Tekijänoikeusasiaa Kurssit kuntoon -viikolla ti 14.5. klo 10-11

Linkittämällä kierrät monta tekijänoikeuskuoppaa 

Tekijänoikeudet puhuttavat aina aika ajoin, ja opettajan on opetusmateriaalia valitessaan hyvä miettiä, onko ok, jos käytän tätä jo valmiiksi laadittua materiaalia? Tekijänoikeudet mielletään usein hankalaksi asiaksi, ja asia on ehkä näin digitaalisen materiaalin ja informaatiotulvan aikana korostunut. Onneksi maalaisjärjellä ja muutamalla perusasialla pärjää aika pitkälle. Loput voi sitten tarkistaa esim. tämän blogin lopussa olevista hyvistä aineistoista. Joka tapauksessa hyvä lähtökohta on aina olettaa, että aineisto on luvanvaraista. Hyvä on myös aina miettiä perustelu sille, miksi käyttö on sallittua – minkä perusteella päättelen näin? 

Muutama vinkki tekijänoikeuksiin ja materiaalin valintaan liittyen: 

  1. Selkein vaihtoehto on aina tietysti käyttää vain itse tekemäänsä aineistoa, jolloin oikeudet ovat aina sinulla. Muista myös, että opiskelijoiden tuotoksien oikeudet ovat aina opiskelijoilla, ellei muuta sovita. 
  1. Linkitä ja mainitse linkin kohde. Varma tapa käyttää ja kunnioittaa toisen tuottamaa verkkoaineistoa, on linkittää se esim. omalta Moodle-kurssilta vapaaseen verkkoon. Muista aina mainita, että kyse on toisen tuottamasta materiaalista ja linkki vie tähän aineistoon. Tietojen lisääminen linkkiin on muuten myös saavutettavuus asia. Lisäksi vain linkittämällä kirjaston tarjoamia aineistoja (vrt. artikkeli pdf-tiedostona), saadaan oikeaa tietoa ostetun aineiston käytöstä, jolloin on perusteet hankkia sama aineisto myös jatkossa. 
  1. Kopioston kopiolupa antaa oikeuden kopioida ja skannata luvan mukaisen määrän painettua ja digitaalista aineistoa opetusta varten, esim. skannata yhtä ryhmää varten 20 sivua tai maksimissaan 20% julkaisusta. Huom! Joissain lisensoiduissa aineistoissa (esim. kirjaston hankkima materiaali) saattaa olla tähän poikkeuksia. 
  1. Opettele Creative Commos -lisenssien käyttö ja käytä näiden avulla lisensoitua aineistoa. Voit tehdä hakuja mm. Googleen ja You Tubeen rajaamalla ainestoiksi vain cc-lisensoidut aineistot. 
  1. Muista, että opiskelijalla on yksityishenkilönä oikeus kopioida lähes kaikkea aineistoa omaan käyttöönsä. Opiskelija ei kuitenkaan saa jakaa esim. skannaamaansa kurssikirjaa koko opiskelijaryhmälle. 

14.5.2019 klo 10-11 olevassa webinaarissa avataan tekijänoikeus ja cc-lisenssi asiaa hieman enemmän. Tule kuulolle ja kyselemään! 

Verkkomateriaalia tekijänoikeuksista ja cc-lisensseistä: 

Kopiraittila – Kopioston pelillinen sovellus tekijänoikeuksista: https://kopiraittila.fi/ 

Kopioston sivut: https://www.kopiosto.fi/ 

OpenRight – vastauksia opettajan tekijänoikeuskysymyksiin: https://operight.fi/ 

Creative Common Suomessa: https://creativecommons.fi/ 

Tarmo Toikkasen Tekijänoikeudet opetuksessa -opas: https://aoe.fi/#/demo/materiaali/14/tekijanoikeudet-opetuksessa 

Tarmo Toikkasen tekijänoikeusluento eKampus-hankkeessa: https://www.youtube.com/watch?v=2InmjN7nkfg&feature=youtu.be  

Teksti: Terhi Kaipainen, tietoasiantuntija, Kirjastopalvelut

Tervetuloa mukaan Terhin pitämään webinaariin Kurssit Kuntoon -viikon 
tiistaina 14.5. klo 10-11 Adobe Connect -huoneeseen http://flax.xamk.fi/ekampus
Ilmoittaudu: http://kirpa.xamk.fi

Spread the love

Vastaa