Opetusteknologiatapahtumia

Vaikka vuosi on vasta alussa, olen ehtinyt jo osallistua Bett Show 2016 -messuille Lontoossa sekä Verkko.Ope-seminaariin Mikkelissä. Oli mukava huomata että molemmissa tilaisuuksissa oltiin opetuksen tulevista trendeistä samaa mieltä.

Bett Show 2016 Excel London 20.-23.1.2016

Osallistuin Lontoossa järjestettäville Bett Show -messuille ensimmäistä kertaa, joissa nähtävää ja koettavaa todella paljon. Messuilla oli edustettuina kaikki kouluasteet sekä kattavasti niille erilaisia palveluita ja ratkaisuja tarjoavia yrityksiä.

En ollut onneksi matkalla yksin vaan kollegani Sarin lisäksi mukana oli myös runsaasti kotimaisia opetusteknologiasta ja sen hyödyntämisestä kiinnostuneita. Osallistuimme IlonaIT:n järjestelmälle ryhmämatkalle, jossa oli osallistujia ympäri Suomen ja kaikilta kouluasteilta. Matka oli myös hyvä tilaisuus verkostoitua muiden asiasta kiinnostuneiden ja innostuneiden henkilöiden kanssa.

Bett-messujen lisäksi ohjelmassa oli IlonaIT:n iltaseminaari British Museumissa sekä Applen kouluvierailu Bohuntin yläkoululla. Iltaseminaarissa käsiteltiin opetuksen murrosta mobiililaitteiden yleistymisen yhteydessä sekä siitä, miten eri ikäiset ihmiset omaksuvat uuttaa tekniikkaa ja miten se vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin tekniikasta. Bohuntin yläkoululla on pitkä perinne opetusteknologian hyödyntämisestä opetuksessa. Heidän pedagoginen näkökulmansa perustuu haastepohjaiseen oppimiseen (Challenge Based Learning), joka on lähellä ongelmaperustaista oppimista. Se näkyi käytännössä niin luokkatilojen suunnittelussa kuin opetusratkaisuissa. Opiskelijat työskentelivät paljon ryhmissä ja eri ilmiöiden tai haasteiden pohjalta.

Kuvia Bett Show 2016 -messuilta

Microsoftin esitykset Bett 2016 -messuilla

Verkko.ope-seminaari Mikkelissä 12.2.2016

Verkko.ope 2015 -tapahtuma järjestettiin Mikkelin ammattikorkeakoulussa 12.2. Tapahtuma on järjestetty vuoro vuosina Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakouluisa ja tämä oli järjestyksessä neljäs tapahtuma. Verkko-ope -seminaarissa palkittiin vuoden verkko-opetusteko sekä tutustuttiin muutamiin ajankohtaisiin opetuksen trendeihin.

Tilaisuutta oli mahdollista seurata paitsi paikan päällä niin myös verkossa Adobe Connectin kautta tai Periscope-lähetyksenä. Myös täällä oltiin selkeästi ajan hermoilla. Päivän aikana saimme myös tutustua niin henkilökohtaisten oppimisympäristöjen kuin pelillisyyden soveltamiseen opetuksessa.

Miltä opetusteknologian trendit näyttävät?

Opetuksen trendejä näyttää jälleen kerran olevan useita yhtä aikaa toisiinsa limittyen. Niistä voi jokainen poimia ideoita omaan opetukseensa. Suurimpia trendejä ovat yhteisöllinen oppiminen, CBL ja PBL, opetuksen henkilökohtaistaminen sekä pelillisyys. Jos jotain yhteistä näistä trendeistä on löydettävissä niin se, että oppimisen nähdään tapahtuvan tehokkaammin jollain muulla tavalla kuin pelkkiä luentoja seuraamalla.

Myös fyysisellä oppimisympäristöllä on merkitystä eikä sitä tulisi vähätellä. Tilojen toivotaan nykyään olevan mahdollisimman muunneltavia ja joustavasti käytettävissä niin pienten kuin suurtenkin ryhmien kanssa ja taipuvan myös yksilötyöskentelyyn. Puitteet eivät saisi rajoittaa luovaa työskentelyä. Bett-messuilla Universidad Mariano Gálvez de Guetamala -yliopiston Center for Innovation in Technology and Education -keskuksen johtaja Alvaro Torrez kertoi heidän tilaratkaisuistaan, joiden pyrkimyksenä on tukea yhdessä oppimista. Varmasti samantyyppisiä ratkaisuja on tehty myös muissa oppilaitoksissa.

Vastaa