Kategoriat
Yleinen

BRFSS-DATAN MUOKKAUS

BRFSS-data on kyselytutkimusainestoa vuodelta 2019, jossa on tutkittu Yhdysvaltain kansalaisten terveyttä ja elintapoja. Data on taulukkomuodossa XPT-tiedostona ja sitä oli noin 400 000 riviä ja yli 300 saraketta. Data on saatavissa täältä (CDC. 2020).

Tehtävänä oli muokata datasta lyhyempi ja selkeämpi kokonaisuus, jota voi käyttää esimerkiksi opetuksessa ilman, että datan muokkaamiseen tarvitsee käyttää paljoa aikaa. Datan käyttö edellyttää jonkin tapaista muokkausta, sillä alkuperäisen datan arvojen tulkitseminen vaatii erillisen tulkintaa varten tehdyn tiedoston (CDC. 2020). Esimerkiksi kyselytutkimuksessa osa vastaajista oli antanut painonsa nauloina ja osa taas kilogrammoina. Lisäksi joukosta löytyi vastaajia, jotka eivät halunneet kertoa painoa tai kohta on jätetty tyhjäksi.

Kuva 1. Painon alkuperäiset arvot tulkinnan avuksi tehdyssä tiedostossa (CDC. 2020).

Datan muokkaus alkoi sillä, että valittiin tiedot, joihin selkeytetty data haluttiin rajata. Yhteensä uuteen dataan kerääntyi saraketietoja noin 30 kappaletta ja rivitietoja rajausten jälkeen oli noin 300 000. Uuteen ja rajattuun dataan valitut tiedot olivat haastateltavan joukon perustietoja (pituus, paino, sukupuoli yms.), alkoholin käyttöön liittyvät vastaukset sekä tupakointiin liittyvät vastaukset.

Itse konkreettinen datan muokkaus oli suurimmilta osin vain arvojen määrittämistä uudelleen. Datan oli tarkoitus koostua sopivassa suhteessa sekä jatkuvista ja epäjatkuvista muuttujista. Lisäksi data käännettiin suomen kielelle. Työkaluna datan käsittelyssä toimi R-studio.

Kuva 2. Arvojen muokkausta.

Lopuksi uusi data tallennettiin omaksi R-tiedostoksi, josta sen voi muuntaa tarvittaessa esimerkiksi Excel-tiedostoksi ja testattiin datan toimivuutta laskemalla jatkuvien muuttujien keskiarvot. Lisäksi muokatulle versiolle tehtiin myös Word-tiedosto, johon kirjattiin kaikki muuttujien nimet ja niiden arvojoukot. Muokatusta datasta tehtiin myös lyhennetty versio, jossa muuttujien nimet on lyhennetty.

Kuva 3. Jatkuvien muuttujien keskiarvot.

Lähteet

LLCP 2019 Codebook Report Overall version data weighted with _LLCPWT Behavioral Risk Factor Surveillance System. 2020. CDC. WWW-lähde. 31.7.2020. Saatavissa: https://www.cdc.gov/brfss/annual_data/2019/pdf/codebook19_llcp-v2-508.HTML [viitattu 12.12.2021].

LLCP2019XPT. 2020. CDC. XPT-tiedosto. Saatavissa: https://www.cdc.gov/brfss/annual_data/annual_2019.html [viitattu 20.12.2021].

Panu Tyrväinen
Latest posts by Panu Tyrväinen (see all)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *