Maailmalla tapahtuu Moodlen ympärillä

Helsingin yliopiston opetusteknologiakeskuksen Signaali-blogissa oli 27.3.2012 mielenkiintoinen postaus. Blackboard eli entinen WebCT osti kaksi merkittävää Moodle-projektin rahoittajayritystä: Moodleroomsin ja Netspotin. Kuten kaikkien merkittävien Open Source -projektien, myös Moodlen kehittäminen rahoitetaan suureksi osaksi kaupallisilta partneriyrityksiltä saatavilla lisenssimaksuilla.

Nyt siis markkinoiden yksi suurimmista oppimisympäristöjä tuottavista yrityksistä on ostanut kaksi merkittävää Moodlen rahoittajayritystä. Tämä ei välttämättä – tai ei lainkaan – tarkoita Moodlen alasajoa, sillä Moodle on avoimen lähdekoodin projekti. Sen koodi ei ole minkään yrityksen suljettua omaisuutta. Tämä voi mahdollisesti tarkoittaa korkeintaan sitä, että anglosaksisella kulttuurialueella ajetaan kahden merkittävän Moodle-tukijan Moodle-toiminnot alas.

Joka tapauksessa, nämä yritysostot kertovat myös siitä, että avoimen lähdekoodin projektien ja tuotteiden merkitys digitaalisten tuotteiden markkinoilla voidaan nähdä kaupallisten yritysten taholta yhä suurempana uhkana tai potentiana – tarkastelijasta riippuen.

Osku

Vastaa