Arkistot kuukauden mukaan: toukokuu 2016

Digididaktiikkaa – pelkät sovellukset ei riitä

Joukko Mamkin ja Kyamkin digimentoreita kävi huhtikuussa vuoden ”must” tapahtumassa eli ITK2016 konferenssissa. Se on vuosittain järjestettävä tapahtuma Aulangolla, jossa opettajat ja kouluttajat eri puolilta Suomea ja eri kouluasteilta koontuvat kuuntelemaan ja esittelemään omia esityksiä aiheesta interaktiivinen teknologia koulutuksessa. Tämä vuosi oli 26. kerta kun tilaisuus järjestettiin. Myös Kyamk:sta ja Mamk:sta oli muutamia henkilöitä lavalla esiintymässä!
Rinnakkaisia esityksiä oli paljon useissa eri saleissa ja ihmisiä tungokseen asti. Kaikkein suosituimpiin esityksiin ei mahtunut kuuntelemaan saleihin kuin seisomapaikoille ja lattioilla istumalla. Ja silti osa joutui kääntymään ovelta pois. Itse olin mukana ensimmäistä kertaa ja vähän meni pää pyörälle siinä tarjonnan runsaudessa. Pääsääntöisesti onnistuin kuitenkin löytämään ja valitsemaan hyviä, laadukkaita ja mielenkiintoisia esityksiä.
Joukolla yritimme myös saada kieltä taipumaan nopeasti sanaan digididaktiikka. Kokeile vaikka, ei ole helppoa!
Mitä sitten tarkoitetaan tuolla lausuntahirviöllä? Jos tavoitellaan digiloikkaa, niin pitäisi varmaan vähän puhua myös pedagogiikasta. Sillä siitähän tässä on kyse. Mitä tarkoittaa kun opetusta digitalisoidaan, kyse ei ole vain erilaisten appsien ja muiden ”härpäkkeiden” tuomisesta opetukseen vaan pitää miettiä asiaa myös nimenomaan pedagogisesta näkökulmasta.
Itselleni avautui tuolla ITK2016 -päivillä nimenomaan tuo asia, että opetuksessa digitalisoituminen ei ole pelkästään uusien teknisten asioiden hyödyntämistä ja opetuksen siirtämistä verkkoon, vaan kaikessa pitäisi pohjalla olla ajatus pedagogisesta näkökulmasta tai tulokulmasta aiheeseen jonka pohjalta sitä opetusta lähdetään digitalisoimaan. Ajatus siitä mitä tavoitellaan ja sitten etsitään siihen toteutukseen sopivat välineet ja työkalut.

Tähän asti minullakin on ollut iso tarve saada uusia teknisiä sovelluksia, appseja ja muita ”härpäkkeitä” pystyäkseni viemään opetustani digimmäksi. Lopputulos ei ole ollut aina ihan onnistunut. Se appsi tai sovellus, mikä toimii toisella opettajalla loistavasti, ei saata soveltua minun opetuksessa tai aineissa mihinkään. Sen vuoksi sen pedagogiikan miettiminen on tärkeää, ehkä jopa vielä tärkeämpää jos koko opetus viedään verkkoon, kun perinteisessä lähiopetuksessa.

Ensin pitää olla ajatus pedagogiikasta ja sitten siihen etsitään sopivat (digi)välineet! Kysy rohkeasti digimentorilta jeesiä, sitä varten me olemme!

Suullinen viestintä verkossa

Saksan ja englannin opettajana olen joutunut miettimään kuinka toteuttaa suullisen kielitaidon opetusta verkossa. Seuraavat välineet sopivat minusta aineen kuin aineen digiopetukseen.

Vocaroo-äänitysohjelma

Jos pelkkä ääni riittää, Vocaroo on kätevä ja helppo netin ilmainen äänitysohjelma. Vocaroo.com Yksi punainen rec-nappi, oman äänitteen voi kuunnella ja nauhoittaa uudelleen, jos ei ole tuotokseen tyytyväinen.

Vocaroo_kokeilu_2

Opiskelijat lukevat minulle esim. saksan ääntämisharjoituksia nauhalle ja palauttavat äänitelinkin Moodleen. Minä kuuntelen ja puhun palautteeni uudelle ääninauhalle ja lähetän opiskelijalle sähköpostilla. Vocaroosta voi lähettää suoraan linkin opiskelijan sähköpostiin, mutta tällä lukukaudella olen ruvennut laittamaan linkin omasta sähköpostistani, viime talvena muutama opiskelijapalaute joutui hukkaan ja sain tehdä palautteet uudelleen. Näin minulle jää myös palautelinkki vähäksi aikaa talteen sähköpostiin. Vocaroo-äänite säilyy useamman kuukauden ajan aktiivisena, huomasin että n. vuoden ikäiset eivät enää toimi. Ääninauhalle voi lukea ääneen vaikka kurssiohjeistuksen tai viikonlopun kauppalistan eli tämä ei liity pelkästään kieltenopetukseen.

PowerPoint ja ääni

PowerPointiin voi helposti lisätä äänen Lisää-valikosta. Näin opiskelijat ovat tehneet esim. Markkinoinnin englannin kurssille ”perinteisiä” esitelmiä. Dian päälle ilmestyy kaiuttimen kuva ja siitä klikkaamalla saa äänen kuuluviin Slide show:ssa. Näppärät opiskelijat ovat myös ajastaneet esityksensä niin, että diat vaihtuvat ja ääni kuuluu automaattisesti. Olen jakanut opiskelijat viiden hengen ryhmiin ja heidän pitää palauttaa esitelmänsä Moodlen keskustelualueelle ja kommentoida toistensa esitelmiä. Useimmiten lähetän itse opiskelijalle suullista palautetta esitelmästä Vocaroolla, suullinen palaute on monta kertaa nopeampi antaa kuin kirjoittaa sähköpostia ja tuntuu opiskelijasta henkilökohtaiselta.

Jos sinulla on olemassa hyvä luokassa käyttämäsi PowerPoint-opetusmateriaali voit näin lisätä siihen äänen ja tallentaa tiedoston esim. Moodleen opiskelijoille kuunneltavaksi. Tähän löytyy ehkä kehittyneempiäkin sovelluksia, mutta näin vanha materiaali uudistuu pienellä vaivalla.

Office365-videokanava

Ensi syksynä haluaisin toteuttaa Markkinoinnin englannin verkkokurssilla neuvottelutehtävän. Ehkä opiskelijaryhmä voisi nauhoittaa neuvottelun Business Skypen tallennus-toiminnolla ja julkaista videon ryhmälle Xamkin Office365-palvelun videokanavalle. Tuo videokanava onkin oiva paikka opiskelijoiden kuvaamille videoille. Perusta opintojaksollesi videokanava, lisää opiskelijoidesi sähköpostiosoitteet (editoija) kanavan asetuksista ja opiskelijat voivat siirtää videot sinne. Videokanavalle pitää tallentaa joku testivideopätkä, jotta opiskelijat näkevät kanavan. Opiskelijat näkevät kanavan sähköpostinsa kautta ja englannin kurssin taukojumppavideon lähetys kävi fysioterapiaopiskelijoilta hyvin näppärästi.

Katso myös: Saksan kertauskurssi verkossa -opintojakson esittely Digigoodies webinaarissa