Käyttösäännöt

Xamkin blogijärjestelmän käyttösäännöt

Käyttäessäsi Xamkin blogijärjestelmää tai anoessasi blogia, 

sitoudut noudattamaan seuraavia sääntöjä:
 1. Ole kohtelias blogiviestiä kirjoittaessasi
  Älä kirjoita asiattomuuksia muista henkilöistä, ovat he sitten tuttujasi tai eivät. Vertaa blogia esimerkiksi sanomalehtien yleisönosastokirjoituksiin: et kirjoita ainoastaan itsellesi vaan myös toiselle henkilölle.
 2. Ole oma itsesi
  Kirjoita omana itsenäsi todellisista asioista. Käytä blogia vain omalla tunnuksellasi ja salasanallasi, ja säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Kun poistut koneeltasi, kirjaudu ulos tai lukitse työasema, jotta muut eivät pääse käyttämään blogia ja muita verkkopalveluita nimissäsi.

 3. Kirjoita harkiten blogeihin, joilla on monta kirjoittajaa
  Jos kirjoitat viestejä ryhmäblogeihin, varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita bloggaajia. Blogi ei ole riitapukarien temmellyskenttä. Asiallinen väittely on sallittua, jopa toivottua, mutta rajat pitää muistaa. Kirjoita vain asioista/asioita, joita olet valmis sanomaan myös kasvotusten.

 4. Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen
  Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta liittäessäsi viestiisi dokumentteja. Mikäli mahdollista, tarkista tiedostot virusten varalta ennen niiden lähettämistä. Blogissa ei saa tarkoituksella levittää viruksia tai haittaohjelmia, eikä blogiin saa laittaa asiattomia linkkejä tai tiedostoja.

 5. Muista lähdekritiikki
  Muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä. Kaikki netissä tai toisten blogeissa oleva ei välttämättä pidä paikkaansa. Pysy itse kuitenkin rehellisenä, äläkä kirjoita asioita, joista et voi varmuudella sanoa, ovatko ne totta. Muista, että kyseessä on koululaitos, joka itsekin korostaa lähdekriittisyyttä, joten blogissa on myös itse hyvä noudattaa yhteisiä oppeja.

 6. Laki ja netti
  Kaikki, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä ja näin ollen myös blogissa. Kirjoittaja on aina itse vastuussa bloginsa sisällöstä. Blogissa olevat viestit näkyvät kaikille maailman nettikäyttäjille, joten älä siis laita sivulle herjaavaa tai loukkaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään. Blogia koskee sananvapaus, ja mielipiteitä voi esittää ja perustella. Typerää/asiatonta käytöstä tai toimintaa, kuten esimerkiksi rasismia ja siihen yllyttämistä tai lapsipornon levittämistä ei voi perustella sananvapaudella.

 7. Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
  Älä levitä blogissasi tekijänoikeuden alaista aineistoa (musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia, mp3-tiedostoja jne.), jota sinulla ei ole lupaa käyttää.

Lähteenä ja apuna soveltaen käytetty:
Netiketti, Suomen internetopas. Avaa linkki Netikettiin, avautuu uuteen ikkunaan.

Vastaa