Twitter lintu alkoi visertää

Sarin AC – opastuksen turvin loin heti AC:n aikana Twitteriin tilin ja nyt on sekin sitten avattu. Ei se ihan vielä vakuuttanut hyödyllisyydellään mutta ehkäpä sitten tarkemman tutkiskelun jälkeen.

IMG_5253[1]Olen kyllä hahmottanut oman kapea-alaisuuden verkko-opena mutta tässä se nyt oikein tulee esille  ja huutaa tuskaansa….

 

Oli tämän some- pläjäyksen seassa tietysti tuttujakin asioita: Fb ja Youtube. Niitä olen käyttänyt jo monta vuotta  lähes päivittäin molempia. Youtubesta tuli uutena asiana tuo tekijänoikeusjuttu ettei tunnilla voikaan näyttää videonpätkää colonoskopiasta kun haluaa selkeyttää peristalttista liikettä suolistossa. Auts! Poliisi äkkiä kehiin – olen taas tehnyt rikoksen!

Fb näyttää minulle taas miellyttävämmältä kun tajusin että voin saada ne typerät mainokset pois näkymästäni!

LinkIn kaveripyyntöjä olen saanut ja niistä ahdistunut kun en ole ymmärtänyt mistä on kysymys. Poistui nyt sekin ahdistus ja yritän tehdä sinne asiallisen profiilin itselleni.

SlideShare jäi vähän haileaksi. Tajusin kyllä idean mutta en ihan siitä saatavaa hyötyä. Ehkä se johtuu siitä etten kovinkaan paljon usko PP – esityksien kiinnostavuuteen. Jotenkin ne ovat niin jäykkiä vaikka olisivat miten nätisti koottu.

PInterest (vai mikä se oli) oli kiinnostava ja sen käyttöä opetukseen (ravitsemus) yritän ehdottomasti. Olen tehnyt samoja ruokakuvauksia kuin Sari oli tehnyt ja niitä varioimalla saa hyvää materiaalia opetukseen! Ja opiskelijat voi laittaa tekemään kuvauksia!

Hyvä sessio siis 30.10! Hyvä Sari ja kiitos!

Tehtävä valmis?

AC – tiedonhausta meni taas tosi nopeasti Oilin kanssa. Koska tiedän olevani liian aktiivinen osallistuja ja kyselijä keskityin välillä omatoimiseen työskentelyyn yhtä aikaa kun kuuntelin mitä Oili selitti toisen koulutusalan tietokannoista. Toivon, että en vienyt liikaa aikaa omilla kysymyksilläni. Minulla on tehokas mutta muille välillä ilmeisen ikävä tapa tehdä täysillä sitä mitä teen – sen aikaa kun teen. Tiedostan tämän mutta välillä on silti vaikea muistaa olla hiljaa kun kysyttävää olisi niin paljon. Yritän kehittyä. Oli hyvä huomata että AC:ssa tämäkin sujui paremmin kuin jos olisi ollut lähikerta. Kun opettaja käsittelee asiaa jonka osaan tai en välitäkään oppia niin voin tehdä itseä kiinnostavaa hommaa ilman että kukaan häiriintyy. On helppo lopettaa oma homma ja iskeä kiinni yhteiseen heti kun kuuulee jotain kiinnostavaa siellä. Mietinkin kuinka moni oma opiskelijani käyttää tätä mahdollisuutta? Ainakin useat ovat sanoneet että AC – opetus on sen vuoksi hyvä kun saa keskittyä rauhassa, ilman mitään ulkopuolisia häiriöitä, omissa oloissaan.

IMG_4544
Tontuilta apua?

Pelottaa vähän tämän opintojakson tehtävien tilanne koska työjärjestyksen kiivain työvaihe alkaa loman jälkeen. Silloin ei yleensä muuta ehdi kun viedä opetukset läpi ja istua koneella työjärjestystyössä. Saankohan siis riittävät näytöt tehtyä saadakseni arvosanan tästä jaksosta? Riittääkö esimerkiksi tiedonhausta sellainen ”raakile” mistä näkyy mikä on tarkoitus rakentua. Voiko joululomalla parannella tuotosta?

Eilen selvisi Ebraryn kirjahyllyn idea. Löysin muutamia hyviä anatomian ja fysilogian kirjoja joista voi työkirjoiksi suositella opiskelijoille. Niiden linkitys Moodleen tuntui helpolta. Tutkin vähän tarkemmin yhden kirjan tehtäviä ja mielestäni siellä oli asiavirhe. Pohdin ovatko Ebraryn kirjat varmasti hyvätasoisia?

Homma alkaa edistyä

Tänään sain pajassa oikein yksilöohjausta Oililta tiedonhaussa. Nyt tuntuu jo selvemmälle. Theseus ja sieltä linkittäminen tuli tutuksi. Tein hakuja myös eVIIKIn tietokannassa jota varmasti Medicin lisäksi alan käyttää enemmän.

Linkitin hyvänkuuloisia (otsikon perusteella) artikkeleja ja kirjoja Moodleen Ikääntyneen ravitsemus – opintojaksolleni, jota työstän Verkko-opetusken välineet – jaksolla. Myöhemmin käyn läpi artikkelit ja kirjat ja poistan ehkä osan sekä haen lisää uusia ja hyviä materiaaleja.

Sari U selvitti Moodlen sivutoimintoa jota en ole käyttänyt. Se sopii minusta tähän oheismateriaalin linkitykseen hyvin. Materiaalit voi sillä selkeästi jakaa eri aihealueittain. Se auttaa varmasti opiskelijaa.

Haluan Moodle sivujeni olevan visuaalisesti innostavia ja sain hyvän vinkin kuvakäsittelyyn Oililta.  Yritän saada koneelleni PhotShopin että voisin käsitellä kuvia tarpeeseeni. Käsittelin PhotoShopilla kuvia joita otin netistä ja tein Ikääntyneen ravitsemus  – Moodle sivuista vähän inspiroivamman näköiset.

Selvittämättä jäi ”kirjahylly” – juttu jonka löysin Eeva  – Liisan blogista. Kysyn siitä Oilin AC:ssa.  Toinen tekemättä jäänyt oli Yliopistojen  tietokantojen käyttö – mikähän se oikein olikaan?

PollEveryWhere – sivustoa kokeiltiin Sarin kanssa mutta se jäi vähän työn alle. Toinen hyvä vinkki oli palautejärjestelmä (mikähän se nimi oli?).  Kupiaisen Pian kanssa kuitenkin pääsen siitä asiasta eteenpäin.

Tiedonhaku ennen – kun nyt ei näytä ehtivän…

Hyvällä mielellä siitä, että ylihuomenna olen menossa työpajaan tekemään tiedonhakuja. Ja illalla on vielä Oilin AC – apua tarjolla. En ole saanut aikaan  tehdä tiedonhakuja merkittävästi. Siis noilla (minulle) uusilla  tietokannoilla. Syitä löytyy…. (milloin on kärsä kipeä, milloin maa jäässä, — sanoi entinen sika syiksi).

Arvioitavana oli 60 tenttiä ja opetus pyörii kiivaimmillaan. Eikä asiaa auta yhtään se, että työjärjestystyö alkaa painaa todella päälle ja myös päivityksiä on sähköposti täynnä. Niinpä tämän Verkko- opetuksen työkalut – opiskelun paino on nyt ollut osaltani AC – toteuttamisessa. Eilen (sunnuntai-illalla) olin ryhmän VT12SA kanssa pari tuntia AC:ssa aiheena proteiinit ja rasvat ravitsemuksessa ja kehossa.  Se oli jo kolmas sunnuntai – AC peräkkäin. Vaikka pidän työn tasaisesta levitämisestä, ja koen sen auttavan jaksamisessa, niin kivaa on, ettei ensi sunnuntaina ole AC:ta varattuna.

Tiedonhaku oli ennen monipuolisempaa. Tärkeä perusteos 1990 – luvulla oli Duodecimin Lääketieteen termit. Sitä tuli selattua iltaisin ihan mielenkiinnosta. Löysin sitten termin, jolla oli hauska selostus. Muistin selostuksen mutta en termiä. Kerroin tämän opiskelijoille ja eräs törmättyään samaan termiin toimitti sen minulle lapulla. Lappu on edelleen liimattuna kyseiseen kirjaan:IMG_5231[1]Jos minua ei siis näy keskiviikon työpajassa klo 9 tiedonhakuja tekemässä niin olen joutunut kyseisen häiriön alaiseksi.

 

Ensimmäinen blogikirjoitus ikinä

Torstai 9.10.2014 klo 19 jälkeen
Todella kiva päästä kokemaan verkko-opiskelua kun on itse sitä jo usean vuoden opettaja toteuttanut mutta ei ole mitään kokemuksia opiskelijana verkossa olosta. Ensimmäinen AC loppui juuri ja siitä innostuneena kirjoitan blogiin tarinaa. Blogiakaan en ole koskaan pitänyt. Eikä onnistunut vielä tänään sinne kirjoittaminenkaan kun kirjautuminen heitti minut aina yleiselle verkko-ope sivulle. Sarille heitin avunpyynnön.IMG_5209[1]
Tiedonhaku tai oikeastaan sen osaamattomuus on ahdistanut jo pitkään. Googlettamalla ja Terveysportista olen kyllä hakenut tietoa vaikka miten mutta muut kirjaston tarjoamat tietokannat ovat aina näyttäneet jo luettelona pelottavalle. Joskus olen kokeillut ja heti tuskastunut kun mitään hakemaani ei tule tulokseksi. Luonnollisesti se on johtunut hakusanojen väärästä valinnasta ja kysymysmerkkien ja tähtien käytön osaamattomuudesta.
Tiedonhakuun liittyy aina kysymys siitä kuinka laajasti voin vaatia opiskelijoita aineistoa tutkimaan. Mielenkiintoisia artikkeleita on valtavasti. Opintojakson tenttiin tulevan materiaalin lisäksi aion tehdä Suosittelen katsomaan – linkkiosaston. Valikoin sinne ajatuksia herättäviä, tuoreita ja kiinnostavia aineistoja. Voin valita joitakin tutkimuksia joilla on vain pieni kansallinen merkitys mutta jotka ovat omalta alueeltamme.
Tarkoitukseni on tällä Verkkotyökalut tutuiksi- opintojaksolla työstää Ikääntyneen ravitsemus – opintojaksoani. Minulla on siitä jo Moodlessa ollut sivut kauan ja olen siellä tietolinkkejä jakanut ja AC – opetusta antanut mutta parannettavaa siellä löytyy. Erityisesti haluan luoda sinne tentin jossa opiskelija voi testata ravitsemuksen perustietonsa. Perustiedot ovat usein puutteelliset eikä monikaan sitä ymmärrä. Tenttejä olen jo Moodleen tehnyt Anatomian ja fysiologian jaksossani joten teknisesti se on tuttua.
Haluan myös saada jonkinlaisen yhteistoiminnallisen työkalun tälle opintojaksolle. Olen harkinnut Lyncin käyttöön perustuvaa pienryhmätehtävää tai useitakin tehtäviä. Opiskelijat pitää saada jakamaan kokemuksiaan, tietojaan ja mielipiteitään. Opiskelu verkossa pitää saada yhtä eläväksi kuin se lähiopetuksessakin voi olla. Oikeastaan se voi olla aktiivisempaa jos pienryhmätyöskentely onnistuu. Suurissa lähiryhmissä opiskelijoista suurin osa on melko passiivisessa roolissa. Olen kokeillut AC:n ryhmiin jakamisen työkalua. En kuitenkaan ollut siihen tyytyväinen. Minulla on isoja ryhmiä (50 opiskelijaa) ja selvästi opiskelijat olisivat halunneet että opettaja olisi ehtinyt vierailla pienryhmissä (huoneissa) paremmin. Lyncissä kuvat ja äänet ja materiaalin jako toimii paremmin ja pienryhmät voivat itse päättää milloin kokoontuvat ja minkä ajan käyttävät. Opettaja voi vierailla pienryhmien tuotoksia katsomassa ja kommentoimassa sovitulla aikataululla.