AC – arkea

Viimeinen AC – live istunto tälle vuodelle päättyi juuri ja laitoin nauhoitteen saman tein opiskelijoille verkkoon. Yksiopiskelija  jo istunnon aikana kyseli, että laitathan, kun oli hetkeksi joutunut poistumaan lapsen vuoksi ruudun äärestä. AC – istunnot ovat minulle jo pitkään olleet viikoittaista arkea. Ensi keväänä toteutan geronomeille anatomian ja fysiologian siten, että kaikki muut kerrat paitsi aloitus, ja mallien tutkimisen illat ovat AC – live istuntoja ja nauhoituksia tehtävän tarkastuksiin.

Erityisesti aikuisryhmät ja nämä iltaryhmät pitävät AC:ta hyvänä opetuskäytäntönä. Monilla on pitkät matkat ja päivätyö. Myös keskittyminen omassa kotona ja ajansäästö ovat tärkeitä opiskelijoiden kertoman mukaan.

Moodlen ja AC:n osalta siis oma näyttöni tällä jaksolla on nähtävissä esim. osoitteessa: https://moodle.xamk.fi/course/view.php?id=6423 Laitoin Sarin sinne nyt opiskelijaksi mukaan niin pääset toteamaan miltä siellä näyttää. Kyseessä on opintojakso joka jatkuu vielä ensi keväänä eli syksyllä aloittaneiden sairaanhoitajien anatomia ja fysiologia. Osallistujia listalla 60.

Moodlen suhteen sain hyviä vinkkejä Sarin opetuksesta ja yritän seuraavan version opintojaksosta päivittää  visuaalisesti paremmaksi. AC – huoneessa pitää tehdä remontti, ja katsoa asetukset kuntoon, koska jotain ongelmia on ollut äänien kanssa. Olen käyttänyt AC – huonetta nyt varsin opettajapainotteisesti. En ole nostanut opiskelijoita pitkään aikaan presentereiksi. Tämä johtuu huoneen ääniongelmista  ja niihin liittyvistä huoneen jumittumisista. Kaipaan taas sitä vuorovaikutteisempaa yhteyttä opiskelijoihin jota preseteriksi nostaminen tuo.

AC – istunnot voisi myös suunnitella paremmin. On paljon työkaluja ja mahdolisuuksia, joita en ole vielä hyödyntänyt.

Opetukseni Fb – sivut ovat alkaneet toimia haluamallani tavalla. Tosin nyt Fb:hen meneminen on minulle aina työtapahtuma! Sen verran vilkasta kyselyä on siellä näin ennen tenttiä ollut.

 

 

Instagram kokeiluja ja Pinterest ideoita toteutukseen

Tänään taas hyödynsin OpTekin työpajaa, erityisesti Saria, monta tuntia. Ihmettelen aina kun muut ei näitä tunnu hyödyntävän mutta sitten tajusin, että enpä valita! Sain ihan yksityisohjausta joka on todella tehokasta. En ole halunnut hankkia älypuhelinta ”metsäpuhelimeksi” joten koulun Lumia on ollut alitehoilla ja päivittämättä mutta Instagram – kokeilujen myötä sekin tuli tänään laitettua ajan tasalle.

Instagram ja Lumia hallussa - ainakin nyt tuntuu hetken siltä kun ei liikaa ajattele  :)
Instagram ja Lumia hallussa – ainakin nyt tuntuu hetken siltä kun ei liikaa ajattele 🙂

Pinterestiin olen ideoinut käyttötavan ravitsemuksen opetukseen. Opiskelijoille tein nyt emailin ja seinän, jolle tulevat kaikki opiskelijat vuorollaan tuomaan kuvamateriaalia eri aihealueiden alle. Avasin jo taulun ”Kuinka lisään ikääntyneen proteiinin saantia?”. Näistä tauluista on tarkoitus tulla idea, ja tietopankit, joihin opiskelijat voivat tulla valmistuttuaankin. He voivat hyödyntää materiaalia esimerkiksi asiakasohjauksessa.

Työjärjestystyön kiireet ja silmätulehduksen vaivat saattavat hiljentää minut näiltä foorumeiltä loppuvuodeksi mutta onneksi sain vähän väliaikatietoa (huojentavaa!,) että olen about riittävästi ahkeroinut aihepiireissä, ja saatan saada joskus merkinnänkin tästä opintojaksosta.

Ai niin: anatomian ja fysiologian opetukseeni tekemäni Fb – ryhmä on lähtenyt vauhtiin. 23 opiskelijaa liittynyt ja keskusteluja aloitettu.

Myös Lyncin opiskelijakäyttö  on edennyt. Nyt aikeissa saada aikaan AC – nauhoite: ”Miten hyödynnän Lynciä” . Osa opiskelijoista on jo saanut asennukset tehtyä koneilleen mutta käyttö ei oikein ollut avautunut. Ainakaan niille joiden kanssa juttelin lähituntien jälkeen.

Somea jo yliannos

Keskityin tänään tähän somepuoleen kun työjärjestystyön puollella oli viikon teemana: ”Voi kun nämä tiedot vielä nyt muuttuu…” Facebookin liittäminen opetukseen ei jäänyt ainoaksi kokeiluksi. Avasin myös Pinteresk – tilin ja tein sinne seinän. Voimaannuin pelkistä Rokuan reissun kuvien katsomisesta kun niitä latasin. harjoittelin siis tekemällä Rokua – aiheisen seinän Pintereskiin.

Voisinkohan laittaa tähän linkin sinne seinälle – kokeilenpa!

http://fi.pinterest.com/23opir23/rokua/

Rokuanvaaralla syksyllä 2014 valetamassa Ripon kanssa
Rokuanvaaralla syksyllä 2014 valetamassa Ripon kanssa

Facebook kokeiluja

En ehtinyt oman opetuksen päällekkäisyyden takia olla livenä mukana eilen Sarin some istunnossa. Tässä katsoessa eilistä nauhoitetta olen tehnyt kokeiluja: onnistuin lataamaan videota Fb:n ja perustin ryhmän anatomian ja fysiologian opetukselle/ opiskleijoille. Mitä toivon ryhmältä? Hyvää ja nopeaa tiedotuskanavaa opiskelijoiden ja minun välille. Toivon myös, että saisin palautetta ja ideoita opiskelijoilta. Edelleen toivon opiskleijoiden löytävän toisensa ja auttavan toisiaan – yli koulutusohjelmien ja kaupunkien rajojen. Mikkeliin yhdistyessä tämä olisi oikeinkin mukavaa.
Saa nyt nähdä miten lähtee. Jännittää tuleeko opiskelijat mukaan ja millä innolla.

Voi Sari parkaa….

kiusasin eilen Saria lähettämällä viestejä hänelle FB:n, Twitterin ja GoogleDriven kautta. Olisi varmaan Sarille kamalaa jos tätmä meidän ryhmä olisi sellainen minun ryhmien kokoinen (60 opiskelijaa) ja kaikki lähettäisi viestejä joka somen kautta! Pitäisi olla kyllä somea opettavalla erikseen profiilit opetushenkilönä. Kun menin Fb:iin nelisen vuotta sitten niin ajattelin pitää sen ihan harrastuporukan sisäisenä eli olen jättänyt hyväksymättä kaveripyyntöjä sukulaisiltakin. Nyt tuntuu ettei sillä ole enää väliä kun en jaksa siellä niin paljon enää katsella päivityksiä tai omia päivityksiä tehdä.

Some on vähän kuin se kuuluisa tuli: ”Hyvä renki mutta huono isäntä”.

Twitter lintu alkoi visertää

Sarin AC – opastuksen turvin loin heti AC:n aikana Twitteriin tilin ja nyt on sekin sitten avattu. Ei se ihan vielä vakuuttanut hyödyllisyydellään mutta ehkäpä sitten tarkemman tutkiskelun jälkeen.

IMG_5253[1]Olen kyllä hahmottanut oman kapea-alaisuuden verkko-opena mutta tässä se nyt oikein tulee esille  ja huutaa tuskaansa….

 

Oli tämän some- pläjäyksen seassa tietysti tuttujakin asioita: Fb ja Youtube. Niitä olen käyttänyt jo monta vuotta  lähes päivittäin molempia. Youtubesta tuli uutena asiana tuo tekijänoikeusjuttu ettei tunnilla voikaan näyttää videonpätkää colonoskopiasta kun haluaa selkeyttää peristalttista liikettä suolistossa. Auts! Poliisi äkkiä kehiin – olen taas tehnyt rikoksen!

Fb näyttää minulle taas miellyttävämmältä kun tajusin että voin saada ne typerät mainokset pois näkymästäni!

LinkIn kaveripyyntöjä olen saanut ja niistä ahdistunut kun en ole ymmärtänyt mistä on kysymys. Poistui nyt sekin ahdistus ja yritän tehdä sinne asiallisen profiilin itselleni.

SlideShare jäi vähän haileaksi. Tajusin kyllä idean mutta en ihan siitä saatavaa hyötyä. Ehkä se johtuu siitä etten kovinkaan paljon usko PP – esityksien kiinnostavuuteen. Jotenkin ne ovat niin jäykkiä vaikka olisivat miten nätisti koottu.

PInterest (vai mikä se oli) oli kiinnostava ja sen käyttöä opetukseen (ravitsemus) yritän ehdottomasti. Olen tehnyt samoja ruokakuvauksia kuin Sari oli tehnyt ja niitä varioimalla saa hyvää materiaalia opetukseen! Ja opiskelijat voi laittaa tekemään kuvauksia!

Hyvä sessio siis 30.10! Hyvä Sari ja kiitos!

Tehtävä valmis?

AC – tiedonhausta meni taas tosi nopeasti Oilin kanssa. Koska tiedän olevani liian aktiivinen osallistuja ja kyselijä keskityin välillä omatoimiseen työskentelyyn yhtä aikaa kun kuuntelin mitä Oili selitti toisen koulutusalan tietokannoista. Toivon, että en vienyt liikaa aikaa omilla kysymyksilläni. Minulla on tehokas mutta muille välillä ilmeisen ikävä tapa tehdä täysillä sitä mitä teen – sen aikaa kun teen. Tiedostan tämän mutta välillä on silti vaikea muistaa olla hiljaa kun kysyttävää olisi niin paljon. Yritän kehittyä. Oli hyvä huomata että AC:ssa tämäkin sujui paremmin kuin jos olisi ollut lähikerta. Kun opettaja käsittelee asiaa jonka osaan tai en välitäkään oppia niin voin tehdä itseä kiinnostavaa hommaa ilman että kukaan häiriintyy. On helppo lopettaa oma homma ja iskeä kiinni yhteiseen heti kun kuuulee jotain kiinnostavaa siellä. Mietinkin kuinka moni oma opiskelijani käyttää tätä mahdollisuutta? Ainakin useat ovat sanoneet että AC – opetus on sen vuoksi hyvä kun saa keskittyä rauhassa, ilman mitään ulkopuolisia häiriöitä, omissa oloissaan.

IMG_4544
Tontuilta apua?

Pelottaa vähän tämän opintojakson tehtävien tilanne koska työjärjestyksen kiivain työvaihe alkaa loman jälkeen. Silloin ei yleensä muuta ehdi kun viedä opetukset läpi ja istua koneella työjärjestystyössä. Saankohan siis riittävät näytöt tehtyä saadakseni arvosanan tästä jaksosta? Riittääkö esimerkiksi tiedonhausta sellainen ”raakile” mistä näkyy mikä on tarkoitus rakentua. Voiko joululomalla parannella tuotosta?

Eilen selvisi Ebraryn kirjahyllyn idea. Löysin muutamia hyviä anatomian ja fysilogian kirjoja joista voi työkirjoiksi suositella opiskelijoille. Niiden linkitys Moodleen tuntui helpolta. Tutkin vähän tarkemmin yhden kirjan tehtäviä ja mielestäni siellä oli asiavirhe. Pohdin ovatko Ebraryn kirjat varmasti hyvätasoisia?

Homma alkaa edistyä

Tänään sain pajassa oikein yksilöohjausta Oililta tiedonhaussa. Nyt tuntuu jo selvemmälle. Theseus ja sieltä linkittäminen tuli tutuksi. Tein hakuja myös eVIIKIn tietokannassa jota varmasti Medicin lisäksi alan käyttää enemmän.

Linkitin hyvänkuuloisia (otsikon perusteella) artikkeleja ja kirjoja Moodleen Ikääntyneen ravitsemus – opintojaksolleni, jota työstän Verkko-opetusken välineet – jaksolla. Myöhemmin käyn läpi artikkelit ja kirjat ja poistan ehkä osan sekä haen lisää uusia ja hyviä materiaaleja.

Sari U selvitti Moodlen sivutoimintoa jota en ole käyttänyt. Se sopii minusta tähän oheismateriaalin linkitykseen hyvin. Materiaalit voi sillä selkeästi jakaa eri aihealueittain. Se auttaa varmasti opiskelijaa.

Haluan Moodle sivujeni olevan visuaalisesti innostavia ja sain hyvän vinkin kuvakäsittelyyn Oililta.  Yritän saada koneelleni PhotShopin että voisin käsitellä kuvia tarpeeseeni. Käsittelin PhotoShopilla kuvia joita otin netistä ja tein Ikääntyneen ravitsemus  – Moodle sivuista vähän inspiroivamman näköiset.

Selvittämättä jäi ”kirjahylly” – juttu jonka löysin Eeva  – Liisan blogista. Kysyn siitä Oilin AC:ssa.  Toinen tekemättä jäänyt oli Yliopistojen  tietokantojen käyttö – mikähän se oikein olikaan?

PollEveryWhere – sivustoa kokeiltiin Sarin kanssa mutta se jäi vähän työn alle. Toinen hyvä vinkki oli palautejärjestelmä (mikähän se nimi oli?).  Kupiaisen Pian kanssa kuitenkin pääsen siitä asiasta eteenpäin.