Tools for language projects across boarders

This blog post is used when I’m presenting ideas for online collaboration tools for language teachers.
I have created an assingment for finnish students learning english, and it’s like this:
Create an online quiz that tests vocabulary regarding to transportation words. 
Students will be divided to 3 groups.

Group 1 will search and translate and transcript explanations to english words. Students are finnish, so the right answer is in finnish. Tools: Padlet walls, internet searching

Group 2 will record videos with computer or mobile device from these explanations provided by group 1, and upload them to course channel in YouTube (teacher will create new a gmail account and log in to YouTube and give the username and password to group 2). Tools: Padlet walls, videorecorder, YouTube

Group 3 will create the quizzes from the material group 1 (words and their answers) and 2 (YouTube videos explaining words) will provide. Group 3 uses Kahoot (with username and password that teacher provides). Group 3 will also arrange the quiz to be tested online among them. Tools: Padlet walls, YouTube, Kahoot

Tool links:

Trello is a place where everything is planned. Group will put due dates to assingment there and comment the process. Trello wall can be public, so no logging is needed (teacher will log in when creating the Trello wall and give the link address to students).

 1. Trello, project manager site (notes in groups)

2. Kahoot, quizzes

(PIN is provides by the group when quiz is ready, test quiz pin 978312)

3. Padlet, online walls for files, text, pictures (students create their own)

4. Record your video online via browser

 

5. YouTube, videos (own channel)

6. Todaysmeet, online chat

Etäosallistuminen

Tässä blogikirjoituksessa mainitsen muutamia yleisemmin käytettyjä etäosallistumiskeinoja. Käytän tätä kirjoitusta tukena kertoessani Päivi Korhosen opiskelijaryhmälle etäosallistumisen mahdollisuuksista niin koululla kuin työpaikalla, tai itsenäisesti.

Skype for Business (ent. Lync)

Käytetään koulun tunnuksilla (kutsuja voi laittaa sähköpostitse, eikä osallistuvalla tarvitse olla tunnusta), ohjelma ladattavissa Office 2013 -ohjelmapaketin mukana portal.office.comista. Mobiililaitteille (Android, iOS, Windows) löytyy sovelluskaupasta.

Enemmän tarkoitettu kokoustamiseen, soveltuu myös kouluttamiseen. Viikkopalavereita voi pitää hyvin Skype for Businessin kautta. Etuna on työsähköpostin kalenteriin kytkettävät onlinekokoukset, joihin voi laittaa suoraan kutsun Outlookilla, ja saada ilmoituksen kun kokous on alkamassa. Ilmoituksesta on helppo siirtyä kokoustilaan.

Skype for Business: Paras käyttökohde oman kokemuksen perusteella: viikko- tai työryhmäpalaverit.

Skype

Videopuhelut ja pikaviestittely Microsoft-tilin avulla. Organisaatiotunnus ei toimi tähän. Sovelluksen ja tunnuksen saa kuka vaan tietokoneelleen ja mobiililaitteeseensa, ja on helppoa tehdä oma pikaviestintäporukka sekä nähdä ketkä online.
Skype: Paras käyttökohde oman kokemuksen perusteella: opiskelijoiden omat tapaamiset verkossa, tai mobiililaitteiden välillä online-kokoustaminen

Adobe Connect (AC)

Verkkokouluttamiseen. Koulu tarjoaa opettajalle oman verkkohuoneen, yleensä muotoa http://flax.kyamk.fi/kyamketunimisukunimi. Huoneessa voi jakaa näyttöä, esitystä, valkotaulua, äänestyksiä, tai esimerkiksi tiedostoja. Hallinnoija kirjautuu (tarvii maksullisen lisenssin tunnukselleen), muut kirjautuvat vieraana. Tarvitsee yleensä hieman etukäteistutustumista ja tutut laitteet, jotta äänien kanssa ei tule ongelmia. Tietokone ei tarvitse ohjelmaa, vaan toimii selaimen kautta. Mobiililaitteille löytyy sovellus sovelluskaupasta.

 

Adobe Connect: Paras käyttökohde oman kokemuksen perusteella: koulutuksen pitäminen verkossa, tai tapaaminen ryhmän kesken (jos kaikki osaavat käyttää sujuvasti verkkoliittymää ja äänilaitteita)

Videoneuvottelu

Tarvitsee kalliit videoneuvottelulaitteet (tv tai projektori ja kangas, kamera, pöytämikrofoni, kaukosäädin), jotka ovat yleensä tietyissä neuvottelutiloissa, joita voi olla vaikea varata kun ovat niin käytettyjä. Voidaan jakaa videota ja ääntä, sekä tietokoneen näyttöä. Voidaan käyttää joko kahdenvälistä yhteyttä, tai monipisteneuvottelua. Toimii hyvin ryhmien välisissä yhteyksissä (max 6, etukäteen tilattava ylläpitäjältä), koska kuva on yleensä tarkka ja ääni kuuluu hyvin jos mikrofoni on aseteltu oikein. Yhteys otetaan puheluna, ja mikki pitää osata kytkeä pois mykistyksestä.
Videoneuvottelu: Paras käyttökohde oman kokemuksen perusteella: isommat yksikköpalaverit, yhteiset koulutukset tai tapaamiset eri koulujen ryhmien välillä

Periscope

Mobiililaitteilla tehty videolähetys, jota voi seurata Periscope-sovelluksella omasta mobiililaitteesta.  Periscopessa toimii samalla myös chat ja lähetykset on mahdollista tallentaa Katch-palvelulla. Palvelu toimii Twitterin kanssa yhdessä ja sen tunnuksilla. Kuka vaan voi lähettää mistä vaan, kunhan on wifi- tai datayhteys. Lähetykset ovat yleisemmin yksityisiltä henkilöiltä, mutta myös organisaatiokohtaista lähettämistä on yhä enemmän. Periscopessa ei voi jakaa näyttöä tai dokumentteja, vaan yleensä kuvataan ja otetaan ääntä joko lähettäjästä tai paikasta, josta videolähetys on. Toki kameran voi suunnata myös projektorin kuvaan seinällä, mutta tarkkuus voi olla huonoa. Periscope sopii keskustelevaan luentomaiseen lyhyeen kouluttamiseen tai tieto- tai tiedotusiskuihin, mutta kokoustamiseen ei juurikaan. Moniin tapahtumiin voi etäosallistua Periscopen avulla eikä tarvitse ajaa paikan päälle.
Periscope: Paras käyttökohde oman kokemuksen perusteella: etäseuraaminen tapahtumissa tai verkkotietoiskujen tilaaminen ja katsominen päivittäin

Hashtagit #

Useasti tapahtumilla on nykyään omat avainsanat sosiaalisessa mediassa. Julkaisuja tehdään paljon, ja niiden löydettävyys on tärkeää. Avainsanoja käyttämällä saa näkyvyyttä viesteille, jotka liittyvät asiaan. Esimerkiksi Twitterissä voi etsiä tietyn tapahtuman viestit hakemalla tapahtuman hakusanalla (esim. #BETT2016, #ITK2016). Twitterin avulla voi osallistua esimerkiksi tv-ohjelmiin (esim. Putous), jolloin pääsee osaksi lähetystä ja voi osallistua verkkokeskusteluihin samalla kun seuraa lähetystä ja viestejä. Monilla urheiluseuroilla on omat sovitut hashtagit, joilla löytää tapahtumasta tulevat uutisvirrat helposti. Avainsanaa ei laiteta perinteisesti kaikkiin viesteihin, vaan yhden viestin löytämällä löytää lähettäjän uutisvirran, jossa viestit sijaitsevat. Hashtageilla voi Instagramista etsiä tietyn tapahtuman kuvia. Tapahtumien jälkeen on myös mielenkiintoista etsiä verkon sisällöt jälkikäteen hashtageilla ja käydä tapahtuma uudelleen läpi mielessään.

Arvioinnin aakkoset Moodlessa

Kaiken takana on arviointikirja

Moodlen arviointikirjaan keräytyvät automaattisesti opintojaksolla olevien mm. tehtävien ja tenttien arvosanat. Arviointikirjan kautta opiskelijat voivat myös nähdä kootusti opintojakson aktiviteeteista saadut arvioinnit.

Arviointikirjaa pääset katsomaan Asetukset-lohkon Arvioinnit-linkin kautta. Opettaja näkee oletuksena Arvioijan raportti -näkymän, jossa näkyy kootusti kaikki opiskelijat ja heidän aktiviteeteista saamansa arvosanat. Lisäksi Arvioinnit-näkymään siirtyminen muuttaa myös Asetukset-lohkon sisältöä niin, että siellä näkyvät erilaiset arviointiin liittyvät lisäasetukset.

Moodle - Arvioijan raportti

Arviointikirja / Arvioijan raportti

Arviointikirja on kuitenkin paljon muutakin kuin Arvioijan raportti. Näkymän vasemman yläkulman pudotusvalikosta löytyy lisää arvioinnin työvälineitä ja toimintoja. Tässä artikkelissa tutustutaan niistä tärkeimpiin.

Arvioijan raportti

Arvioijan raportilla näkyvät kaikki opintojakson aktiviteetit, joissa on käytössä arviointi sekä opintojakson opiskelijat. Voit halutessasi pika-arvioida aktiviteetteja suoraan tässä näkymässä ottamalla Muokkaustilan päälle. Arvioijan raportti -näkymässä tehdyt arvioinnit näkyvät ruskealla pohjalla (kts. yllä oleva kuva).

Joskus opiskelijan suorituksia on pakko arvioida suoraan näkymän kautta, jotta Moodle osaa laskea koko opintojakson arvioinnin oikein. Tällaisia tilanteita voivat olla esim. tilanne, jossa opiskelija ei suorita syystä tai toisesta opintojaksoalustalla olevaa tenttiä ja sen halutaan näkyvän hylättynä (ts. 0 pisteen) suorituksena, joka vaikuttaa koko opintojakson arviointiin.

Oletuksena Moodle jättää kokonaisarvosanaa laskiessa kokonaan huomioitta sellaiset aktiviteetit, joista opiskelija ei ole saanut suoritusmerkintää tai arvosanaa.

Käyttäjän raportti

Käyttäjän raportti on yksityiskohtaisempi näkymä yksittäisen opiskelijan arvioitaviin suorituksiin opintojaksolla. Raporttinäkymän oikeasta yläkulmasta opettaja voi valita opiskelijan, jonka raporttia hän haluaa tarkastella tarkemmin. Mikäli Arvioijan raportin luettavuus tuntuu vaikealle, kannattaa kokeilla tätä raporttityyppiä. Käyttäjän raportilla ei  ole mahdollista muuttaa opiskelijoiden arvosanoja, joten näkymä poikkeaa siinäkin mielessä laajemmasta arviointinäkymästä.

Käyttäjän raportti

Käyttäjän raportti

Kategoriat ja kohteet – Yksinkertainen näkymä

Voit hallita opintojakson kokonaisarvosanan laskennan asetuksia Kategorioiden ja kohteiden kautta. Yksinkertainen näkymä on helpoin tapa tutustua kokonaisarvosanan taustalla vaikuttaviin asetuksiin.

Yksinkertainen näkymä

Yksinkertainen näkymä

Yksinkertaisessa näkymässä näkyvät kaikki arvioitavat kohteet opintojaksolla, sekä niiden yläpuolella tapa, jolla arvosana lasketaan. Oletuksena käytetään Arvosanojen yksinkertaistettua painotettua keskiarvoa, joka mahdollistaa arvioitavien kohteiden merkitsemisen lisäpisteiksi ts. niistä kertyvät pisteet ovat ekstraa. Toinen hyvin samankaltainen Arvosanojen painotettu keskiarvo, mahdollistaa arvioitavien kohteiden toisistaan eroavan painotuksen. Opettaja voi vaikkapa määritellä että, jokin opintojakson tehtävistä tai tenteistä on painoarvoltaan 2,0 muiden aktiviteettien ollessaan arvoltaan (oletuksen) 1,0. Tällainen aktiviteetti on siis arvoltaan kaksinkertainen muihin verrattuna.

Vaihtoehtoja arvosanan laskemiselle on paljon muitakin. Esimerkiksi keskiarvoon pohjautuvia arvosanan laskentatapoja ovat mm. Arvosanojen (yksinkertainen) painotettu keskiarvo sekä Arvosanojen keskiarvo (lisäsaavutuksilla). Arvosanan laskentatapa on hyvä valita sen mukaan onko esimerkiksi arvosanojen painoarvoa suhteessa toisiinsa tarpeen muuttaa tai merkitä joitakin aktiviteetteja lisätehtäviksi.

Miten luoda uusia arviointikohteita?

Opettaja voi luoda arviointikirjaan uusia arvioitavia kohteita, joiden ei tarvitse olla varsinaisia aktiviteetteja. Tällainen kohde voi olla vaikkapa lähiopetuksessa pidetty esitelmä, jonka arvioinnin opettaja haluaa siirtää Moodleen.

Uusia arviointikohteita on mahdollista lisätä Yksinkertaisen näkymän Lisää arviointikohde -toiminnolla. Arviointikohteelle tulee antaa nimi, sekä määritellä arvioidaanko kohde arvolla (numeraalinen), asteikolla vai tekstinä. Viimeisin vaihtoehto ei anna arviointikohteelle pisteytettävää arvoa, vaan opettaja voi antaa opiskelijalle pelkän sanallisen palautteen.

Mikäli arviontikohteen arviointityypiksi valitaan Arvo, tulee opettajan määritellä millä asteikolla arviointi suoritetaan, sekä halutessaan myös hyväksymisraja. Asteikkoja käytettäessä arvosanat määräytyvät valitun asteikon perusteella. Jokaisesta asteikosta valitusta arvosanasta tulee vähintään yksi piste, joten vaikka asteikon huonoin arvosana olisikin ”Hylätty”, antaa Moodle siitä huolimatta opiskelijalle tästäkin arvosanasta oletuksena pisteen.

Koko opintojakson arvosana automaattisesti

Opettaja voi hyödyntää Moodlen arviointikirjaa myös kokonaisvaltaisesti ja antaa Moodlen laskea opiskelijoille kokonaisarvosanan.

Opintojakson (kirjain)arvosana

Opintojakson kokonaisarvosana ”Kirjainarvosanana”.

Moodlessa on oletuksena määritelty ns. Kirjainarvosanat, jotka noudattavat mm. Yhdysvalloissa laajasti käytettyä A-F -asteikkoa. Tämä asteikko on kuitenkin mahdollista muuttaa niin, että kirjaimien tilalla on opettajan määrittelemät numeroarvosanat. Näitä arvosanoja voidaan hyödyntää koko opintojakson arvioinnissa.

Voit muuttaa kirjainasteikon numeroiksi valitsemalla Asetukset-lohkosta Kirjaimet-sivun. Asteikon muokkaaminen käynnistetään Muokkaa arvosanakirjaimia -linkistä. Alla on esimerkki muokatusta arvosana-asteikosta.

Kirjainarvosanat

Arvosanakirjaimien muokkaaminen

Voit ottaa käyttöön kirjainarvosanat ollessasi Arvioinnit-näkymässä valitsemalla Asetukset-lohkosta Opintojakson arvosana -asetukset. Käyttäjän raportti -otsikon alta voit valita Näytä arvosanakirjaimet -pudotusvalikosta ”Näytä” ja tallennettuasi muutokset, arvosanat tulevat automaattisesti näkyviin kaikille opiskelijoille. Arvosanakirjaimet kannattaakin laittaa opiskelijoille näkyviin vasta silloin kun kun kaikki arvioinnit ovat muilta osin valmiit.

Toimivan arvioinnin kulmakivet

Kokonaisvaltaisen opintojakson arviointi onnistuu mahdollisimman helposti, jos kiinnität seuraaviin seikkoihin huomioita:

  • Kaikilla arvioitavilla aktiviteeteilla on oikein määritelty arviointiasteikko käytössä.
    • Asteikon arvosanojen tulee olla määritelty negatiivisesta positiiviseen. Muutoin parhaimmalla arvosanalla saa vähiten pisteitä ja päin vastoin. Voit tarkistaa oikeat asteikot klikkaamalla kuvaa

Suositellut arviointiasteikot

  • Mikäli opintojaksolla on tenttejä, on hyvä tarkistaa tentin Maksimipistemäärä.
    • Tentin lopullinen pistemäärä ovat todelliset tentin pisteet ja erillinen Maksimimäärä-kenttä, on pisteet joiden perusteella lasketaan tentin arviointi. Voit tarkistaa pisteytyksen tentin Muokkaa tenttiä -näkymästä, jossa lisätään tenttikysymykset.
  • Tarkista Arvioinnit / Yksinkertainen näkymä -sivun kautta että arvosanat lasketaan haluamallasi tavalla.
    • Voit lisätä omia arviointikohteita ”Lisää arviointikohde” -toiminnolla ja valita, millä tavalla kohde arvioidaan.
  • Anna kaikille opiskelijoille arvosana kaikista arvioitavista kohteista vaikka opiskelija ei olisikaan suorittanut vaadittavaa aktiviteettia. Muutoin opintojakson arvosanaa laskettaessa otetaan huomioon vain ne aktiviteetit, joista on olemassa arvosana.
    • Puuttuvat arvosanat voi syöttää Arvioinnit / Arvioijan raportti -näkymässä Muokkaustilan ollessa päällä
  • Jos haluat näyttää opiskelijoille myös opintojakson kokonaisarvosanan, käy ensin määrittelemässä asteikko Arvioinnit / Asetukset-lohko Kirjaimet-näkymässä.
    • Saat asteikon näkyviin arviointeihin Asetukset-lohkon Opintojakson arvosana-asetukset -sivun kautta.

Office 365 Videot -palvelun käyttö erilaisilla mobiililaitteilla

Tiesitkö, että Office 365 tarjoaa niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillemmekin oman videoiden julkaisukanavan? Mutta miten video lisätään palveluun eri mobiililaitteilla? Tiesitkö, että voit pyytää opiskelijaryhmällesi opastuksen asiaan oppimisteknologiapalveluilta? Ota rohkeasti yhteyttä jos haluat kokeilla uusia oppimisteknologian asioita, me autamme mielellämme!

Opettajamme Liisa Korpivaara on suorittanut esimerkillistä pioneerityötä lähikuukausina opiskelijaryhmiensä kanssa monen eri asian tiimoilta. Yksi asioista oli taltioida mobiililaitteella työergonomiakartoituksen tiimoilta video ja julkaista se vertaisarviointia ja keskustelua varten muiden näkyville. Keskustelimme eri julkaisukanavista ja päädyimme käyttämään koulun omaa O365 Videot -palvelua, joka ei näy muille kuin koulumme tunnuksilla kirjautuneille käyttäjille, joille on lisäksi erikseen annettu oikeus nähdä opiskelijaryhmälle varta vasten luotu oma kanava videoineen. Opettaja loi oman kanavan palveluun, ja keräsi oppilailta listan heidän sähköpostiosoitteistaan, ja jakoi kanavan asetuksista oikeudet kaikille opiskelijoille. Sovimme myös infotilaisuuden opiskelijoille, jossa kerroin miten videon julkaisu eri mobiililaitteilla ja tietokoneen selaimen avulla tapahtuu. Päätimme ottaa vielä toisenkin tukitilaisuuden asian tiimoilta myöhemmin, kun videoiden lataus on ajankohtaista. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kokemuksia palvelun käytöstä.

Tässä ohjeet myös muille näkyville ja käytettäväksi: 

O365 videopalvelu opiskelijoille -tietokoneen selain

O365videopalvelu opiskelijoille – Windows-mobiililaite

O365 videopalvelu opiskelijoille – iOS-mobiililaite

O365 videopalvelu opiskelijoille – Android-mobiililaite

Katso tästä vielä (englannin kielinen) palvelun esittely videolta.

Opetusteknologiatapahtumia

Vaikka vuosi on vasta alussa, olen ehtinyt jo osallistua Bett Show 2016 -messuille Lontoossa sekä Verkko.Ope-seminaariin Mikkelissä. Oli mukava huomata että molemmissa tilaisuuksissa oltiin opetuksen tulevista trendeistä samaa mieltä.

Bett Show 2016 Excel London 20.-23.1.2016

Osallistuin Lontoossa järjestettäville Bett Show -messuille ensimmäistä kertaa, joissa nähtävää ja koettavaa todella paljon. Messuilla oli edustettuina kaikki kouluasteet sekä kattavasti niille erilaisia palveluita ja ratkaisuja tarjoavia yrityksiä.

En ollut onneksi matkalla yksin vaan kollegani Sarin lisäksi mukana oli myös runsaasti kotimaisia opetusteknologiasta ja sen hyödyntämisestä kiinnostuneita. Osallistuimme IlonaIT:n järjestelmälle ryhmämatkalle, jossa oli osallistujia ympäri Suomen ja kaikilta kouluasteilta. Matka oli myös hyvä tilaisuus verkostoitua muiden asiasta kiinnostuneiden ja innostuneiden henkilöiden kanssa.

Bett-messujen lisäksi ohjelmassa oli IlonaIT:n iltaseminaari British Museumissa sekä Applen kouluvierailu Bohuntin yläkoululla. Iltaseminaarissa käsiteltiin opetuksen murrosta mobiililaitteiden yleistymisen yhteydessä sekä siitä, miten eri ikäiset ihmiset omaksuvat uuttaa tekniikkaa ja miten se vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin tekniikasta. Bohuntin yläkoululla on pitkä perinne opetusteknologian hyödyntämisestä opetuksessa. Heidän pedagoginen näkökulmansa perustuu haastepohjaiseen oppimiseen (Challenge Based Learning), joka on lähellä ongelmaperustaista oppimista. Se näkyi käytännössä niin luokkatilojen suunnittelussa kuin opetusratkaisuissa. Opiskelijat työskentelivät paljon ryhmissä ja eri ilmiöiden tai haasteiden pohjalta.

Kuvia Bett Show 2016 -messuilta

Microsoftin esitykset Bett 2016 -messuilla

Verkko.ope-seminaari Mikkelissä 12.2.2016

Verkko.ope 2015 -tapahtuma järjestettiin Mikkelin ammattikorkeakoulussa 12.2. Tapahtuma on järjestetty vuoro vuosina Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakouluisa ja tämä oli järjestyksessä neljäs tapahtuma. Verkko-ope -seminaarissa palkittiin vuoden verkko-opetusteko sekä tutustuttiin muutamiin ajankohtaisiin opetuksen trendeihin.

Tilaisuutta oli mahdollista seurata paitsi paikan päällä niin myös verkossa Adobe Connectin kautta tai Periscope-lähetyksenä. Myös täällä oltiin selkeästi ajan hermoilla. Päivän aikana saimme myös tutustua niin henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kuin pelillisyyden soveltamiseen opetuksessa.

Miltä opetusteknologian trendit näyttävät?

Opetuksen trendejä näyttää jälleen kerran olevan useita yhtä aikaa toisiinsa limittyen. Niistä voi jokainen poimia ideoita omaan opetukseensa. Suurimpia trendejä ovat yhteisöllinen oppiminen, CBL ja PBL, opetuksen henkilökohtaistaminen sekä pelillisyys. Jos jotain yhteistä näistä trendeistä on löydettävissä niin se, että oppimisen nähdään tapahtuvan tehokkaammin jollain muulla tavalla kuin pelkkiä luentoja seuraamalla.

Myös fyysisellä oppimisympäristöllä on merkitystä eikä sitä tulisi vähätellä. Tilojen toivotaan nykyään olevan mahdollisimman muunneltavia ja joustavasti käytettävissä niin pienten kuin suurtenkin ryhmien kanssa ja taipuvan myös yksilötyöskentelyyn. Puitteet eivät saisi rajoittaa luovaa työskentelyä. Bett-messuilla Universidad Mariano Gálvez de Guetamala -yliopiston Center for Innovation in Technology and Education -keskuksen johtaja Alvaro Torrez kertoi heidän tilaratkaisuistaan, joiden pyrkimyksenä on tukea yhdessä oppimista. Varmasti samantyyppisiä ratkaisuja on tehty myös muissa oppilaitoksissa.

Videopalvelut eli minne tallentaisin videoni

Otin videon mobiililaitteella tai kameralla, minne videon voisi laittaa tarjolle?

Ratkaisuja on monta, mutta esittelen tässä yleisimmät:

1) YouTube
2) Office 365 Video -palvelu
3) Xamkin mediapalvelin

Näistä palveluista videon voi linkittää Staffiin tai Studentiin, tai vaikkapa Moodleen, tai sähköpostiviestiinkin. Kaikkialle minne voi laittaa siis linkin.

Videot kannattaa ennen latausta käsitellä, jos mahdollista, jotta tiedostokoko pienenee. Voit aina kysyä apua, tukiyksikkömme ovat sitä varten!

  1. YouTube. Tätä käyttääksesi tarvitset Google-tilin, eli esimerkiksi Gmail-sähköpostin. Sinun tulee luoda tilillesi kanava, ja sen jälkeen voit ladata sinne videoita. Maksimiaika yhdelle videolle on 15 minuuttia. Jos haluat ladata pidemmän videon, sinun tulee vahvistaa tilisi ja saat sen jälkeen oikeuden ladata jopa 128 gigan videoita. Lisätietoja täällä. Voit määritellä videon julkiseksi, yksityiseksi, tai vain linkin saaneille näkyväksi. Opiskelijoiden kanssa voi käyttää yhteistä uutta gmail-sähköpostitunnusta, jolla kaikki kirjautuvat ja katsovat videokanavaa, tai lataavat sen tunnuksella ja salasanalla videoita omalle kanavalle. Tällöin video kannattaa julkaista yksityisenä, koska kirjautumalla sen näkee kuitenkin. YouTube on julkaisukanavana useimmiten helpoin, koska se löytyy monesta mobiililaitteesta valmiina vaihtoehtona kun käyt jakamaan videota suoraan mobiililaitteesta. Tällöin on useimmiten kuitenkin asennettava laitteeseen myös YouTube-sovellus ja kirjauduttuva sinne sisään. Tämän voi opettaja tehdä oppilaille valmiiksikin, jos käytetään yhteistä mobiililaitetta (esim. opiskelijaryhmässä yksi kiertävä iPad).
  2. Office 365 Videot -palvelu. Tämä palvelu toimii koulun omalla tunnuksella ja salasanalla ja löytyy samasta paikkaa kun muutkin Office Online -sovellukset. Kirjaudu osoitteeseen http://portal.office.com omalla koulun sähköpostillasi, ja jo sähköpostisi kirjoitettuasi, sivuston pitäisi siirtää sinut koulun omalle kirjautumissivulle. Kirjaudu sivulle niin , että kirjaat tunnuksesi muodossa tunnus@kyamk.fi tai tunnus@mamk.fi tai tunnus@xamk.fi. Tunnus on sama tunnus millä kirjaudut koneelle. Salasana on myös sama. Kun olet kirjautunut, löydät Video-palvelun muiden palvelujen (Word Online ym.) joukosta. Lisää siellä itsellesi oma kanava ja voit ladata sille videon. Opiskelijoiden kanssa voit käyttää luomaasi kanavaa niin, että annat heidän tunnuksilleen oikeudet katsoa videot kanavalta. Tällöin voit julkaista videot yksityisenä, ja jakaa kanavan videot vain tietyn porukan katsottavaksi. Kanavan videoiden maksimikokoa tai aikaa ei ole tiedossa, mutta ainakin 1.4 gigan video on sinne latautunut.
  3. Xamkin mediapalvelin. Koululla on myös oma palvelintila videoille. Mediapalvelin on tarkoitettu kuitenkin vain todellä pitkille ja videokuvan tarkkuutta tarvitseville videoille, ja sinne usein laitetaankin vain ammattikameroilla otettuja videoita. Yksi esimerkki tälläisestä videosta voisi olla tapahtuman tai luonnon taltiointi. Saat videosi mediapalvelimelle ottamalla yhteyttä Timo Juuriseen tai Matti Strengelliin, ja toimittamalla heille videon muistitikulla, ulkoisella kovalevyllä, tai dvd:llä. He laittavat videon palvelimelle ja antavat sille linkin, jonka voi laittaa paikkaan mistä videon tulee näkyä.

BETT 2016

29. tammikuuta 2016
BETT, opetuksen teknologian kansainväliset messut
ExCel London

Lähdin mukaan IlonaIT:n ryhmämatkalle BETT-messuille Lontooseen työkaverini Riikan kanssa. Tämä oli kolmas kertani messuilla, ja jokainen kerta on ollut todella antoisa. BETT-messuilta saa laajan kuvan siitä, mitä opetusteknologian tiimoilta on maailmalla ja Suomessa tapahtumassa, ja miten se näkyy eri oppiasteilla ja erityisaloilla. Matkamme yhteydessä tapasimme myös Suomen opetusteknologian edelläkävijöitä (116kpl) yhteisessä tapaamisessa British Museumissa. Viime vuonna lähtijöitä oli 64. BETT-matka mahdollisti uusien tuttavuuksien löytämisen oman maamme osalta, mutta myös monen nimen mieleen painumisen kansainvälisillä areenoilla. Suomalainen mobiilipeli oikeassa ympäristössä, nimeltään Seppo (ent. SmartFeet), oli myös viritetty käyttöön British Museumiin.

British_museum

Otin messuilta paljon kuvia, joita pääset katsomaan täältä:
https://www.icloud.com/sharedalbum/#B09GRMtznGkDeq5

Twitter ja Instagram:
http://www.twitter.com/sarius83
http://www.instagram.com/sarius83

Muidenkin matkakertomuksia ja linkkejä:
http://www.matleenalaakso.fi/2016/01/bett-2016-suomalaisten-matkaraportit.html

BETT-tapahtuma käyttää omaa sovellusta, jonne voi suunnitella omat luennot ja tehdä muistiinpanot samaan yhteyteen. Sovellus löytyy Androidille sekä iOS-laitteille ja se toimi hyvin. Pyysin matkalle datayhteydet auki työlaitteisiini, ja vaikka työpuhelimeni datakatto tulikin vastaan miltein jokaisena päivänä, pärjäsin internetin kanssa hyvin.

bett

Torstaina kävin Applen järjestämällä kouluvierailulla. Bohuntin kouluvierailulla saimme ensin esitelmätunnin koulun ideologiasta ja sen jälkeen meidät jaettiin oppilaspareille, jotka kierrättivät meitä koululla. Alueella oli paljon oppiainekohtaisia rakennuksia, urheilukenttiä, oma kasvihuone, ja polkuja rakennuksesta rakennukseen. Koululla oli Mac-luokkia, PC-luokkia, iPadeja tietyissä luokissa, ja paljon tekniikkaa musiikkiluokassa. Musiikin opettelua tehtiin yhdessä ryhmässä, sekä yksityisissä äänieristetyissä kopeissa, joissa sai yksityisopetusta. Koululla oli iPad-bändi joka kävi esiintymässä BETT-messuillakin, kappaleet olivat covereita suosituista kappaleista. Koulussa oli esillä vaikuttavasti se, että pitää vaatia, jos haluaa korkeatasoisia tuloksia. Oppilaita kasvatettiin elämään kokonaisvaltaisesti. Heille mahdollistetaan retkeilyä ulkoilmassa useamman päivän ajan, sekä auttamismatkoja mm. Intiaan ja Himalajalle. Nämä matkat he rahoittavat itse varainkeruulla oman tavoitteensa eteen. Opettajille oli koulussa selkeät etenemismahdollisuudet urallaan, ja omat luokat, joissa he toteuttivat opetusta. Pääsimme koululla omalle oppitunnille tieteiden luokkaan. Siellä meille annettiin erilaisia jauheita (mm fosforia), joiden kanssa käytetttiin anturia, joka iPadiin yhdistämällä kertoi lämpötilan. Luimme tarinan, johon tuli löytää ratkaisu testaamalla jauheen ja veden yhdistämistä. Opin tunnilla miten kylmäpussit toimivat, ja ihan itse tutkimalla, ilman ohjausta aiheeseen ollenkaan.

Bohunt

Twitterissä (tekstinä) ja Instagramissa (kuvina) tapahtumaan liittyvät postaukset löytyvät hastagilla #bett2016 ja #finnbett. Näistä on hyvä myös poimia alan seurattavat helposti.

BETT-messut, joilla olimme torstaina iltapäivästä ja perjantaihin, oli mahdollisuus kierrellä yrityksien ja teemojen pisteillä, tai osallistua luonnoille eri asteiden/erikoisalojen/yritysten mukaan jaetuista areenoista. Torstaina keskityin kiertelemään messutilat kojujen osalta, ja ottamaan haltuun tapahtumaa kokonaisuutena. Kaksi luentoa oli ihan pakko kyllä kokeilla torstainakin. Ensimmäisenä minut pysäytti Microsoftin luento Microsoft OneNotesta opetustilanteessa. Esittelijä oli pukeutunut Velhokoulu Hogwartsin opettajaksi, ja hän valitsi yleisöstä osallistujia oppilaiksi. Esitys oli mielenkiintoinen ja hauska, ja hienolla tavalla kytketty näyttelemiseen ja mielikuvitukseen, sekä osallistujien mielenkiinnon kohteeseen, eli Harry Potter -teemaan. Osallistujat saivat hulppean palkinnon, Microsoft Surface-älykynän ja hienon taikasauvan. Toinen pysäyttävä luento oli ihan vieressä, ja se koski Minecraftin Education -versiota, joka on tarkoitettu oppilaitoksille, ja jonne pääsee kirjautumaan koulun O365-tunnuksilla. Opettajalla oli tähän peliversioon enemmän kontrollia, ja opiskelijat pystyivät ottamaan selfieitä hahmoistaan rakentamiensa asioiden luona. Rakennettavia elementtejä pystyi myös lukitsemaan niin, ettei niitä voi purkaa. Lisäksi oppilaita pystyi seuraamaan Minecraft-maailmassa kartalla reaaliaikaisesti. Esimerkki-maailmassa oli harjoiteltu ihmissilmän rakentamista ja silmän sisälle pääsi käymään.

Asiat, joita oli esillä selkeästi messuilla olivat:
1. Esitystekniikka: älytaulut, älyprojektorit, interaktiiviset paneelit, jättisuuret kosketustaulut, 3D…
2. 3D-tulostus ja tuloste-esineiden käyttö opetusvälineinä
3. Koodaus, koodikoulut, ohjelmointi, ohjelmoitavat robotit ja muut härpäkkeet
4. Suljetut sähköiset oppimisympäristöt ja yhteistyö vanhempien kanssa
5. Tablettien säilytysratkaisut, latauspisteet ja synkronointi
6. Kokonaisvaltaiset ratkaisut oppilaitoksille ja koulutuksen järjestäjille, myös datan keruuseen ohjelmistoja
7. Collaborative learning eli yhteisöllinen oppiminen, enemmän tai vähemmän verkon välineitä hyödyntäen
8. Erityisopetuksen tukeminen opetusteknologialla
9. Pelillisyys ja sen vaikutus ja kulttuuri
10. Oppilaiden rooli aktiivisena oppijana, opettajan rooli ohjaajana, ja henkilökohtaiset oppimisympäristö
11. Oppimisympäristön muokkautuvuus ja erilaiset siirreltävät kalusteet, joihin integroituna latauspisteitä mobiililaitteille

Education_change

Suomalaisia tuli valtava määrä messuille, osa tuli itse järjestelemällä matkallaan, osa IlonaIT:n ryhmässä. Ryhmämatkalaiset majoittuivat kahteen vierekkäiseen hotelliin ja ensimmäisenä iltana aulassa oli yhteistä ajanviettoa. Suomalaiset olivat vahvasti esillä sosiaalisen median välityksellä messuilla, ja todella moni seurasi tapahtumaa ja suomalaisten viestintää sieltä myös kotimaassa. Yhteiset tapaamiset sovittiin Facebook-ryhmässä, jonka IlonaIt loi vuonna 2012, nimellä Suomalaiset BETT-messuilla (nyt 461 (2015: 340) jäsentä), ja se on käytössä tärkeänä osana matkaa. Sieltä löytyy kaikkien osallistuneiden ajatuksia ja linkkejä omiin blogikirjoituksiin. Sieltä löytää myös Suomen oppimisteknologian vaikuttajat omina persooninaan. Tutustuin messuilla moniin sosiaalisessa medissa minulle tuttuihin henkilöihin, ja sain uusia ystäviä oppimisteknologia-alalta ympäri Suomen. Matkan jälkeenkin viestejä jatkaa tulemistaan,ja Facebook-ryhmä toimii koontipaikkana matkakertomuksien linkeille. Messuilla siellä toimi yhteydenpito matkalla olijoiden kesken, ja suunniteltiin mm. yhteiset iltatapaamiset. Facebookin lisäksi yhteydenpitoa ja viestintää tapahtui paljon Twitterissä hashtagilla #finnbett. BETT-messujen virallinen hashtagi oli #bett2016, ja sillä löytää erityisen paljon sisältöjä. Twitterissä ja Instagramissa voi hakea tapahtumaan liittyen viestejä tällä hakusanalla esille.
Näytteilleasettajat järjestivät tänä vuonna aika paljon kilpailuja, joilla hashtagin mainitsemalla ja heidän profiilinsa linkittämällä sai osallistua arvontoihin. Itse voitin yhdessä tälläisessä kilpailussa Apple Watchin!
Kokonaisuutena matka oli hyvin antoisa ja antoi kuvaa siitä mitä ulkomailla ja Suomessa tapahtuu, ja mihin suuntaan ollaan teknologian kanssa menossa. Löysin taas paljon tärkeitä tuttuja ja seurattavia asioita Suomen ja ulkomaiden osalta, ja omaan työhöni asioita, joihin en muuten olisi osannut tutustua. Messuilla on paljon luentoja pedagogiikasta, ja paljon vinkkejä opetusteknologian ja pedagogiikan yhdistämisestä. Tänä vuonna oli aiempaa enemmän näytteilleasettajia Suomesta, esillä olivat esimerkiksi Kaarinan kaupungin kokeilu ja oppilasagentti-toiminta. Lisäksi oppimismerkit olivat esillä Discendumin puolesta. Enemmän kaipaisin matkalle osallistumista myös korkeakoulujen osalta. Suomessa ei mielestäni korkeakoulujen osalta olla esillä maailmalla eikä verkostoissa tarpeeksi.

Sari

WWW-sivujen vaatimusmäärittelyä

Toinen lähipäivä menossa sateisessa Mikkelissä. Lappuja liimailtu järjestykseen ja siitä ne Kirpan uudet sivut vaan muodostuvat. image

Muutamassa vuodessa on tämäkin ajattelutapa sivujen rakentamisesta heittänyt volttia. No, kehitys kehittyy ja itse hitaasti omaksuu uudet kuviot. Vaikka tosin kaikkihan sitten lopulta on tosi loogista.

argggg….

Tiimin kouluttamista

Aikojen myötä olen huomannut, että kohdennetut, tilatut täydennyskoulutukset ovat paras tapa lisätä opetushenkilöstön kokeilunhalua ja taitoja tekniikan kanssa. Koulutustarjontamme on nykyään yhä tarkemmin sidottu tiimivastaavien välittämiin tiimin omiin tarpeisiin, sekä toiveisiin ja kommentteihin nykytarjonnasta.

Ilokseni pääsin näiden keskustelujen kautta kouluttamaan kouluttamaan kokonaista kulttuurin tiimiä kahden päivän ajan Kasarminmäen kampuksellamme.
Koulutukseen valikoitui seuraava ohjelma:

Ma:

Klo 9 – 10.30:
-Sosiaalinen media (Sari: FB perusteet ja FB-ryhmät 50min, Pinterest 20min, LinkedIn 20 min)

Klo 10.45 – 12.00:
-Lumia-puhelimet ja niiden viritys (Sari: työmailit (https://www.evernote.com/l/AMhpR6_sw7tGqr8NuxiJqIyVsE9SMrwRp-c)ja Skype for Business luuriin (https://www.evernote.com/l/AMhf2DbXeINOAIAO6QWBSOiHTLae3uxj12E), WhatsUpp asennus ja oman ryhmän luonti tiimissä, lukituksen asetus näyttöön, langattomaan verkkoon liittyminen ja sen luominen puhelimella, QR-koodin lukeminen)

Klo 12-13 tauko

Klo 13 – 13.55:
Käytännön kokeilua puhelimella ja somessa. Valitse tehtävä tai keksi oma:
A) Luo uusi gmail-tunnus ja sillä Pinterest-tili ryhmälle. Keksi erilaisia seiniä ja lisää kuvia tai laita muiden Pinterest-kuvia seiniisi.
B) Luo uusi Facebook-ryhmä ja mieti, miten sitä käyttäisit opiskelijaryhmän kanssa.

Klo 14-14.45:
Student/Staff (Marika)

Klo 15-16: Moodle (Riikka)

Ti:

Klo 9 – 10.30:
Tablettitietokoneet opetuskäytössä (Sari: Moodle-kurssimme läpikäynti ja sinne liittyminen, kokeilua. https://moodle.xamk.fi/course/view.php?id=10728 )

Klo 10.45 – 11.30:
Prezi-esittely 15min ja kokeilua (Eduboxissa oma opetustallenne etukäteen tutustuttavaksi kiinnostuneille: https://app.edubox.fi, nimellä Prezin perusteet –esitykset uusiksi.

Klo 11.30-12:
Videot opetusmateriaalina (Sari: YouTube, Adobe Connect, Mediapalvelin)

Klo 12-13 tauko

Klo 13-13.55:
Office 365 esittelyä ja kokeilua (Sirpa, verkon välityksellä)

Klo 14-16:
Käytännön kokeilua. Valitse tehtävä tai valitse oma:
A) Tee Prezi-esitykseksi vanha Powerpoint-esitys tai uusi materiaali
B)Tablettitietokoneiden perusteet haltuun (Eduboxissa tähänkin opetusvideot Android-tabletin käyttöönotto ja iOS:n perusteet – iPad nopeasti haltuun, mutta tässä käytävä sisältö täällä: https://www.evernote.com/l/AMgMqH08KmNIAp8-M0f-vZxfa9_PktEqZeM).

Miten kaikki sitten meni ja mitä opimme tästä?
Koulutus meni pääosin todella hyvin. Taukoja pidettiin hieman pidempinä välillä, ja koulutusta ei haitannut se, että opettajat joutuivat välillä käymään hoitamassa velvollisuuksiaan muualla hetken verran. Oletin, että kaikilla opettajilla olisi Lumian puhelimista perusmalli, mutta arvattavasti malleja oli todella monia. Lisäksi Soneralla kaatui koko maan laajuisesti verkkoyhteydet sim-korteista, ja katko kesti koko päivän. Myös wlan-yhteyden kanssa oli ongelmia, sillä se oli ajoittain todella hidas ja jatkuvasti piti tarkistaa, onko selaimessa kirjautuminen wlaniin tipahtanut unohduksiin. Yllättävä tekijä oli myös tilien luomiseen ja sen ongelmien selvitykseen uponnut aika. Monille piti luoda puhelimiin Microsoft-tili, jotta pystyimme asentamaan sovelluksia. Se ei aina ollut ihan mutkatonta. QR-koodit, Flinga, ja Lumia-puhelimet, sekä käyttäjätilien sekä verkkoyhteyksien merkitys olivat eniten esillä. Pinterest herätti kiinnostusta sosiaalisen median osalta eniten, mikä oli ennustettavissa, sillä kulttuurin alalla visuaalisuus ja kuvat ovat korostetusti esillä.
Koulutus keskittyi isosti myös tablettitietokoneisiin, mutta niiden käytännön kokeilut jäivät aika vähäisiksi kun perusteita ei ehditty ottamaan mukaan. Ne olisi hyvä ollut käsitellä jo koulutuspäivien alkutunneilla. Käytössä oli kirjaston lainapadeja, sekä henkilökohtaisia laitteita. Tiimin omat Surfacet eivät ehtineet saapua ajoissa. Lisäksi luovutuskäytännöissä on ilmeisesti vielä hiomista, mutta se on arvattavaa kun laitteita on vasta käyty hankkimaan. Kirjastolle laitettu viesti lainalaitteiden tarpeesta saapui perille vasta koulutuspäivien jälkeen, mikä oli outoa.
Koulutusohjelmaan oli poikkeuksellisesti sijoitettu myös muiden yksiköiden koulututtajia/koulutushetkiä, mistä opin itsekin taas paljon. Yhdelle kouluttajalle ei ollut ilmoitettu tilaa, jossa olemme. Onneksi kouluttajamme löysivät kuitenkin paikalle kun itse olin luvannut vetää koulutuksen kansalaisopistolla samaan aikaan. Kouluttajia ei pyydetty pelkästään koulutustilaan, vaan myös etänä pitämään koulutusta.
Verkon yli tapahtuvaan koulutukseen oli valikoitu kanavaksi Skype for Business, mikä löytyi kyllä opettajankoneelta, mutta mikkiä ja kaiutinta luokassa ei ollut, minkä takia kiitin aiemmin hankitun kokousmikin olemassaoloa hartaasti työhuoneessani kun sitä kävin hakemassa. Sitten piti vielä saada ääni tulemaan ulos SMART Board -älytaulun kautta, ja ääni menemään verkkoon kokousmikin kautta, mikä vaati hieman säätöä ja uusien asioiden oppimista. Lopuksi päädyimme kuitenkin kouluttamaan verkkokoulutuksen sijaan välistä jääneitä asioita, ja vain pintapuolisesti vilkaisemaan koulutuksen kohteena olevaa asiaa, sillä kouluttajamme sähköisestä kalenterista oli kadonnut merkintä koulutuksestamme, ja hän ei muistanut tulla verkkosessioon mukaan. Oli kuitenkin aivan mainiota, että tästä saimme sopivan aukon käydä läpi WhatsApp-sovelluksen asennus, ja tunnin loputtua koko tiimillä oli valmis ryhmäkeskustelu kaikkien tiimiläisten kesken, josta toivottavasti tulee aktiivinen yhteyskanava tulevaisuuden varalle. Olisi ollut harmi jos se olisi jäänyt tekemättä. Viimeisen päivän lopussa päätettiin varata kaksi lopputuntia henkilökohtaiseen opastukseen ja asioiden kokeiluun. Asioita nousi esiin niin puhelimien, Prezin, Moodlen kuin yleisen keskustelun merkeissä, ja monta asiaa saatiin selvitettyä.

Päivät olivat varmasti kaikille vaativia, ja uusia asioita tuli varmasti ylikin tarpeiden, mutta jäin siihen käsitykseen, että koulutuspäivät olivat onnistuneet, ja vaikuttavat opettajien käytännön työhön jatkossakin. Kiitos kaikille osallistujille (muistakaa antaa palautetta sähköpostilinkin kautta, jonka saatte Jomilta) ja kouluttajille! Jos olet kiinnostunut saamaan omalle tiimillesi koulutuspäiviä, tai vain tiettyjä koulutuksia erikseen sovitusti, ole rohkeasti yhteyksissä!

Jaettua suunnittelua ja aikatauluttamista Trellolla

Saimme sähköpostitse Juhani Talvelalta keväällä mielenkiintoisen asian tutustuttavaksi. Asiaan tutustuttuani kokeilin Trelloa paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen jäsenlehden tekemisessä koordinoimassa prosessia ja pitämässä muut tietoisena siinä missä mennään milloinkin. Trello oli niin kätevä, että ajattelin kertoa siitä myös täällä blogissamme muillekin. Juhanin sähköposti kuului  näin:

”Olen kiinnostunut ottamaan (mahdollisesti) käyttöön Trellon a) omien tehtävien ja prosessien hallitsemiseen, b) ryhmätyöskentelyyn. Olisiko sinulla/teillä kellään kokemusta tästä ja aikaa ja mahdollisuutta joskus hieman keskustella ja ehkä yhdessä katsastaa josko tämä olisi hyvä työkalu noihin tarpeisiin.
Tehtävien ja prosessien hallinta on sinänsä iso ja vaativa juttu. Meillä kaikilla on joka hetki käynnissä kymmeniä – ehkä lähemmäs sata – erilaista prosessia jotka liittyvät töihin, kotiin, harrastuksiin, omiin juttuihin, ym. Näiden kanssa askarointi syö joskus ihan liikaa muistikapasiteettia. Deadlinet paukkuvat ja tulokset ovat ehkä hieman vaatimattomia. Pienen tutustumisen jälkeen luulisin että Trello voisi olla työkalu jolla prosessien työstäminen ”muistilapuiksi” ja integroiminen erinäisiin web linkkeihin, sähköposteihin ja tiedostoihin voisi onnistua.”

Tästä pari kuukautta myöhemmin tapasimme Juhanin kanssa videoneuvottelun välityksellä ja esittelin Trelloa ja kokeilimme yhdessä ominaisuuksia ja oikeuksien jakamista muistilapuissa. Kaikille jäi positiivinen kuva Trellosta.

Mikä siis on Trello?

Trello

Trellossa luodaan käsiteltävän asian mukaan nimetty seinä (board), johon voi kiinnitellä muistilappuja/listoja (list), jotka voivat kasvaa pituudeltaan asian mukaan lisäämällä niihin kortteja (card) alle. Kaikki muistilaput ovat vierekkäin, eli seinät kannattaa rajata aiheiltaan aika tarkasti, tai muuten joutuu käyttämään seinäänsä vierityspalkin avulla.

Muistilapuille voi laittaa kaikenlaista sisältöä, jopa liitteitä, sekä eräpäivän. Kortteja voi osoittaa yhteistyössä tehtävillä seinillä tietyille henkilöille, joten hommia voi kätevästi jakaa Trellossa, sekä myös merkitä tehdyiksi.

Kortteja voi lisätä myös lähettämällä tiettyyn sähköpostiosoitteseen sisällön viestinä, joten itse Trelloon ei ole pakko edes kirjautua. Yleisimmin Trelloa käytetään selaimen, tai mobiilisovelluksen kautta.

Trellosta löytyy maksullinen versio, mutta peruskäytössä riittää myös maksuton. Ominaisuuksia on maksuttomassakin reilusti. Trellossa voi esimerkiksi valita näkyviin kalenterin, jossa näkyvät kaikki ajoitetut tehtävät ja niiden vanhenemiset. Kortteja voi laittaa äänestykseen, jolloin jokaisella tunnuksella on yksi ääni. Hauskoina ominaisuuksina mainittakoon, että kortit voi määrittää näyttämään vanhoilta, jos niissä ei ole aktiviteettiä ja Trellossa on mahdollisuus myös laittaa kortteihin tarroja valmiista valikoimasta.

Seinä voi olla julkinen, jolloin sillä on verkko-osoite ja se näkyy kaikille, vaikka muokkaaminen ei ilman kirjautumista onnistukaan. Julkisuutta voi myös vaihtaa halutessaan milloin vain. Trellossa on mahdollista myös kopioida seiniä, sekä ottaa ne talteen PDF-tiedostoksi.

Seiniä on mahdollista ryhmitellä organisaatioittain, ja aiheet voi halutessaan nimetä kategoriamaisiksi. Muistiinpanojakin voi merkitä omilla tunnisteillaan.

Voin lämpimästi suositella Trelloa eteenpäin, vaikka puutteitakin tottakai on. Olisin esimerkiksi kaivannut sähköpostiini huomautusta, jos minulle jaetaan tietty kortti hommaksi. Huomautus asiasta tulee vain Trellon seinälle ja jää helposti huomaamatta.

Jatkotoimenpiteinä keskustelimme, että työprosessien ohjaukseen ja hallintaan voisi Trellon lisäksi kartoittaa myös Staffin työtiloja (http://staff.xamk.fi), Yammeria (https://www.yammer.com/xamk.fi), sekä Slackia (http://xamk.slack.com). Slack on näistä uusin tulokas, ja perustuu yleisiin sekä yksityisiin keskusteluihin, jotka toimivat myös mobiilisti. Esittelyä voit vilkaista täältä https://slack.com/is/team-communication.

Tervetuloa mukaan kokeilemaan!