testivideopätkä, jotta opiskelijat näkevät kanavan. Opiskelijat näkevät kanavan sähköpostinsa kautta ja englannin kurssin taukojumppavideon lähetys kävi fysioterapiaopiskelijoilta hyvin näppärästi.

Katso myös: Saksan kertauskurssi verkossa -opintojakson esittely Digigoodies webinaarissa

Latest posts by Parkkinen Sari (see all)

3 thoughts on “Suullinen viestintä verkossa

  1. Taina Lehtonen

    Hyviä vinkkejä, etenkin tuo videokanava. Eri aineissa on tietysti erilaiset suullisen viestinnän tarpeet ja kirjoituksesi otsikon perusteella odotin sinun kirjoittaneen jotain AC:n käytöstäkin suullisessa viestinnässä. Siinä kun viestintä on molemminpuoleista ja reaaliajassa. Itse sitä paljon käyttävänä olen miettinyt käyttöä nimenomaan opiskelijoiden/ osallistujien näkökulmasta. Opiskelijoiden palautteessa on tullut esille että kun kieli pysyy luontevana ja persoonallisuus on mukana niin viestintä on kunnossa. Itse kuitenkin välillä mietin paljonkin miltä osallistujista LiveAC opetuksissa tuntuu viestintä välillämme ja miten sitä voisi kehittää. Ryhmien koon takia opiskelijat käyttävät pääosin chattia ja minä puhun. PIenemmissä ryhmissä ja yksilöohjauksissa on äänet mukana. Varsinkin kokous- ja neuvotteluvälineenä olen pitänyt hyvänä sitä että AC:ssa joutuu (kannattaa) miettiä ennen kuin puhuu ja kuunnella ensin mitä toinen sanoo. Tämä kun on se vaikea taito. Monet kokoukset ja neuvottelut pitäisi mielestäni juuri tämän takia pitääkin AC:n kautta.

    Vastaa
  2. Mari Järvenmäki

    Tuo powerin päivitys on kiva vinkki. Täytyy kokeilla onko siinä jotain etuja opena siihen, että äänitän jutut AC:lla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *