Viimeksi juttu jäi Pekingin jätevedenpuhdistamon hurjaan käsittely kapasiteettiin, 100 miljoonaa kuutiota influenttia / päivä. Olimme siis opiskelijaryhmän kanssa hakemassa näytteitä puhdistamolta yksi kaunis perjantai – tukimuslaboratoriossa tehdään pitkäaikaisia jätevedenpuhdistamiseen liittyviä kokeita, ja siihen tarvitaan varasto tyypillistä jätevettä. Mukava reissu vaikka ensin ajattelin että niinköhän, näkeekö laitosta laisinkaan – neuvottelu portilla sisäänpääsystä kesti puoli tuntia ennenkun pääsimme alueelle. Lopulta pääsin myös katsomaan ilmastusaltaita, kun varmennus oli saatu laitoksen johdolta että on OK. Kiinassa on tyypillistä että kaikkeen pitää olla lupa ja jos sitä ei ole tulee vaikeuksia.
Puhdistamon prosessi on hyvin tyypillinen ilmastettuja ja sekoitettuja mutta ei ilmastettuja osia sisältävä aktiivilieteprosessi. Lisähiililähteeksi syötetään natriumasetaattia. Keskustelin myös membraanibioreaktorien käytöstä, jollainen Mikkeliin tulee uudelle puhdistamolle. Etuna olisi että laskeutusaltailta saatava tila voitaisiin käyttää muuhun rakentamiseen (puhdistamo on kaupunkialueella). Vastaus oli että riski ei kannata ihmiset eivät halua asua lähellä puhdistamoa. Ehkä täälläkin maan alle sitten?? (Mikkelin uusi puhdistamo rakennetaan maan alle louhittavaan tilaan).



Nyt laitan yhdestä jutusta josta on pitänyt mainita jo pitkään. Pekingiläiset kävelee sua päin. Ihan totta – mikä ihme siinä on että aina saat väistellä viime hetkellä. Suomessa jos on jalkakäytävä ja tulee se yksi ihminen vastaan, niin mehän otetaan oma linja jo 50 m ennen kohtaamista ja ohitetaan toisemme niin että jää vähintään metri väliä. Täällä jos on sama tilanne niin saat olla varma että kiinalainen kävelee pahki sua päin jos et itse väistä. Siis riippumatta siitä tuoijottaako kännykkään vai ei.
Mietin että voiko tuo johtua siitä että useimmiten on niin paljon ihmisiä että on mahdotonta väistää, ennekun ihan kohdalla pujottaudutte jotenkin toistenne lomitse. Mutta siis sen lisäksi että saa varoa sähkömopoja jalkakäytävillä, saa varoa myös ihmisiä.

Nyt muistin että otsakkeessa oli termi tuloksia. Tämä liittyy siihen että ilmeisesti hommat on sujuneet jotenkin OK myös Pekingin yliopiston mielestä, sillä sain yllättäen pienen palkkion tehdystä työstä.Tuntuu tietysti hyvältä. Täytyy myös muistaa että palkkaero tänne on iso eli kiinalaisittain nähtynä tuo muutama satanen on hyvinkin asiallinen.
Ai niin, hyvää Vappua! Kiinassa on vapaata vapunpäivän lisäksi torstai, perjantai ja lauantai, mutta sunnuntaina pitää mennä töihin. Siis neljän päivän loma ja useat matkustavat kotiseudulleen. Tosin kun kysyin oman tutkimusryhmän suunnitelmia, pitävät vain yhden lomapäivän. Olen periaatteessa alustanut lyhyen palkallisen tutkimusjakson Pekingissä, harkinnassa on viedäkö tuo maaliin. Työpäivät ovat kuitenkin kiinalaisilla tutkijoilla pitkiä ja jos palkkakin on viidesosa EU:n tasosta, pitäisi löytää järjestely jossa sekä Xamk että Kiinan tutkimus hyötyvät, Poutiaista huvittaa ja korvaus on kohtuullinen. Ja sama koskee ketä tahansa Xamkista, tutkimukseen niinkuin muuallekin olen markkinoinut tietysti koko organisaatiotamme.