Tiimin kouluttamista

Aikojen myötä olen huomannut, että kohdennetut, tilatut täydennyskoulutukset ovat paras tapa lisätä opetushenkilöstön kokeilunhalua ja taitoja tekniikan kanssa. Koulutustarjontamme on nykyään yhä tarkemmin sidottu tiimivastaavien välittämiin tiimin omiin tarpeisiin, sekä toiveisiin ja kommentteihin nykytarjonnasta.

Ilokseni pääsin näiden keskustelujen kautta kouluttamaan kouluttamaan kokonaista kulttuurin tiimiä kahden päivän ajan Kasarminmäen kampuksellamme.
Koulutukseen valikoitui seuraava ohjelma:

Ma:

Klo 9 – 10.30:
-Sosiaalinen media (Sari: FB perusteet ja FB-ryhmät 50min, Pinterest 20min, LinkedIn 20 min)

Klo 10.45 – 12.00:
-Lumia-puhelimet ja niiden viritys (Sari: työmailit (https://www.evernote.com/l/AMhpR6_sw7tGqr8NuxiJqIyVsE9SMrwRp-c)ja Skype for Business luuriin (https://www.evernote.com/l/AMhf2DbXeINOAIAO6QWBSOiHTLae3uxj12E), WhatsUpp asennus ja oman ryhmän luonti tiimissä, lukituksen asetus näyttöön, langattomaan verkkoon liittyminen ja sen luominen puhelimella, QR-koodin lukeminen)

Klo 12-13 tauko

Klo 13 – 13.55:
Käytännön kokeilua puhelimella ja somessa. Valitse tehtävä tai keksi oma:
A) Luo uusi gmail-tunnus ja sillä Pinterest-tili ryhmälle. Keksi erilaisia seiniä ja lisää kuvia tai laita muiden Pinterest-kuvia seiniisi.
B) Luo uusi Facebook-ryhmä ja mieti, miten sitä käyttäisit opiskelijaryhmän kanssa.

Klo 14-14.45:
Student/Staff (Marika)

Klo 15-16: Moodle (Riikka)

Ti:

Klo 9 – 10.30:
Tablettitietokoneet opetuskäytössä (Sari: Moodle-kurssimme läpikäynti ja sinne liittyminen, kokeilua. https://moodle.xamk.fi/course/view.php?id=10728 )

Klo 10.45 – 11.30:
Prezi-esittely 15min ja kokeilua (Eduboxissa oma opetustallenne etukäteen tutustuttavaksi kiinnostuneille: https://app.edubox.fi, nimellä Prezin perusteet –esitykset uusiksi.

Klo 11.30-12:
Videot opetusmateriaalina (Sari: YouTube, Adobe Connect, Mediapalvelin)

Klo 12-13 tauko

Klo 13-13.55:
Office 365 esittelyä ja kokeilua (Sirpa, verkon välityksellä)

Klo 14-16:
Käytännön kokeilua. Valitse tehtävä tai valitse oma:
A) Tee Prezi-esitykseksi vanha Powerpoint-esitys tai uusi materiaali
B)Tablettitietokoneiden perusteet haltuun (Eduboxissa tähänkin opetusvideot Android-tabletin käyttöönotto ja iOS:n perusteet – iPad nopeasti haltuun, mutta tässä käytävä sisältö täällä: https://www.evernote.com/l/AMgMqH08KmNIAp8-M0f-vZxfa9_PktEqZeM).

Miten kaikki sitten meni ja mitä opimme tästä?
Koulutus meni pääosin todella hyvin. Taukoja pidettiin hieman pidempinä välillä, ja koulutusta ei haitannut se, että opettajat joutuivat välillä käymään hoitamassa velvollisuuksiaan muualla hetken verran. Oletin, että kaikilla opettajilla olisi Lumian puhelimista perusmalli, mutta arvattavasti malleja oli todella monia. Lisäksi Soneralla kaatui koko maan laajuisesti verkkoyhteydet sim-korteista, ja katko kesti koko päivän. Myös wlan-yhteyden kanssa oli ongelmia, sillä se oli ajoittain todella hidas ja jatkuvasti piti tarkistaa, onko selaimessa kirjautuminen wlaniin tipahtanut unohduksiin. Yllättävä tekijä oli myös tilien luomiseen ja sen ongelmien selvitykseen uponnut aika. Monille piti luoda puhelimiin Microsoft-tili, jotta pystyimme asentamaan sovelluksia. Se ei aina ollut ihan mutkatonta. QR-koodit, Flinga, ja Lumia-puhelimet, sekä käyttäjätilien sekä verkkoyhteyksien merkitys olivat eniten esillä. Pinterest herätti kiinnostusta sosiaalisen median osalta eniten, mikä oli ennustettavissa, sillä kulttuurin alalla visuaalisuus ja kuvat ovat korostetusti esillä.
Koulutus keskittyi isosti myös tablettitietokoneisiin, mutta niiden käytännön kokeilut jäivät aika vähäisiksi kun perusteita ei ehditty ottamaan mukaan. Ne olisi hyvä ollut käsitellä jo koulutuspäivien alkutunneilla. Käytössä oli kirjaston lainapadeja, sekä henkilökohtaisia laitteita. Tiimin omat Surfacet eivät ehtineet saapua ajoissa. Lisäksi luovutuskäytännöissä on ilmeisesti vielä hiomista, mutta se on arvattavaa kun laitteita on vasta käyty hankkimaan. Kirjastolle laitettu viesti lainalaitteiden tarpeesta saapui perille vasta koulutuspäivien jälkeen, mikä oli outoa.
Koulutusohjelmaan oli poikkeuksellisesti sijoitettu myös muiden yksiköiden koulututtajia/koulutushetkiä, mistä opin itsekin taas paljon. Yhdelle kouluttajalle ei ollut ilmoitettu tilaa, jossa olemme. Onneksi kouluttajamme löysivät kuitenkin paikalle kun itse olin luvannut vetää koulutuksen kansalaisopistolla samaan aikaan. Kouluttajia ei pyydetty pelkästään koulutustilaan, vaan myös etänä pitämään koulutusta.
Verkon yli tapahtuvaan koulutukseen oli valikoitu kanavaksi Skype for Business, mikä löytyi kyllä opettajankoneelta, mutta mikkiä ja kaiutinta luokassa ei ollut, minkä takia kiitin aiemmin hankitun kokousmikin olemassaoloa hartaasti työhuoneessani kun sitä kävin hakemassa. Sitten piti vielä saada ääni tulemaan ulos SMART Board -älytaulun kautta, ja ääni menemään verkkoon kokousmikin kautta, mikä vaati hieman säätöä ja uusien asioiden oppimista. Lopuksi päädyimme kuitenkin kouluttamaan verkkokoulutuksen sijaan välistä jääneitä asioita, ja vain pintapuolisesti vilkaisemaan koulutuksen kohteena olevaa asiaa, sillä kouluttajamme sähköisestä kalenterista oli kadonnut merkintä koulutuksestamme, ja hän ei muistanut tulla verkkosessioon mukaan. Oli kuitenkin aivan mainiota, että tästä saimme sopivan aukon käydä läpi WhatsApp-sovelluksen asennus, ja tunnin loputtua koko tiimillä oli valmis ryhmäkeskustelu kaikkien tiimiläisten kesken, josta toivottavasti tulee aktiivinen yhteyskanava tulevaisuuden varalle. Olisi ollut harmi jos se olisi jäänyt tekemättä. Viimeisen päivän lopussa päätettiin varata kaksi lopputuntia henkilökohtaiseen opastukseen ja asioiden kokeiluun. Asioita nousi esiin niin puhelimien, Prezin, Moodlen kuin yleisen keskustelun merkeissä, ja monta asiaa saatiin selvitettyä.

Päivät olivat varmasti kaikille vaativia, ja uusia asioita tuli varmasti ylikin tarpeiden, mutta jäin siihen käsitykseen, että koulutuspäivät olivat onnistuneet, ja vaikuttavat opettajien käytännön työhön jatkossakin. Kiitos kaikille osallistujille (muistakaa antaa palautetta sähköpostilinkin kautta, jonka saatte Jomilta) ja kouluttajille! Jos olet kiinnostunut saamaan omalle tiimillesi koulutuspäiviä, tai vain tiettyjä koulutuksia erikseen sovitusti, ole rohkeasti yhteyksissä!

Vastaa