Haluaisitko oman blogin?

Näin saat blogin Xamkin blogijärjestelmään:

Tämä on Xamkin Wordpress-pohjainen blogijärjestelmä, joka löytyy osoitteesta http://blogit.xamk.fi ja ylläpitäjänä toimii Sari Metsälä (etunimi.sukunimi@xamk.fi). Jos olet organisaatiomme henkilökuntaa, voit saada itsellesi blogin pyytämällä sitä suoraan ylläpitäjältä sähköpostitse. Blogien tulee liittyä ammattikorkeakoulun toimintaan jollakin tavoin. Huomaathan myös, että käyttämällä blogia sitoudut yhteisiin pelisääntöihin, jotka löytyvät blogit.xamk.fi -osoitteen etusivulta.

Yksittäisille opiskelijoille koulu ei tarjoa (ainakaan vielä) blogialustaa, mutta opettajan ohjauksessa ryhmille on mahdollista saada yhteisiä ryhmien blogialustoja. Opiskelijakäytössä Xamkissa yleisimmin käytetty henkilökohtainen blogialusta on Googlen Blogger, jonne voi omalla google-tilillä luoda rajoituksetta blogeja. Blogger löytyy osoitteesta: http://www.blogger.com.

Pyytäessäsi Xamkin blogia sinun tulee ilmoittaa blogistasi seuraavat asiat:

1. Minkä niminen blogisi tulee olemaan ja mikä on sen tarkoitus?

Esim. Kirjastopalvelujen blogi, jonka tarkoituksena on antaa tietoa kirjaston toiminnasta.

2. Missä osoitteessa haluat blogisi olevan?

Osoite rakentuu aina samasta alkuosasta joka on http://blogit.xamk.fi. Tämän jälkeen tulee blogisi osoitteen loppuosa eli esim. ekampus (http://blogit.xamk.fi/ekampus). Osoitteessa ei saa olla skandeja (eli ääkkösiä) eikä välilyöntejä, myöskään erikoismerkit eivät ole sallittuja (esimerkiksi alaviiva).

3. Ketkä kaikki ylläpitävät blogia?

Muista mainita kaikkien kirjoittajien nimet ja ohjeista heidät kirjautumaan koulun tunnuksillaan sivustolle http://blogit.xamk. fi. Blogiin kirjaudutaan siis oman organisaation tunnuksilla. Oletuksena kirjautumisella syntyy tunnus, jolla voi pelkästään lukea ja kommentoida blogikirjoituksia. Oikeuksia annetaan lisää tarpeen mukaan, ilmoitathan kirjautumisesi/kirjautumisenne ylläpitäjälle, jotta hän tietää laittaa oikeuksia lisää. Erilaisten roolien oikeuksien eroista blogissa voit lukea täältä.

 

Miten Xamkissa hyödynnetään blogeja?

Blogi on kuin verkkopäiväkirja. Blogiin kirjataan tapahtumia ja ajatuksia säännöllisesti ja lukijat voivat useimmiten myös kommentoida kirjoituksia. Blogia voi toki hyödyntää myös muilla tavoin esimerkiksi yhteisenä keskustelualueena käyttäjien kesken. Blogit ovat aina julkisia, mutta blogia ei ole välttämättä pakko linkittää http://blogit.xamk.fi -sivustolle näkyviin.

Xamkissa blogia hyödyntää mm. E-kampus kirjoittamalla sinne ajankohtaisia uutisia toiminnastaan ja ajatuksiaan tulevaisuuden suunnitelmista sekä kehityssuunnista kirjaston osalta. Myös kirjaston tapahtumat, sekä täydennyskoulutukset henkilökunnalle tarinoidaan usein blogiimme. Blogi toimii myös tiedotuspalstana jossa annetaan myös vinkkejä siitä miten kirjaston palveluja tai heidän hyväksi huomaamiaan palveluja pystyy hyödyntämään.

Blogia voivat hyödyntää myös yksiköt tai projektit kirjaamalla sinne omia ajatuksiaan sekä ideoitaan, joita voi sitten yhdessä pohtia. Myös opiskelijaryhmät voivat pyytää itselleen blogin. Blogi toimii myös oppimispäiväkirjana esimerkiksi kursseilla opiskelijakohtaisesti.  Blogin pitäminen on hyvä idea myös esimerkiksi eri työryhmille, jolloin saadaan hyvin kirjatuksi ylös monia ideoita ja työryhmän tavoitteet ja niihin pääsemisen vaiheet. Blogissa on myös hyvä pohtia yhdessä asioita sekä saada yhä useamman mielipide kuuluviin käsiteltävästä asiasta. Blogilla saadaan läsnäoloa verkkoon. Tämä on tärkeää esimerkiksi pelkästään verkossa toteutettavissa kursseissa.

Blogin käyttöön on mahdollista saada perehdytys niin yksittäisille henkilöille, kuin ryhmillekin.

Lisätietoja:

Sari Metsälä
sari.metsala@xamk.fi
044 702 8228

Vastaa