Kategoriat
Yleinen

Azure avuksi opetukseen

Nykymaailma muuttuu valtavalla vauhdilla ja uusia opetusmenetelmiä tarvitaan jatkuvasti. Ennen riitti, että työntekijä osasi syöttää Exceliin numeroita ja painaa enteriä, mutta nykyään sillä ei pitkälle pääse. Teknologia kehittyy ja sen myötä tulee uusia ohjelmia, joita työntekijän on osattava käyttää ja hyödyntää. Meidän tapauksessamme tämä ohjelma oli Microsoft Azure. Azure on julkinen pilvipalvelu, jota voidaan käyttää virtuaalipalvelinten alustana. Lisäksi Azure voi toimia kehitysalustana. Azurella pystytään hallitsemaan mobiililaitteita, suojaamaan dokumentteja, analysoimaan suuria datamassoja ja luomaan esimerkiksi koneoppimista.

Mistä kaikki alkoi?

Kaikki alkoi data-analytiikan koulutuksen viidennellä lukukaudella toteutettavasta data-analytiikan tutkimus- ja kehitysprojektista. Saimme Xamkin DataLABilta tehtäväksi SQL-serverin luomisen ja käyttöoton Microsoft Azuressa. Projekti oli myös osa DataLABissa suoritettavaa syventävää harjoittelua. Tavoitteena oli saada aikaiseksi Azure-serveri, jota voidaan käyttää apuna opetuksessa sekä tehdä lyhyitä oppaita serverin luomisesta ja käytöstä.

Projektin eteneminen

Projekti alkoi hitaasti ja rauhallisesti, sillä jouduimme ensin odottelemaan, että saamme oikeudet Xamkin Azuren Resource groupiin. Loimme sinne aluksi oman SQL-serverin, johon myöhemmin avattiin SQL database. Databasen synnyttyä selvitimme, miten sinne saa ladattua dataa, ja kuinka database käytännössä toimii. Seuraavaksi haasteeksi osoittautui datan saaminen. Meillä ei ollut mitään ladattavaksi sopivaa dataa, joten pyysimme apua toiselta projektiryhmältä. Toiselta ryhmältä saimme ns. testidataa, jolla pystyimme varmistamaan serverin toimivuuden. Onnistuneen datan siirtämisen jälkeen serveri oli valmis seuraavaan projektiin.

Kaikki vaiheet dokumentoitiin ja niistä koottiin lyhyitä oppaita opiskelijoita varten. Oppaita löytyy esim. Azure-serverin luomisesta, siirtämisestä, tiedon tuomisesta ja datan avaamisesta.

Vaadittavat ohjelmat

Serverin oikeanlainen toimiminen vaatii sen, että käyttäjältä löytyy tiettyjä ohjelmia. Meidän tilanteessamme ei vaadita monia ohjelmia, mutta niiden käyttö on pakollista. Parhaaksi ohjelmaksi datan lataamiseen ja muokkaamiseen serverille osoittautui Microsoftin SQL Server Management Studio, eli SSMS. Kyseisen ohjelman avulla pystyy vaivattomasti tarkastelemaan databasen sisältöä ja muokkaamaan sitä. Lisäksi ohjelma mahdollistaa sisällön lataamisen omaan databaseen.

Jotta datan avaaminen ja tarkastelu onnistuu, on parasta käyttää joko Microsoft Excel tai PowerBI -ohjelmia. Näiden ohjelmien avulla käyttäjä pystyy avaamaan koneellensa serverillä olevat datat ja muokkaamaan niitä. Ohjelmien avulla datan analysointi on myös mielestämme helpointa ja monipuolisinta.

Mitä jatkossa?

Tällä hetkellä meillä on toimiva pilvipalvelu, eli SQL-database. Pilvipalvelua voidaan hyödyntää opetuksessa ja erilaisissa projekteissa. Jatkossa tavoitteenamme on ladata srverille jatkuvasti päivittyvää, eli ns. livedataa. Dataa kerätään Raspberry Pi:n avulla. Kerätty data analysoidaan ja visualisoidaan PowerBI ohjelmalla. Olemmekin jo onnistuneesti testanneet sitä Raspberry Pi -simulaattorin avulla.

Nikolai Strum ja Samuli Hilska
Latest posts by Nikolai Strum ja Samuli Hilska (see all)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *